
Sambal Goreng Tempeh
Ben je op zoek naar een verrassend vegetarisch gerecht dat vol van smaak is? Dan moet je zeker sambal goreng tempeh eens proberen! Dit gerecht uit de Indonesische keuken bestaat uit knapperige tempeh blokjes met een lekkere pittige en zoete saus. Het resultaat is een heerlijk gerecht dat perfect past bij rijst of noedels.
Niet alleen is sambal goreng tempeh ontzettend lekker, het is ook nog eens gezond en voedzaam. Tempeh is een goede bron van eiwitten en is bovendien rijk aan vezels en vitaminen. Het is dan ook een populaire vleesvervanger onder vegetariërs en veganisten.
Wat is Sambal Goreng Tempeh?
Sambal goreng tempeh is een heerlijk gerecht uit de Indonesische keuken. Het bestaat uit gebakken tempeh stukjes die worden gemarineerd in een pittige saus op basis van sambal, knoflook, ui, en verschillende kruiden. De tempeh wordt eerst kort gefrituurd, waardoor het een knapperig korstje krijgt. Daarna wordt het gemengd met de saus en nog even doorgebakken, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Sambal goreng tempeh kan op verschillende manieren worden geserveerd. Het is lekker als bijgerecht bij een rijsttafel, maar kan ook als hoofdgerecht worden gegeten met bijvoorbeeld nasi goreng of mihoen. De tempeh heeft een stevige textuur en neemt goed de smaken van de saus op. Door de pittigheid van de sambal is het gerecht lekker kruidig en vol van smaak. Probeer het zelf eens uit en laat je verrassen!

Wat is Tempeh?
Tempé is traditioneel Indonesisch eten dat is gemaakt van gefermenteerde sojabonen en is vooral populair op Java. De sojabonen worden gekookt en gemengd met een tempé starter. Hierdoor beginnen de bonen te fermenteren en ontstaat er uiteindelijk een soort cake. Tempé neemt erg makkelijk verschillende smaken op is daarom geschikt als ingrediënt voor veel gerechten.
Aangezien tempeh een gefermenteerd product is, is het belangrijk dat je een goede tempeh hebt. Tussen de sojabonen zit een laag die ontstaan is tijdens de fermentatie en die houdt de sojabonen bij elkaar. Deze laag zou een witte kleur moeten hebben. Als de tempé ouder wordt, kan deze geler worden of ontstaan er grijze of zwarte plekjes. Dit is normaal en eetbaar, maar de smaak kan wel sterker worden.
Daarnaast zou de geur niet sterk moeten zijn en lichte frisse en notige aroma’s moeten hebben. Als je de tempé van een afstandje kan ruiken of erg sterk ruikt, is deze waarschijnlijk niet meer goed. Als de tempé een geur heeft die sterk naar alcohol, aceton of ammoniak ruikt, is deze niet meer goed en moet je hem weg doen.
Het beste kun je een tempeh in een toko halen. Hier kun je goede verse tempeh vinden die mooi wit van kleur zijn en niet sterk ruiken. De tempeh in de supermarkt kan vaak wat ouder zijn en veel sterker van smaak, wat ik persoonlijk niet lekker vindt in dit gerecht. De tempeh die ik gebruikt heb, is van Tempehting die een lekkere notige smaak heeft.

Daun Salam – De Indonesische Laurier
Daun salam, of salamblad, is het blad van een struik uit de mirtefamilie. Het wordt vaak de Indonesische laurier genoemd, omdat het blad er hetzelfde uit ziet. Maar ze zijn niet hetzelfde en komen beide van een andere plant. Salamblad kun je dus niet vervangen met laurier.
De smaak van de daun salam is citrusachtig, fris en licht zuur, maar niet overheersend. Het blad wordt vaak in combinatie met laos en citroengras gebruikt voor een typische Indonesische smaak. De combinatie van laos en daun salam wordt daarom in veel gerechten gebruikt.
Sambal Goreng Tempeh maken
Als eerste snijden we 250g tempeh in reepjes. Neem hiervoor de tempeh en snijd het blok over de lengte doormidden. Snijd dan van beide delen plakken van 0,5-1cm dik en snijd deze plakken in reepjes van 0,5-1cm dik.

Vul een wok of koekenpan met een ruime laag olie en verhit deze op hoog vuur. Bak de tempeh mooi bruin en krokant in 3 minuten. Afhankelijk van de grootte van je pan, kun je dit wellicht het beste in porties doen.
Als de tempeh mooi bruin en krokant is, haal deze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Tijdens het bakken van de tempeh, kun je alvast de boemboe voorbereiden. Snijd hiervoor 3 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1 schijfje laos fijn. Verwijder ook de zaadjes van de rode peper en hak deze fijn.

Doe de sjalotten, knoflook, laos in een vijzel (of hakmolentje) samen met 1 tl trassi, 1 el sambal oelek en een snuf zout. Als je niet zo van pittig houdt, kun je ook minder sambal toevoegen of deze helemaal weglaten. Maal dit dan tot een mooie gladde pasta.

