Koreaanse Stoofperen

Koreaanse Stoofperen (Baesuk)

Heb je zin in stoofperen? Dan zijn deze Koreaanse stoofperen een lekkere variatie. Ze worden gemaakt met onder andere honing, kaneel en gember waardoor ze een lekkere verwarmende smaak hebben. Daarnaast is het bijna geen werk om ze te maken.

Wat is Baesuk?

Baesuk is Koreaanse peer die gestoomd of gekookt wordt. In Korea wordt het vaak gegeten als medicijn of dessert. Als het warm geserveerd wordt, is het een medicijn tegen verkoudheid. Het zou vooral goed werken tegen keelpijn en hoesten. Als dessert wordt het vaak koud gegeten. Door de zoete en fruitige smaak is een heerlijk dessert en een mooie vervanging van de klassieke gestoofde peren.

Hoewel ik het stoofperen heb genoemd, zijn het eigenlijk stoomperen. In dit recept worden de peren namelijk gaar gestoomd. Baejjim zou dus eigenlijk een betere naam zijn. Bae is namelijk peer en jjim betekent stomen.

Koreaanse Stoofperen

Nashi peer

In dit recept voor Koreaanse stoofperen gebruik ik een nashi peer. De peren worden ook wel zandperen of Aziatische peren genoemd. Doordat hij lijkt op een combinatie van een appel en peer, wordt hij ook nog wel eens appelpeer genoemd.

De smaak van de nashi peer is heerlijk zoet, maar heeft een bite als een appel. Verder heeft hij een lekkere aromatische geur en is hij erg sappig. Er wordt nog wel eens gezegd dat de schil niet eetbaar is en in Japan wordt de peer vaak geschild. Maar je kunt de schil gewoon eten.

De nashi peer kun je in veel toko’s vinden, maar hij is ook steeds vaker te vinden in supermarkten. Let er wel op dat deze geen donkere plekken heeft, want de vrucht is vrij kwetsbaar.

Koreaanse Stoofperen maken

Deze Koreaanse stoofperen zijn makkelijk te maken. Het stomen duurt lang, maar de voorbereiding is zo gedaan.

Snijd de bovenste 1,5cm van 2 nashi peren af en leg deze aan de kant. Dit leg je er later weer op als dekseltje.

Haal met een lepeltje de zaden uit de peren en gooi deze weg. Hol de peren ook verder uit totdat de rand ongeveer 2cm dik is. Bewaar dit vruchtvlees.

Nashi peer uithollen voor Koreaanse Stoofperen

Snijd 1 theelepel gember fijn en verdeel dit over de 2 peren. Vul ook beide peren met 1 eetlepel honing, ¼ theelepel kaneel en ½ eetlepel pijnboompitten. Doe het vruchtvlees ook weer terug in de peer.

Dek de peren weer af met het kapje.

Nashi peer vullen voor Koreaanse Stoofperen

Breng een pan met een laag water aan de kook en leg ondertussen de peren in een hittebestendige schaal.

Zet het stoommandje op de pan en stoom de peren gaar in 50 minuten.

Koreaanse Stoofperen stomen

Serveer de peren warm of koud. In Korea worden ze vaak warm geserveerd als medicijn en koud als dessert.

Koreaanse Stoofperen

Bewaartips

De peren kunnen 4 dagen bewaard worden in de koelkast. Aangezien ze koud gegeten kunnen worden, hoef je ze niet meer op te warmen. Als je ze wel warm wilt eten, kun je ze weer even stomen in een stoommandje.

Meer Zoete Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Koreaanse Stoofperen

Koreaanse Stoofperen (Baesuk)

Deze Koreaanse stoofpeer is een heerlijke vervanging van de klassieke stoofperen. Met de honing, kaneel en gember zijn ze lekker verwarmend.
5 van 1 stem
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 50 minuten
Totaal 1 uur
Gang Dessert
Keuken Koreaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 2 nashi peren
  • 2 eetlepels honing
  • 1 theelepel gember
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 eetlepel pijnboompitten

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

  • Snijd de bovenste 1,5cm van de peren af en leg deze aan de kant. Dit gebruik je later als dekseltje. Haal met een lepeltje de zaden uit de peren en hol ze verder uit totdat de rand ongeveer 2cm dik is. Gooi de zaden weg, maar bewaar het vruchtvlees wat je er uit haalt.
  • Schil de gember en snijd deze fijn. Verdeel de gember, honing, kaneel en pijnboompitten over de peren. Doe het vruchtvlees terug in de peren en dek ze af met het kapje.
  • Breng een pan met een laag water aan de kook. Leg de peren in een hittebestendige schaal en zet deze in een stoommandje.
  • Zet het stoommandje op de pan en stoom de peren gaar in 50 minuten.
  • Serveer de peren warm of koud. In Korea worden ze vaak warm geserveerd als medicijn en koud als dessert.

Tips

  • Je kunt de nashi peren ook vervangen door conference of stoofperen. Pas de stoomtijd hier wel op aan.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten