Ga terug
Tofu Teriyaki

Tofu Teriyaki

Japanse tofu teriyaki met een zelfgemaakte teriyaki saus. Deze tofu is krokant, zout, zoet en vol met umami.
5 van 1 stem
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Japans
Porties 4 personen

Ingrediƫnten
  

Teriyaki saus:

  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels sake
  • 2 eetlepels mirin
  • 2 theelepels suiker

Tofu:

  • 375 g tofu
  • 2,5 cm gember
  • 2 tenen knoflook
  • 2 theelepels sake (optioneel)
  • 1 Lente-ui
  • Zonnebloemolie
  • Gebakken uitjes (optioneel)

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

Teriyaki saus

  • Doe de sojasaus, sake, mirin en suiker in een pan en breng dit al roerend aan de kook. Blijf roeren totdat de suiker is opgelost.
  • Laat de saus 1 minuut rustig doorkoken.

Tofu

  • Giet het vocht van de tofu af. Omwikkel de tofu met een schone theedoek en leg er iets zwaars op voor 15 minuten zodat het vocht er uitgeperst kan worden.
  • Snijd de gember in dunne reepjes, snijd de knoflook fijn en snijd de lente-ui in dunne ringetjes.
  • Snijd de tofu in plakken van 1 cm dik.
  • Verwarm een pan op hoog vuur en voeg wat olie toe. Bak de tofu aan beide kanten totdat deze goudbruin en krokant is. Haal deze dan uit de pan en leg op keukenpapier om uit te lekken.
  • Verwarm wat olie in een pan op middelhoog vuur en bak hier de gember en knoflook in voor 30 seconden.
  • Voeg de sake toe en laat de alcohol even verdampen. Zet het vuur laag en voeg dan ook de teriyaki saus toe en roer dit allemaal door elkaar.
  • Voeg de tofu toe en coat de tofu met de saus. Verwarm de saus rustig nog even tot deze ietsjes dikker wordt. Voeg als laatste nog de helft van de lente-ui toe.
  • Serveer de tofu met de rest van de lente-ui en wat gebakken uitjes.

Tips

  • Als je geen sake hebt, laat deze dan weg bij en de tofu en vervang deze in de teriyaki saus door:
    • 2 eetlepels droge sherry
    • 2 eetlepels Water
  • Als je geen mirin hebt, kun je deze vervangen door:
    • 1 eetlepel sake + 1 eetlepel water + 2 theelepels suiker
    • 2 eetlepels water + 2 theelepels suiker