Gebakken Udon Noedels met Buikspek en Shiitake (Yaki Udon)

Yaki Udon met Buikspek en Shiitake

Als je een fan bent van noedels is dit het gerecht voor jou. Deze yaki udon heeft lekker chewy noedels in een hartige saus. Doordat je groente, noedels en vlees in een gerecht hebt, is het ook een complete maaltijd. 

Dit gerecht is makkelijk te maken in 20 minuten en is daardoor perfect voor een doordeweekse avond. Het mooie van dit gerecht is dat je bijna alle ingrediënten kunt vervangen om het aan te passen aan wat jij lekker vindt of wat je nog in de koelkast hebt.

Gebakken Udon Noedels met Buikspek en Shiitake (Yaki Udon)

Wat is Yaki Udon?

Yaki udon is een Japans wokgerecht met udon noedels, groenten en vlees. Yaki betekent gebakken en udon is een type noedels. Deze noedels zijn gemaakt met tarwebloem en water en hebben een dikke en ronde vorm. Door de manier waarop ze zijn gemaakt, zijn ze lekker chewy en geven daardoor een lekkere textuur aan het gerecht. 

Yaki udon wordt nog wel eens verward met yaki soba. Het verschil tussen deze twee gerechten zijn de noedels die gebruikt worden. Bij yaki soba worden dunne noedels gebruikt die ook in een noedelsoep worden gegeten.

Gebakken Udon Noedels met Buikspek en Shiitake (Yaki Udon)

Wat heb je nodig?

Voor dit gerecht heb je maar 4 onderdelen nodig en je kunt in deze onderdelen flink variëren met je ingrediënten. 

  • Noedels: Het belangrijkste van dit gerecht zijn de dikke udon noedels. Deze noedels zijn gedroogd, bevroren en kant-en-klaar te vinden. De beste optie zijn de bevroren noedels. Deze hebben een lekkere chewy textuur en werken het beste. Als je deze niet in je toko kunt vinden, zijn de kant-en-klare en gedroogde ook goede opties. 
  • Groenten: Dit gerecht is geweldig om restjes op te maken. Zolang de groenten goed te wokken zijn kun je ze gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld paprika, paddenstoelen, wortel, ui, kool. Het maakt niet uit! 
  • Eiwitten: Net zoals met de groenten kun je met je eiwitten ook flink variëren. In dit recept gebruik ik buikspek, maar voeg ook eens garnalen, rund of kip toe. Als je een vegetarische of vegan versie wilt, voeg dan tofu of edamame bonen toe.
  • Saus: Wat is een gerecht zonder saus? Deze saus op basis van donkere sojasaus en oestersaus is erg lekker, maar probeer ook eens te experimenteren. 

Gebakken Udon Noedels met Buikspek en Shiitake (Yaki Udon)

Yaki Udon maken

Het maken van yaki udon is erg makkelijk en kan je in 20 minuten klaar hebben.

Ingrediënten voorbereiden

Je begint door de saus klaar te maken. Roer hiervoor 4 theelepels donkere sojasaus, 4 theelepels oestersaus, 2 theelepels mirin, 2 theelepels bruine suiker, 1 theelepel sriracha en 2 theelepel water door elkaar in een kommetje.

Daarnaast bereid je alle ingrediënten voor die bij het wokken gebruikt worden. Snijd de speklapjes in reepjes. Snijd ook de ui, wortel, ui en witte kool in dunne reepjes en de shiitake in plakjes. De lente-ui worden gebruikt tijdens het wokken en als garnering. Snijd daarom de bovenste 5cm van de lente-ui in dunne ringetjes en de rest in stukken van 5 cm.

Ingrediënten voor Yaki Udon

Als je verse udon noedels gebruikt, kan je deze direct in een wokgerecht gebruiken. Maar om de bereiding makkelijker te maken, koken we deze eerst even kort. Kook daarom de noedels 1 minuut totdat ze los van elkaar komen. Als je gedroogde noedels hebt, kook ze volgens de verpakking. Spoel ze af totdat ze koud zijn, laat ze even uitlekken en meng er de sesamolie doorheen zodat ze niet aan elkaar plakken.

