Goma-ae Sperziebonen

Goma-ae Sperziebonen (Japanse Boontjes met Sesam)

Deze goma-ae sperziebonen zijn heerlijke sperziebonen met een sesam-sojasaus dressing. De boontjes krijgen hierdoor een lekkere notige, hartige en zoete smaak. Deze sperziebonen zijn lekker als bijgerecht en erg makkelijk te maken in slechts 15 minuten.

Wat is Goma-ae?

Goma-ae zijn gerechten die worden geserveerd met een sesamzaaddressing. Goma betekent in het Japans sesamzaad en ae komt van het werkwoord aeru wat serveren met saus betekent.

De gerechten worden bereid door groente te blancheren of te stomen en deze te mengen met een dressing van geroosterd en gemalen sesamzaad, sojasaus en suiker. Hierdoor krijgen de groenten een heerlijke notige, hartige en zoete smaak.

Goma-ae Sperziebonen

Goma-ae met Verschillende Groenten

De notige, hartige en zoete smaak werkt erg goed bij verschillende soorten groenten. Het is daarom erg leuk om te experimenteren met verschillende groenten en uit te proberen waar deze sesamdressing nog meer goed bij past. De meest populaire varianten zijn met sperziebonen en met geblancheerde spinazie.

Hieronder heb ik een aantal opties staan die je kunt proberen. Om ze te bereiden kun je ze even kort blancheren of stomen totdat de groentes beetgaar zijn.

 • Asperges
 • Broccoli
 • Komkommer
 • Pompoen
 • Spinazie
 • Taugé
 • Wortel

Goma-ae Sperziebonen maken

Deze goma-ae sperziebonen zijn snel en makkelijk te maken. Je hoeft alleen maar een sesamdressing te maken met 3 ingrediënten en de boontjes te koken. Dit zou je ook nog eens tegelijkertijd kunnen doen.

Sesamdressing maken

Om de sesamdressing te maken, roosteren we eerst het sesamzaad. Doe hiervoor 3 eetlepels sesamzaad in een kleine koekenpan zonder olie en rooster ze enkele minuten op laag vuur. Roer het sesamzaad af en toe door. Het sesamzaad is klaar als ze goudbruin zijn en er enkele poffen. Schep ze meteen uit de pan in een vijzel (of keukenmachine).

Sesamzaad roosteren

Maal het sesamzaad met een vijzel (of keukenmachine) grof. Er mogen nog wat hele zaadjes in zitten, maar de meeste moeten geplet zijn en er moet wat olie uit zijn gekomen.

Sesamzaad fijnmalen

Doe het gemalen sesamzaad in een kommetje en voeg 1 eetlepel sojasaus en 1 theelepel suiker toe. Meng dit door elkaar en maag zo nodig verder op smaak.

Sperziebonen klaarmaken

De tweede stap is het klaarmaken van de sperziebonen. Neem hiervoor 200g sperziebonen en breek of snijd de puntjes er vanaf. Breek of snijd ze daarna in stukken van 5cm.

Breng ondertussen een pan water aan de kook met een snufje zout. Kook de boontjes in 4-5 minuten beetgaar. Ze mogen een lekkere bite houden.

Sperziebonen koken voor Goma-ae Sperziebonen

Als de boontjes beetgaar zijn, giet je ze af en spoel je ze af onder de koude kraan om het kookprocess te stoppen. Laat ze daarna goed uitlekken.

Doe de boontjes in een kom en schep de sesamdressing er overheen. Meng dit goed door elkaar zodat ze dressing en boontjes goed gemengd zijn.

Goma-ae Sperziebonen Klaar

Maak de boontjes eventueel verder op smaak met wat zout, suiker of sojasaus en serveer op kamertemperatuur. Je kunt ze dus ook makkelijk van tevoren klaarmaken.

Goma-ae Sperziebonen

Bewaartips

De goma-ae sperziebonen zijn makkelijk 3 dagen te bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. De boontjes worden koud of op kamertemperatuur gegeten. Je kunt daardoor even buiten de koelkast op temperatuur laten komen.

Meer Japanse Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Goma-ae Sperziebonen

Goma-ae Sperziebonen (Japanse Boontjes met Sesam)

Heerlijke Japanse Goma-ae sperziebonen. Deze boontjes hebben een lekkere notige, hartige en zoete dressing en zijn makkelijk te maken.
Nog geen stemmen
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 5 minuten
Totaal 13 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Japans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 200 g sperziebonen (zie tip 1)
 • 3 eetlepels sesamzaad
 • 1 eetlepel sojasaus
 • 1 theelepel suiker

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

Sesamdressing maken

 • Rooster het sesamzaad enkele minuten op laag vuur in een droge koekenpan totdat ze goudbruin zijn en er enkele poffen. Roer het sesamzaad af en toe door. Schep het meteen uit de pan in een vijzel (of keukenmachine).
 • Maal het sesamzaad met een vijzel (of keukenmachine) grof. Er mogen nog zaadjes heel blijven.
 • Doe het gemalen sesamzaad in een kommetje en mix dit met de sojasaus en suiker tot de dressing.

Sperziebonen klaarmaken

 • Spoel de boontjes af onder de koude kraan en snijd of breek vervolgens de puntjes er af. Breek of snijd ze daarna in stukken van 5 cm.
 • Breng een pan water aan de kook met een snufje zout. Kook de boontjes in 4-5 minuten beetgaar. Giet ze af en spoel ze af onder de koude kraan om het kookproces te stoppen en laat goed uitlekken.
 • Doe de boontjes in een kom en schep de sesamdressing er doorheen.
 • Maak eventueel verder op smaak met wat zout, suiker of sojasaus en serveer op kamertemperatuur.

Tips

 1. Ik gebruik in dit recept verse sperziebonen, maar je kunt ook heel goed sperziebonen uit de vriezer gebruiken. Ook haricot verts werken erg goed. Kook deze dan iets minder lang.
 2. Deze sperziebonen worden koud of op kamertemperatuur geserveerd. Je kunt ze daarom makkelijk van tevoren bereiden.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten