
Chinese Kool Roerbakken met Hot ‘n Sour Saus
Chinese Kool roerbakken is erg makkelijk en je kunt er heerlijke gerechten mee maken, zoals deze geroerbakte Chinese kool met hot ‘n sour saus. De knapperige kool neemt de smaken van de hot ‘n sour saus perfect op, waardoor deze een heerlijke kick krijgt.
De saus wordt gemaakt met zwarte rijstazijn, sojasaus, gedroogde pepers en een beetje suiker. Dit geeft het gerecht een mooie balans tussen scherp en verfrissend. Door het gerecht op hoog vuur klaar te maken, behoudt de kool zijn knapperige bite. Het is een gerecht dat heerlijk is naast andere gerecht met een zware smaak om de perfecte afwisseling te bieden.
Het beste is nog dat dit gerecht in een handomdraai op tafel staat met maar een paar ingrediënten!
Chinese Kool Roerbakken met Spekjes
Dit recept voor geroerbakte Chinese kool is van zichzelf al erg lekker, maar je kunt nog een extra dimensie toevoegen met wat spekjes. De combinatie van het zoutige van de spekjes werkt erg goed met de frisse kool. Verder voegen ze ook nog een andere textuur toe, wat een mooie afwisseling is in het gerecht.
Om de spekjes toe te voegen, kun je ze het beste eerste uitbakken tot ze goudbruin en iets krokant zijn. In het vrijgekomen vet, kun je de gedroogde pepers, knoflook en lente-ui bakken. Dit zorgt voor meer smaak in het gerecht zonder extra olie toe te voegen.

Chinese Kool Roerbakken
Het klaarmaken van de Chinese kool is erg makkelijk. Begin met 500g Chinese kool onder een hoek in hapklare stukken de snijden. Zie de foto hieronder. Door je mes onder een hoek te houden ontstaat er meer oppervlak waar de saus in kan trekken.
Snijd ook 4 tenen knoflook fijn en 1 lente-ui in ringetjes. Breek 5 gedroogde pepers in twee of drie stukken en verwijder de zaadjes.
Maak ook de saus door 1 el sojasaus, 1 el Chinkiang azijn, 1 tl suiker en 1 el water in een kommetje te mengen totdat de suiker is opgelost. Roer er dan ook 1 tl maizena doorheen totdat er geen klontjes meer in zitten.
Als je geen Chinkiang azijn hebt, kun je dit ook vervangen door rijstazijn of balsamico azijn.


Verhit een wok op hoog vuur met 1 el olie. Voeg 5 gedroogde pepers toe en bak totdat deze iets donkerder worden. Doe de fijngesneden knoflook en lente-ui in de pan en bak voor 30 seconden tot 1 minuut totdat deze lekker beginnen te ruiken.
Voeg de Chinese kool toe en bak dit voor 1-2 minuten totdat de bladeren iets beginnen te slinken. Het witte gedeelte mag nog knapperig zijn.


Roer de saus nog een keer door zodat de maizena goed verdeeld is en voeg toe aan de pan. Roer het geheel door zodat de saus goed verdeeld is.
Laat de saus meekoken totdat deze ingedikt is.
Proef de Chinese kool en maak het gerecht eventueel verder op smaak met wat zout en peper.

Bewaartips
Deze geroerbakte Chinese kool is goed te bewaren voor 3 dagen in de koelkast. Opwarmen kan gewoon in de magnetron of bak het even kort op in een hete wok of pan.
Meer Groente Gerechten
- Goma-ae Sperziebonen (Japanse Boontjes met Sesam)
- Sajoer Lodeh – Indonesische Groente Stoofpot
- Pad Pak Ruam – Thaise Gewokte Groenten
- Japanse Geblancheerde Spinazie (Goma-ae)
- Koreaanse Taugé Salade (Sukju Namul)
- Sajoer Boontjes
Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Chinese Kool Roerbakken met Hot ‘n Sour Saus
Ingrediënten
- 500 g Chinese Kool (ongeveer ½ krop)
- 4 tenen knoflook
- 1 lente-ui
- 5 gedroogde pepers (zie tip 1)
Saus
- 1 el sojasaus
- 1 el Chinkiang azijn (zie tip 2)
- 1 tl suiker
- 1 el water
- 1 tl maizena
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Instructies
- Snijd de Chinese kool onder een hoek in hapklare stukken (zie foto hierboven). Dit zorgt er voor dat de saus goed opgenomen kan worden door de kool.
- Snijd de knoflook fijn en de lente-ui in ringetjes. Breek de gedroogde pepers in twee of drie stukken en verwijder de zaadjes.
- Voeg de sojasaus, Chinkiang azijn, suiker en water toe aan een kommetje er roer totdat de suiker is opgelost. Voeg ook de maizena toe en roer totdat er geen klontjes meer inzitten.
- Verhit een wok op hoog vuur met 1 el olie. Voeg de gedroogde pepers toe en bak totdat ze iets donkerder van kleur worden. Voeg dan ook de knoflook en lente-ui toe en bak voor 30 seconden tot 1 minuut.
- Voeg de Chinese kool toe en schep alles goed door. Bak 1-2 minuten totdat het groene deel begint te slinken, maar het witte deel nog knapperig is.
- Roer de saus nog een keer door en giet deze in de pan. Roer het geheel door en laat koken totdat de saus ingedikt is.
- Proef en maak eventueel op smaak met wat zout en peper.
Tips
- Als je geen gedroogde pepers hebt, kun je dit ook vervangen door 1 of 2 verse rode pepers of door chilivlokken.
- Chinkiang azijn is een zwarte Chinese azijn. Als je dit niet hebt, vervang het door een rijstazijn of balsamico azijn.
- Wil je deze Chinese kool met spekjes maken? Bak deze dan uit voordat je de pepers, knoflook en lente-ui bakt.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.





0 Reacties