Udon Noedels Koken

Yaki Udon Wokken

Nu gaan we het gerecht klaarmaken. Zorg er voor dat je alle ingrediënten voorbereid en bij de hand hebt. Verwarm een wok op hoog vuur met wat zonnebloemolie. Voeg nu de reepjes spek toe en bak dit krokant aan. Door niet te veel te roeren, kun je het spek makkelijk krokant bakken. Als het spek klaar is, haal het uit de pan en laat het even uitlekken.

Nu verwarm je de wok weer op hoog vuur. Voor extra smaak, kun je het vet van de speklappen gebruiken om het gerecht in te bakken. Als er weinig olie in de pan zit, kun je extra zonnebloemolie gebruiken. Als de wok heet is, doe de ui en wortel in de pan en bak deze totdat de ui glazig is en de wortel zacht. Voeg dan ook de shiitake, witte kool, spek en lente-ui toe. Bak deze nog een minuut mee. 

Voeg als laatste voeg je de noedels en saus toe en bak alles nog 1 minuut terwijl je alles goed doorroert. Serveer meteen met de overgebleven lente-ui. 

Yaki Udon Bereiden

Bewaartips 

De noedels zijn zo lekker dat het onwaarschijnlijk dat je nog restjes hebt. Als je toch restjes hebt, kun je deze 4 dagen in een afgesloten bakje bewaren in de koelkast. Het opwarmen van het gerecht, kun je in de magnetron doen. Of bak ze weer even op in een wok. 

Meer Recepten met Noedels

 

Gebakken Udon Noedels met Buikspek en Shiitake (Yaki Udon)

Yaki Udon met Buikspek en Shiitake

Yaki udon is een heerlijke noedelgerecht met gewokte chewy udon noedels in een hartige saus. Dit gerecht is makkelijk te maken in 20 minuten.
4 van 3 stemmen
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 10 minuten
Totaal 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Japans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 400 g verse udon noedels 180g gedroogde noedels
  • 150 g speklappen
  • ½ ui
  • ½ wortel
  • 150g shiitake
  • 80g witte kool
  • 2 lente-ui
  • 1 theelepel sesamolie

Saus

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

  • Maak de saus door de donkere sojasaus, oestersaus, mirin, bruine suiker, sriracha en water in een kommetje te mengen. Blijf roeren om de suiker goed op te laten lossen.
  • Kook de verse noedels 1 minuut totdat ze los van elkaar komen. Als je gedroogde noedels hebt, kook ze volgens de verpakking. Spoel ze af totdat ze koud zijn, laat ze even uitlekken en meng er de sesamolie doorheen zodat ze niet aan elkaar plakken.
  • Snijd de speklapjes in reepjes. Snijd ook de ui, wortel en kool in dunne reepjes en de shiitake in plakjes. Snijd de bovenste 5 cm van de lente-ui in dunne ringetjes voor garnering en de rest van de lente-ui in stukken van 5 cm.
  • Verhit een wok op hoog vuur met zonnebloemolie en bak de stukjes spek krokant. Haal ze uit de pan en laat ze even uitlekken.
  • Verhit de wok weer op hoog vuur. Als de wok heet is, doe de ui, lente-ui en wortel in de pan en bak deze totdat de ui glazig is en de wortel zacht. Voeg dan ook de shiitake, witte kool en spek toe. Bak deze nog een minuut mee.
  • Voeg de noedels en saus toe en bak alles nog 1 minuut terwijl je alles goed doorroert. Maak eventueel nog op smaak met zout en peper.
  • Serveer meteen met de extra lente-ui.

Tips

  • Als je het recept wilt verdubbelen, maak het ook klaar in 2 keer. Op deze manier ligt je wok niet te vol en kun je alles goed bereiden.
  • Vervang de buikspek ook eens door garnalen, kip, rund of extra groente.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten


Koken Met Maarten

Volg Ons Ook Hier

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis geen enkele update meer!

Even wachten...

Je hebt een e-mail ontvangen om je inschrijving te bevestigen!