Doe de sojasaus, sake, mirin en suiker in een pan en breng dit al roerend aan de kook. Blijf roeren totdat de suiker is opgelost.
Laat de saus 1 minuut rustig doorkoken.
Tofu
Giet het vocht van de tofu af. Omwikkel de tofu met een schone theedoek en leg er iets zwaars op voor 15 minuten zodat het vocht er uitgeperst kan worden.
Snijd de gember in dunne reepjes, snijd de knoflook fijn en snijd de lente-ui in dunne ringetjes.
Snijd de tofu in plakken van 1 cm dik.
Verwarm een pan op hoog vuur en voeg wat olie toe. Bak de tofu aan beide kanten totdat deze goudbruin en krokant is. Haal deze dan uit de pan en leg op keukenpapier om uit te lekken.
Verwarm wat olie in een pan op middelhoog vuur en bak hier de gember en knoflook in voor 30 seconden.
Voeg de sake toe en laat de alcohol even verdampen. Zet het vuur laag en voeg dan ook de teriyaki saus toe en roer dit allemaal door elkaar.
Voeg de tofu toe en coat de tofu met de saus. Verwarm de saus rustig nog even tot deze ietsjes dikker wordt. Voeg als laatste nog de helft van de lente-ui toe.
Serveer de tofu met de rest van de lente-ui en wat gebakken uitjes.
Tips
Als je geen sake hebt, laat deze dan weg bij en de tofu en vervang deze in de teriyaki saus door:
2 eetlepels droge sherry
2 eetlepels Water
Als je geen mirin hebt, kun je deze vervangen door: