Zalm teriyaki
Zalm teriyaki is een klassiek gerecht dat verrukkelijk is door de vette vis en de zoete teriyakisaus. De zelfgemaakte teriyakisaus is super simpel te maken met maar 3 ingrediënten. Je hebt dit gerecht in 15 minuten op tafel staan.
Zelfgemaakte Teriyaki Saus
In Japan is het bijna niet mogelijk om kant-en-klare teriyaki saus te kopen. Iedereen maakt het zelf thuis, omdat je maar een paar ingrediënten nodig hebt. Een Japanse teriyaki saus bestaat uit sojasaus, sake, mirin en optioneel suiker.
De beste manier om teriyaki saus te maken is door sojasaus, mirin en sake te mixen in een verhouding van 1:1:1. Daarna kun je nog suiker toevoegen, maar vaak vind ik de saus al zoet genoeg. Als je een zoetere saus wilt, kun je sojasaus, mirin, sake en suiker mengen in een verhouding van 2:2:2:1.
Het leuke is dat je kunt gaan spelen met de verhouding totdat je een saus hebt die je zelf erg lekker vindt. Bij veel Japanse teriyaki gerechten is de verhouding ook net anders afhankelijk van de ingrediënten en smaken. Daardoor smaakt elke teriyaki gerecht ook net anders.
In dit recept heb ik ook maar de helft van de sake in de saus gedaan. Dit komt omdat ik ook al sake toe voeg aan de zalm tijdens het bakken. De hoeveel sake is dus nog steeds gelijk aan de sojasaus en mirin.
Japanse Smaakmakers – Mirin en Sake
Mirin en sake zijn belangrijke smaakmakers in de Japanse keuken en worden in veel gerechten gebruikt. Dus om de echte Japanse smaak te creëren, heb je deze nodig. Maar als je deze ingrediënten niet hebt, kun je nog steeds een paar alternatieven gebruiken.
Sake wordt gebruikt om de zalm mals te maken en de geur van de vis te neutraliseren. Het is een rijstwijn en kan dus goed vervangen worden door een droge sherry of een Chinese rijstwijn. Als je deze ingrediënten ook niet hebt of je wilt geen alcohol gebruiken, dan kun je het in de teriyaki saus weglaten. Gebruik voor het stomen gewoon wat water.
Mirin is ook een rijstwijn, maar het heeft een hoger suikergehalte en lager alcoholpercentage dan sake. Het geeft een zoete en umami smaak aan het gerecht. Daarnaast krijgen de ingrediënten waar je het aan toevoegd een mooie glans. Je kunt mirin vervangen door 2 eetlepels water en 2 theelepels suiker.
Zalm op de Huid Bakken
De beste manier om zalm te bakken is op de huid. De huid van de zalm zorgt voor een beschermlaag tussen de hete pan en de vis. Hierdoor wordt de zalm veel gelijkmatiger gebakken en zorgt het voor een mooiere textuur. Daarnaast kun je huid ook gewoon eten. Als je deze dus mooi krokant bakt, heb je een extra textuur die erg lekker is.
Zalm Teriyaki maken
Deze zalm teriyaki is makkelijk en snel te maken. Eerst maak je de teriyaki saus door slechts 3 ingrediënten te mengen. Daarna bak je de zalm aan en voeg je de teriyaki saus toe.
De teriyaki saus maak je door 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels mirin en 1 eetlepel sake te mengen in een kommetje. Proef de saus even en voeg eventueel wat suiker toe voor een zoetere saus.
Dep 2 zalmfilets droog met wat keukenpapier. Bestrooi nu de zalm aan beide kanten lichtelijk met zout en peper en wrijf dit in de zalm. Gebruik niet te veel zout, want de saus is ook al zout.
Verhit een koekenpan op middelmatig vuur met ½ eetlepel olie. Leg de zalmfilets op de huid in de pan en druk ze aan voor 30 seconden. Dit zorgt er voor dat de filets mooi recht blijven en niet opkrullen.
Bak de huid in 2-3 minuten mooi goudbruin aan. Draai daarna de zalmfilet om en bak deze nog eens 2 minuten.
Draai de zalm weer terug op de huid en voeg 1 eetlepel sake toe. Leg de deksel op de pan en laat de zalm 30 seconden tot 1 minuut stomen totdat de sake is verdampt.
Haal de deksel weer van de pan en voeg de teriyaki saus toe. Schep met een lepel de saus over de zalm heen zodat de smaken goed in de zalm kunnen trekken. Als de saus is ingedikt tot 2 eetlepels, draai het vuur uit. De saus zal nog verder indikken.
Serveer de zalm meteen met wat rijst en nog een bijgerecht. Het is erg lekker om nog wat extra teriyaki saus over de zalm heen te scheppen.
Bewaartips
De zalm teriyaki kan 3 dagen bewaard worden in de koelkast. Opwarmen van de zalm kan je het beste in de oven doen. Verwarm deze voor op 135°C en verhit de zalm weer voor 15 minuten. Je kunt de zalm ook koud eten.
Serveer Zalm Teriyaki Eens Met
Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!
Zalm teriyaki
Ingrediënten
- 2 zalmfilets met huid (170g per stuk)
- Zout
- Zwarte peper
- ½ eetlepel olie
- 1 eetlepel sake
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Instructies
- Meng de ingrediënten van de teriyaki saus in een kommetje. Proef de saus even en voeg eventueel wat suiker toe.
- Dep de zalmfilets droog met keukenpapier. Bestrooi de zalm aan beide kanten lichtelijk met zout en peper en wrijf dit in de zalm.
- Verhit een koekenpan met ½ eetlepel olie op middelmatig vuur. Leg de zalmfilets op de huid in de pan en druk ze aan voor 30 seconden zodat ze mooi recht blijven. Bak de huid in 2-3 minuten goudbruin.
- Draai de zalmfilet om en bak voor nog 2 minuten. Draai de zalmfilet weer terug op de huid en voeg 1 eetlepel sake toe. Leg de deksel op de pan en laat de zalm 30 seconden tot 1 minuut stomen.
- Haal de deksel van de pan en voeg de teriyaki saus toe. Gebruik een lepel om de saus over de zalm heen te scheppen. Als de saus ingedikt is tot 2 eetlepels, draai het vuur uit. De saus zal door de hitte nog verder indikken.
- Serveer de zalm meteen en schep nog wat extra teriyaki saus er overheen.
Tips
- De zalmfilets zullen opkrullen als je ze in de pan legt. Druk ze daarom aan, zodat ze mooi recht blijven.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.
0 Reacties