Sajoer Boontjes
Sajoer boontjes is een echte klassieker door de licht pittige en licht zoete smaak. Leer in dit recept hoe je deze boontjes maakt zonder zakje.
Voorbereiding 10 minuten min
Bereiding 15 minuten min
Totaal 25 minuten min
Gang Bijgerecht
Keuken Indonesiƫ
- 500 g sperziebonen
- 200 ml kokosmelk
- 200 ml kippenbouillon
- 4 sjalotten
- 4 tenen knoflook
- 2 rode pepers
- 1 tl trassi
- 4 schijfjes gember (of 2 tl gemalen gember)
- 4 schijfjes laos (of 2 tl gemalen laos)
- 2 daun salam (Indonesische laurier, optioneel)
- 2 el goela djawa (of bruine suiker)
- 2 el ketjap manis
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Snijd de kontjes van de sperziebonen en was ze schoon. Snijd de sjalotten en knoflook fijn. Verwijder de zaadlijsten van de peper en snijd deze in ringetjes.
Maak de boemboe door de sjalotten, knoflook, peper en trassi fijn te malen in een vijzel (of keukenmachine).
Verhit een pan met een eetlepel olie op middelmatig vuur en bak hier de boemboe in voor 2-3 minuten. Voeg vervolgens de kokosmelk, bouillon, plakjes gember en laos, daun salam, de goela djawa en ketjap toe en roer alles goed door elkaar.
Voeg de boontjes toe en breng het geheel aan de kook. Laat dit 8-12 minuten rustig doorkoken zonder deksel op de pan totdat de boontjes gaar zijn. De saus zal indikken, maar het gerecht mag nat blijven.
Maak eventueel nog op smaak met wat zout en voeg wat sambal toe als je van pittig eten houdt. Haal de gember, laos en daun salam er weer uit en serveer meteen als onderdeel van een rijsttafel.
- Je kunt deze sajoer boontjes vegetarisch maken door de trassi te vervangen door een vegetarische variant en de bouillon te vervangen door een groentebouillon.