Sushi Bowl

Sushi Bowl met Spicy Krabsalade

Volgens mij zijn we het er over eens dat iedereen sushi lekker vindt. Gelukkig is een sushi bowl een stuk makkelijker te maken dan sushi. Deze sushi bowl combineert de heerlijke smaken van de California roll en de spicy Kani roll met avocado, komkommer en een spicy krabsalade. In dit recept leer je hoe je deze bowl moet maken en 7 tips om de perfecte sushi rijst te koken.

Wat is een Sushi Bowl?

Soms zijn er dagen waarop je erg veel trek hebt in sushi, maar geen zin hebt om het te rollen. Dan is een sushi bowl het perfecte gerecht om klaar te maken. In plaats van de rijst met een paar ingrediënten op te rollen in een vel nori, serveer je de rijst in een kom met alle andere ingrediënten er overheen. Zo kun je toch genieten van de sushi smaken, maar scheelt het een hoop werk.

Een sushi bowl is niet hetzelfde als een Poke bowl. Een sushi bowl wordt met sushi rijst gemaakt en een Poke bowl wordt vaak met pandanrijst gemaakt, maar je kunt hier bijvoorbeeld ook andere soorten rijst of zelfs parelcouscous voor gebruiken. Ik heb ook een erg lekker recept voor een vegetarische Poke bowl met mango, tofu, komkommer en een spicy mayo.

Sushi Bowl

California Roll en Spicy Kani Roll

Bij een sushi bowl kan je natuurlijk alle toppings toevoegen waar je zelf zin in hebt. Je kunt bijvoorbeeld de ingrediënten gebruiken die in een soort sushi roll zit, maar je kunt ook meerdere combineren. Voor dit recept heb ik inspiratie genomen van de California roll en de spicy kani roll (spicy krab roll). Bij een sushi bowl vind ik het zachte van de avocado en het knapperige van de komkommer erg lekker. Daarnaast wilde ik een pittige krab salade toevoegen voor het pittige en romige van de spicy kani roll. En het geeft ook nog eens meer kleur aan het gerecht.

Tips voor de Perfecte Sushi Rijst

Het koken van de perfecte sushi rijst kan soms nog lastig zijn. Het heeft mij erg lang geduurd voordat ik het voor elkaar kreeg om de rijst goed te koken. Vaak was bij mij de sushi rijst te ver doorgekookt waardoor deze te papperig werd. Gelukkig hoeft dat niet meer met deze tips.

 1. Gebruik de goede rijst. Voor het maken van goede sushi rijst wil je ook sushi rijst gebruiken. Dit is een rijstsoort met een dikke korte korrel en bevat veel zetmeel en vocht. Dit levert na het koken een rijst op die goed aan elkaar blijft plakken en een kenmerkende textuur heeft. Andere soorten rijst hebben niet dezelfde kenmerken waardoor deze minder geschikt zijn voor sushi.
 2. Was de rijst voor het koken. Als de rijst uit de verpakking komt, zit er nog te veel zetmeel op de rijst. Door het overtollige zetmeel van de rijst te wassen, zorg je er voor dat de rijst niet te plakkerig wordt na het koken.
 3. Gebruikt niet te veel water. Als je te veel water gebruikt, zal de rijst al dit water opnemen. Hierdoor zal de rijst altijd te ver doorgekookt zijn. De perfecte verhouding is om 250ml water voor 200g rijst te gebruiken.
 4. Sluit de pan goed af. Door de pan goed af te sluiten, zal het water in de pan niet kunnen ontsnappen. Hierdoor kun je de verhouding tussen rijst en water perfect afmeten waardoor je ook de perfecte rijst kunt koken. De beste manier om de pan af te sluiten is om een deksel te hebben die de pan goed afsluit. Een andere manier is om een theedoek tussen de pan en de deksel te leggen. Let er wel op dat deze niet in brand vliegt.
 5. Voeg de sushi dressing toe aan de hete rijst. Wanneer je de sushi dressing over de hete rijst giet, zal deze gaan glanzen en er mooi uit komen te zien. Daarnaast zal de dressing mooi in de rijst trekken waardoor je de echte sushi smaak krijgt.
 6. Snel afkoelen. Door de rijst snel af te koelen, zal de rijst niet doorgaren. Hierdoor blijft de rijst de mooie textuur die je wilt en wordt deze niet papperig.
 7. Dek af met een vochtige theedoek. Als de rijst afgekoeld is, kun je deze het beste afdekken met een vochtige theedoek om te voorkomen dat deze uitdroogt. Je kunt de rijst gewoon op het aanrecht laten staan totdat je deze gebruikt.