Verwijder de overtollige olie uit de pan of pak een andere pan. Voeg een scheutje olie toe en verwarm op middelmatig vuur. Doe de boemboe en 2 salamblaadjes in de pan en fruit dit aan voor 2-3 minuten totdat het lekker begint te ruiken.
Voeg dan de krokant gebakken tempeh toe en bak dit even kort mee.

Zet dan het vuur laag en voeg 1 el goela djawa (of bruine suiker) en 3 el ketjap manis toe en schep dit goed door. De saus zal meteen beginnen te bubbelen.

Verwijder als laatste het salamblad en voeg de gehakte rode peper toe. Schep alles goed door elkaar en maak eventueel verder op smaak met wat zout en extra sambal oelek.

Bewaartips
De sambal goreng tempeh kan 3 dagen bewaard worden in een bakje in de koelkast. Koud is dit gerecht ook erg lekker. Je hoeft het dus niet op te warmen. Als je dit wel wilt doen, kan dat gewoon in de magnetron.
Meer Indonesische Recepten
Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Sambal Goreng Tempeh
Ingrediënten
- 250 g tempeh (zie tip 1)
- 3 sjalotten
- 2 tenen knoflook
- 1 rode peper
- 1 schijfje laos
- 1 tl trassi (zie tip 2)
- 1 el sambal oelek (zie tip 3)
- 2 blaadjes salamblad (daun salam)
- 1 el goela djawa (of bruine suiker)
- 3 el ketjap manis
- Zonnebloemolie om te bakken
- Zout
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Benodigdheden
- Wokpan
- Vijzel (of hakmolentje)
Instructies
- Snijd de tempeh over de lengte doormidden. Snijd van beide delen plakken van 0,5-1cm en snijd deze plakken in reepjes van 0,5-1cm dik.
- Vul een koekenpan of wok met een ruime laag olie en verhit deze op hoog vuur. Bak de tempeh in porties bruin en krokant in een 3 minuten. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
- Snijd ondertussen de sjalotten, knoflook en laos fijn. Verwijder ook de zaadjes van de rode peper en hak deze fijn.
- Doe de sjalotten, knoflook, laos, trassi, sambal oelek en een snuf zout in een vijzel (of hakmolentje) en maal tot een gladde pasta.
- Verwijder de overtollige olie uit de pan. Voeg een scheutje olie toe en verwarm op middelmatig vuur. Voeg de boemboe en salamblad toe aan de pan. Fruit dit aan voor 2-3 minuten totdat het lekker begint te ruiken.
- Voeg de krokant gebakken tempeh toe en bak even kort mee. Zet het vuur laag.
- Voeg de goela djawa en ketjap manis toe en schep goed door. De saus zal meteen beginnen te bubbelen.
- Verwijder als laatste de salamblad en voeg de gehakte rode peper toe. Schep alles goed door elkaar en maak eventueel op smaak met wat zout en extra sambal oelek.
Tips
- Zorg er voor dat je een goede tempé hebt. Deze is wit van kleur, ruikt niet sterk met een licht notige geur en is mooi vast en droog. Het beste haal je deze in een toko.
- Trassi is een pasta gemaakt van garnalen. Als je dit gerecht vegetarisch wilt maken, kun je een vegetarische variant gebruiken of deze weg laten.
- Voor een minder pittige sambal goreng tempeh kun je minder sambal oelek toevoegen of helemaal weglaten.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.
Zojuist gemaakt en was mega lekker! Heb veel moeten aanpassen omdat we hier geen verse laos en dergelijke hebben. Maar met gedroogde laos en gember kom je een heel eind! Sambal Badjak gebruikt, andere had ik niet, en gewone laurierblad. Suuuuuper lekker en voor herhaling vatbaar!
Goed om te horen dat het zo goed gesmaakt heeft. Misschien moet ik het ook maar eens proberen met sambal badjak. Geeft misschien nog een vollere smaak.
Maarten perfect recept …alleen het is niet echt knapperig zoals ik gewend ben ,doe ik iets verkeerd ?
Tijd ,hoeveelheid olie ,en hoeveelheden exact aangehouden zoals beschreven in jouw receptuur …
Wellicht moest ik het langer bewaren ….maar het was zo lekker dat we het meteen hebben opgegeten 🤣🤣🤣🤣
Groet Nico bierhuizen
Hoi Nico, goed om te horen dat het zo lekker was!
Het kan dan een paar dingen zijn. Misschien moet je het toch iets langer frituren. Wellicht zit in jouw tempeh iets meer vocht. Als het na het frituren krokant is, kan het zijn dat het weer zachter wordt door de saus. Probeer het zo snel mogelijk te serveren nadat je de saus erbij hebt gedaan.
Hopen dat dit je kan helpen.
Mvg, Maarten