Ga terug
Perfecte Sushi Rijst

Perfecte Sushi Rijst Koken

Leer met ons makkelijke recept hoe je thuis de perfecte sushi rijst maakt die de structuur en smaak heeft als bij professionele sushi.
Voorbereiding 40 minuten
Bereiding 30 minuten
Totaal 1 uur 10 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Japans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 g sushi rijst
  • 500 ml water
  • 1 stuk kombu (optioneel)
  • 4 eetlepels rijstazijn (zie tip 1)
  • 3 eetlepels suiker
  • 1,5 tl zout

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Benodigdheden

  • Kookpan (met dikke bodem en goed sluitende deksel)
  • Houten spatel
  • Zeef
  • Kom

Instructies
 

Sushi rijst koken

  • Doe de sushi rijst in een kom en vul deze onder de kraan met een dun laagje water. Giet dit water meteen weg (zie tip 2). Vul de kom nog een keer met een dun laagje water en giet dit nog een keer meteen weg.
  • Vul de kom nog een keer met een laag water en was de rijst door de rijstkorrels tegen elkaar aan te wrijven met je handen. Het water zal nu troebel worden. Spoel het water weg en herhaal deze stap totdat het water redelijk helder is (2-3 keer, zie tip 3). Giet de rijst met het water door een fijne zeef en schud het overtollige water er uit.
  • Pak een pan met een dikke bodem en een goed sluitende deksel en doe hier de rijst in. Giet ook het water in de pan en laat de rijst 20-30 minuten staan om te laten weken.
  • Zet de pan op hoog vuur om de rijst aan de kook te brengen en roer de rijst af en toe door. Als het water aan de rand begint te koken, doe de deksel op de pan en draai het vuur laag en kook de rijst voor 10 minuten. Als je geen goed sluitende deksel hebt, kun je een theedoek onder de deksel doen om de pan goed af te sluiten. Pas op dat deze niet in de brand vliegt. Draai na 10 minuten het vuur uit en laat de rijst 10 minuten stomen.

Sushi dressing maken

  • Maak ondertussen de sushi dressing door de rijstazijn, suiker en zout in een pannetje te doen. Verwarm de dressing al roerend op middelmatig vuur totdat alle zout en suiker is opgelost.

Sushi rijst afmaken

  • Als de rijst klaar is met stomen, haal deze uit de pan en schep deze op een plaat of platte kom. Giet de sushi dressing er overheen terwijl de rijst nog heet is.
  • Gebruik een houten of plastic spatel en schep de rijst om en “snijd” onder een hoek door de rijst heen om de sushi dressing te verdelen. Roer de rijst niet door, want dan zullen de rijstkorrels breken en de textuur minder goed zijn.
  • Schep daarna de rijst om en gebruik een waaier of ventilator om de rijst snel af te laten koelen. Blijf door de rijst “snijden” en deze omscheppen totdat de rijst op kamertemperatuur is.
  • De rijst kan nu meteen gebruikt worden om sushi van te maken of leg er een vochtige theedoek overheen om de rijst een aantal uur te bewaren op kamertemperatuur.

Tips

  1. Ik gebruik rijstazijn van Mizkan of Sempio. Rijstazijn van Saitaku heeft al suiker toegevoegd. Let hier dus op als je deze gebruikt.
  2. Het water wordt meteen opgenomen door de rijst. Als je de rijst twee keer snel spoelt, zullen de onzuiverheden niet in de rijst trekken.
  3. Het water hoeft niet helemaal helder te zijn. Na 2 of 3 keer wassen, is de rijst voldoende schoon.