Sushi Bowl

Sushi Bowl maken

Het meeste werk van een sushi bowl maken, is het koken van de rijst. Maar met de tips in dit recept kun jij ook de perfecte sushi rijst koken waardoor je van een heerlijke sushi bowl kan genieten.

Sushi rijst koken

Voordat de sushi rijst gekookt kan worden, moet deze eerst gewassen worden om het overtollige zetmeel er vanaf te halen. Doe hiervoor 200g rijst in een kom en vul deze met een dun laagje water. Was de rijst door de rijstkorrels tegen elkaar aan te wrijven met je handen. Het water zal nu troebel worden. Spoel het water weg en herhaal deze stap totdat het water redelijk helder is (ongeveer 2-4 keer). Giet de rijst als laatste door een fijne zeef en schud het overtollige water er uit.

sushi rijst wassen

Neem een pan met een dikke bodem en een goed sluitende deksel, doe hier de rijst in en giet hier ook 250ml koud water bij. Laat dit 20-30 minuten staan om de rijst te laten weken. Zet daarna de pan op hoog vuur om deze aan de kook te brengen en roer de rijst af en toe door zodat deze niet aan de bodem gaat plakken.

Als je het water aan de rand begint te koken, zet je het vuur laag en doe je een goed sluitende deksel of een theedoek en deksel op de pan. Pas op dat de theedoek niet in de brand vliegt. Laat de rijst 10 minuten koken. Draai na 10 minuten het vuur uit en laat de rijst nog 10 minuten stomen.

Sushi rijst koken

Maak ondertussen de sushi dressing door 2 eetlepels rijstazijn, 4 theelepels suiker en 0,5 theelepel zout in een pan te doen. Verwarm dit mengsel totdat het zout en suiker is opgelost.

Sushi dressing maken

Als de rijst klaar is met stomen, schep je deze op een platte kom of schaal en giet je de sushi dressing er rustig overheen. Gebruik een houten of plastic spatel en schep de rijst om en “snijd” onder een hoek door de rijst heen om de sushi dressing te verdelen. Roer de rijst niet door, want dan zullen de rijstkorrels breken en de textuur minder goed zijn.

Sushi dressing aan sushi rijst toevoegen

Gebruik een water of ventilator om de rijst snel af te koelen terwijl je de rijst blijft omscheppen. Als de rijst op kamertemperatuur is, dek je deze af met een vochtige theedoek zodat deze niet uitdroogt.

Toppings klaarmaken

Het klaarmaken van de toppings is er makkelijk en er hoeft niets gekookt of gebakken te worden. Begin door de surimi sticks met een vork of handen uit elkaar te trekken in dunne reepjes. Als je lange reepjes hebt, kun je deze kleiner snijden met een mes. Doe de surimi in een kommetje en mix hier 3 eetlepels mayonaise en 2 theelepels sriracha doorheen. Voeg als laatste nog een snufje zout en peper toe. Proef de krabsalade en maak zo nodig verder op smaak.

Krabsalade maken voor sushi bowl

Snijd daarnaast de komkommer in kleine blokjes en de radijsjes in dunne plakjes. Snijd de avocado rond de pit doormidden en verwijder de pit. Pel ook de schil van de avocado, dit zorgt voor een gladdere avocado. Snijd beide helften in dunne plakjes. Scheur, snijd op knip de nori in kleine stukjes.

Ingrediënten voor Sushi Bowl

Serveren

Om de sushi bowl te serveren, begin je met een kom te vullen met de sushi rijst. Leg daarna een aantal scheppen krabsalade, wat komkommer, een aantal radijsjes en de helft van de avocado er op. Leg wat sushi gember en nori er bij en sprenkel als laatste de gebakken uitjes en sesamzaad er overheen. Serveer en geniet er van.

