
Vegetarische Poke Bowl met Spicy Mayo
Een poke bowl is eigenlijk een gerecht dat van Hawaï af komt, maar aangezien er veel Japanse invloeden in het gerecht zitten, deel ik het toch. In het begin van de twintigste eeuw zijn er veel Japanse werknemers geëmigreerd naar Hawaï om daar te werken. Op een gegeven moment was 40% van de inwoners Japans. Dit heeft natuurlijk veel invloed gehad op de eetcultuur.
De grootste overeenkomst tussen de eetgewoontes van de Japanners en de Hawaïanen is dat ze beide van rauwe vis houden en zo is ook de pokebowl ontstaan. Origineel was de poke bowl erg simpel met alleen rauwe tonijn, zeewier, Kemiri noten en een beetje zeezout. Tegenwoordig is het veranderd in een kleurrijk gerecht waar bijna alles bij kan.

Het mooie van een poke bowl is de verschillende smaken en structuren die in het gerecht zitten. Zo heb je in dit recept het verschil tussen de warme rijst en de koude toppings. Verder zit er hartige tofu, frisse komkommer en zoete mango in. Daarnaast heb je ook nog het verschil tussen zachte en knapperige ingrediënten. Zo zijn de tofu en mango lekker zacht en zijn de komkommer, nori en gebakken uitjes lekker crunchy.
Vegetarische Poke Bowls maken
De vegetarische poke bowl maken we door de rijst en de verschillende toppings klaar te maken. Je kunt voor dit gerecht elke rijst gebruiken die je wilt. Je kunt bijvoorbeeld sushi rijst met dressing maken om de bowl meer sushi-stijl te maken. In dit recept gebruik ik pandanrijst, omdat je deze rijst warm serveert. Verder kan je bij dit gerecht eigenlijk zelf kiezen welke toppings je kiest.
Tofu
De tofu is erg makkelijk te maken. Eerst moet de tofu goed droog gemaakt worden, zodat de smaken van de marinade er goed in kunnen trekken. Giet hiervoor de tofu af, omwikkel de tofu met een theedoek en leg er iets zwaars op. Maak ondertussen de marinade door de knoflook fijn te snijden en de gember te raspen. Mix dit dan met de sojasaus, limoen, sesamolie, knoflook, gember en mirin in een kommetje. Snijd dan de tofu in kleine blokjes, schep deze door de marinade en laat dit 15 minuten staan.

Rijst en Toppings
Als de tofu staat te marineren, kunnen de rijst en de toppings voorbereid worden. Kook hiervoor de rijst volgens de verpakking en kook de edamame 6 minuten. Haal de zaadlijsten uit de komkommer en snijd de komkommer in kleine blokjes. Snijd ook de mango in kleine blokjes. De sriracha mayonaise dressing maak je door sriracha en mayonaise in een kommetje te mixen.

Serveren
Om te serveren, doe je de rijst in een kom en leg je hier de tofu, edamame, komkommer, mango, nori, gebakken uitjes en sushi gember op. Strooi er wat sesamzaad overheen en spuit ook de sriracha mayonaise er overheen. Je kunt de marinade van de tofu ook nog gebruiken als extra saus.

Bewaartips
Deze vegetarische poke bowl kan makkelijk 4 dagen in de koelkast bewaard worden. Het beste is om alle ingrediënten apart te bewaren. Als je de poke bowl weer gaat eten, kun je de rijst weer opwarmen in de magnetron en de andere ingrediënten er dan weer op doen. Je kunt de poke bowl ook koud eten, maar het contrast tussen de warme rijst en de koude toppings is erg lekker.
Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Vegetarishe Poke Bowl met Tofu en Sriracha Mayonaise
Ingrediënten
- 250 g pandan rijst
- 100 g Edamame (uit de diepvries)
- ½ Komkommer
- 1 Mango
Sushi Gember - Nori
- Sesamzaad
- Gebakken uitjes
- 2 eetlepels Mayonaise
- 2 theelepels Sriracha
Tofu
- 350 g tofu
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel mirin
- ½ limoen
- 1 theelepel sesamolie
- 2 tenen knoflook
- 2 cm gember
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Instructies
Tofu
- Giet het vocht van de tofu af. Omwikkel de tofu met een schone theedoek en leg er iets zwaars op voor 15 minuten zodat het vocht er uitgeperst kan worden.
- Ondertussen maak je de marinade. Snijd hiervoor knoflook fijn en rasp de gember. Mix dan de sojasaus, limoen, sesamolie, knoflook, gember en mirin in een kommetje en voeg nog een snuf zout en witte peper toe.
- Snijd de tofu in blokjes van 1,5cm. Schep deze door de marinade en laat dit staan voor 15 minuten.
Rijst en toppings
- Kook de rijst volgens de verpakking en kook de edamame 6 minuten.
- Haal de zaadlijsten uit de komkommer en snijd de komkommer in kleine blokjes. Snijd ook de mango in kleine blokjes.
- Meng de mayonaise en sriracha in een kommetje.
- Doe de rijst in een kom en leg hier de tofu, edamame, komkommer, mango, nori, gebakken uitjes en sushi gember op. Strooi wat sesamzaad er over en doe ook de sriracha mayonaise eroverheen. Als je wilt, kun je de marinade van de tofu nog gebruiken als extra saus.
Tips
- Om de sriracha mayonaise mooi te serveren, kun je snel een spuitzak maken door de mayonaise in een plastic zak te doen en het puntje er af te knippen.
- Als je geen mirin hebt, gebruik dan een halve theelepel suiker.
- Als je geen sriracha hebt, kun je ook sambal of wasabi gebruiken.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.
0 Reacties