Chinese Kool Roerbakken met Hot ‘n Sour Saus
Snelle roerbak van Chinese kool in pittige, zure saus met knoflook, pepers en azijn. Simpel, smaakvol en binnen 20 minuten op tafel!
Voorbereiding 15 minuten min
Bereiding 5 minuten min
Totaal 20 minuten min
Gang Bijgerecht
Keuken Chinees
- 500 g Chinese Kool (ongeveer ½ krop)
- 4 tenen knoflook
- 1 lente-ui
- 5 gedroogde pepers (zie tip 1)
Saus
- 1 el sojasaus
- 1 el Chinkiang azijn (zie tip 2)
- 1 tl suiker
- 1 el water
- 1 tl maizena
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Snijd de Chinese kool onder een hoek in hapklare stukken (zie foto hierboven). Dit zorgt er voor dat de saus goed opgenomen kan worden door de kool.
Snijd de knoflook fijn en de lente-ui in ringetjes. Breek de gedroogde pepers in twee of drie stukken en verwijder de zaadjes.
Voeg de sojasaus, Chinkiang azijn, suiker en water toe aan een kommetje er roer totdat de suiker is opgelost. Voeg ook de maizena toe en roer totdat er geen klontjes meer inzitten.
Verhit een wok op hoog vuur met 1 el olie. Voeg de gedroogde pepers toe en bak totdat ze iets donkerder van kleur worden. Voeg dan ook de knoflook en lente-ui toe en bak voor 30 seconden tot 1 minuut.
Voeg de Chinese kool toe en schep alles goed door. Bak 1-2 minuten totdat het groene deel begint te slinken, maar het witte deel nog knapperig is.
Roer de saus nog een keer door en giet deze in de pan. Roer het geheel door en laat koken totdat de saus ingedikt is.
Proef en maak eventueel op smaak met wat zout en peper.
- Als je geen gedroogde pepers hebt, kun je dit ook vervangen door 1 of 2 verse rode pepers of door chilivlokken.
- Chinkiang azijn is een zwarte Chinese azijn. Als je dit niet hebt, vervang het door een rijstazijn of balsamico azijn.
- Wil je deze Chinese kool met spekjes maken? Bak deze dan uit voordat je de pepers, knoflook en lente-ui bakt.