Sushi Bowl

Bewaartips

Deze sushi bowl is erg makkelijk te bewaren. Het beste is om alle losse elementen apart te bewaren. De sushi rijst, krab salade en radijsjes kunnen 5 dagen in de koelkast bewaard worden. De avocado en komkommer kunnen 2 dagen in de koelkast bewaard worden. Om de avocado minder snel bruin te laten worden, kun je wat citroensap er overheen sprenkelen.

Om de sushi bowl weer te eten, kun je het beste de rijst en andere ingrediënten buiten de koelkast laten opwarmen tot kamertemperatuur. Leg de rijst en andere ingrediënten mooi in een kom en serveer meteen.

Meer Japanse Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Sushi Bowl

Sushi Bowl met Spicy Krabsalade

Super lekkere Sushi Bowl met een Spicy Krabsalade. Leer hoe je deze kunt bereiden + 7 tips om de perfecte sushi rijst te maken.
4 van 1 stem
Voorbereiding 35 minuten
Bereiding 30 minuten
Totaal 1 uur 5 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Japans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 200 g sushi rijst
 • 250 ml water
 • 2 eetlepels rijstazijn
 • 4 theelepels suiker
 • 0,5 theelepel zout
 • 100 g surimi
 • 3 eetlepels mayonaise
 • 2 theelepels sriracha
 • 0,5 komkommer
 • 1 avocado
 • 4 radijsjes
 • 1 vel nori
 • Sushi gember
 • Gebakken uitjes
 • Sesamzaad

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

Sushi rijst koken

 • Doe de rijst in een kom en vul de kom met een dun laagje water. Was de rijst door de rijstkorrels tegen elkaar aan te wrijven met je handen. Het water zal nu troebel worden. Spoel het water weg en herhaal deze stap totdat het water redelijk helder is. Giet de rijst met het water door een fijne zeef en schud het overtollige water er uit.
 • Pak een pan met een dikke bodem en een goed sluitende deksel en doe hier de rijst in. Giet ook het water in de pan en laat de rijst 20-30 minuten staan om te laten weken.
 • Zet de pan op hoog vuur om de rijst aan de kook te brengen en roer de rijst af en toe door. Als het water aan de rand begint te koken, doe de deksel op de pan en draai het vuur laag en kook de rijst voor 10 minuten. Als je geen goed sluitende deksel hebt, kun je een theedoek onder de deksel doen om de pan goed af te sluiten. Pas op dat deze niet in de brand vliegt. Draai na 10 minuten het vuur uit en laat de rijst 10 minuten stomen.
 • Maak ondertussen de sushi dressing door de rijstazijn, suiker en zout in een pannetje te verwarmen totdat het zout en suiker is opgelost
 • Na het stomen, schep de rijst op een platte kom en giet de sushi dressing er rustig overheen. Schep de rijst voorzichtig om om de sushi dressing goed te verdelen door de rijst.
 • Gebruik een waaier of ventilator om de rijst snel af te koelen terwijl je de rijst omschept. Als de rijst op kamertemperatuur is, dek deze af met een vochtige theedoek.

Toppings klaarmaken

 • Trek de surimi sticks met een vork of handen uit elkaar in dunne reepjes. Als je lange reepjes hebt, snijd deze in kortere stukjes. Doe de surimi in een kommetje en mix dit met de mayonaise en sriracha. Voeg als laatste nog een snufje zout en peper toe. Proef de krabsalade en maak zo nodig verder op smaak.
 • Snijd de komkommer in kleine blokjes en de radijsjes in dunne plakjes. Snijd de avocado rond de pit doormidden, verwijder de pit en pel de schil van de avocado af. Snijd beide helften in dunne plakjes.
 • Scheur, snijd of knip de nori in kleine stukjes.

Serveren

 • Vul een kom met sushi rijst en leg hier een deel van de krabsalade, komkommer, radijsjes en avocado op.
 • Leg wat sushi gember en nori er bij en sprenkel de gebakken uitjes en sesamzaad er overheen.

Tips

 • Let er op dat je geen rijstazijn gebruikt waar al suiker aan toegevoegd zit.
 • Je kunt de rijstazijn, suiker en zout ook vervangen door sushidressing.
 • Vervang de radijsjes ook eens door geraspte wortel.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten