
Mango Pudding
Deze Chinese mango pudding is een klassiek gerecht en is erg populair. Deze zoete en romige pudding wordt gemaakt van onder andere verse mango, melk en gelatine. Het resultaat is een zachte, gladde pudding met een heerlijke mangosmaak en een subtiele textuur. Dit recept is makkelijk te maken en is een geweldige manier om te genieten van de exotische smaak van mango.
Mango Pudding in China
Mango pudding is een populair gerecht bij dim sum. Het betekent letterlijk ‘het hart rakend’ en is een categorie eten uit de Kantonese keuken die bestaat uit eenhapsgerechtjes. Deze hapjes kunnen zoet, hartig, warm of koud zijn. Dim sum gerechten zijn onder andere dumplings, mini loempia’s, taartjes, en cake zijn.
Deze pudding is populair bij dim sum door de jelly textuur met een volle romige mango smaak. Doordat deze pudding zo is opgestijfd, kan je er mooie plakken, blokjes of vormen van snijden. Hierdoor kan het mooi geserveerd worden en is het een mooie afwisseling bij dim sum met alle andere hapjes

Werken met Gelatine
Gelatine is een bindmiddel dat uit onder andere huiden en botten van runderen en varkens gemaakt wordt. Het wordt veel gebruikt bij het maken van toetjes zoals een crème, mousse, pudding of gelei. Om een goede versteviging te krijgen, heb je 15 gram gelatine nodig voor een liter product en voor een vrijstaande pudding gebruik je 25 gram. Gelatine is te koop in vellen en in poedervorm. De werking van deze twee varianten is hetzelfde, maar ze hebben wel beide een andere bereidingswijze.
Als je bladgelatine wilt gebruiken, laat deze als eerst weken in koud water totdat ze zacht zijn. Dit duurt meestal 10 minuten. Daarna knijp je de blaadjes uit, zodat het overtollige water eruit is. De geweekte blaadjes voeg je toe aan een warme vloeistof en kun je daarna verder verwerken. Als de gelatine afkoelt, zal deze het gerecht laten opstijven.
Gelatine in poedervorm hoef je niet van te voren te weken. Deze vorm leng je aan met heet water in een verhouding van 1 deel gelatine tot 5 delen water. Dit verwarm je totdat de gelatine is gesmolten en kun je daarna verder verwerken in je gerecht.
Als je vegan eet en dus geen gelatine wilt gebruiken, kun je dit vervangen door agar agar. Dit is ook een geleermiddel, maar is gemaakt van algen. Het werkt wel een stuk sterker dan gelatine. Je hoeft dus maar ongeveer eenderde van de hoeveelheid gelatine te gebruiken.
Mango Pudding maken
Als eerste moet de gelatine in koud water geweekt worden. Leg hiervoor 10 blaadjes gelatine in wat koud water totdat ze zacht zijn. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Knijp daarna het overtollige water er uit.
Snijd 2 rijpe mango’s aan beide kanten net langs de pit doormidden. Verwijder dan de schil en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd ook de rest van het vruchtvlees van de pit af en snijd dit ook in blokjes.

Doe de mango blokjes in een blender en pureer deze glad. Eventueel kan je al wat van het water toevoegen om de mango makkelijker te pureren. Als je een vezelige mango hebt, dan kun je deze door een zeef halen om deze vezels er uit te filteren.
Verwarm 250ml water met 60g suiker. Roer dit goed door totdat al de suiker is opgelost. Voeg dan de gelatine toe en roer goed door totdat ook alle gelatine is opgelost.

Voeg de gelatine oplossing toe aan de blender en blend tot een glad mengsel. Voeg dan ook 125ml slagroom en 125ml melk toe en blend nog eens helemaal glad. Proef het mengsel en voeg naar smaak meer suiker toe.

Vet een bakvorm of springvorm in met een dun laagje olie en giet dan de mango pudding in de vorm. Tik de vorm een aantal keer op het aanrecht om de grote bubbels er uit te halen en laat de pudding 4 uur opstijven in de koelkast.
Je kunt de pudding ook direct in glazen of kommetjes gieten en dan laten opstijven in de koelkast.

Snijd de mango pudding in vierkantjes en serveer met wat extra verse mango.

Bewaartips
Je kunt de mango pudding 4 dagen bewaren in de koelkast. Zorg ervoor dat je deze goed afdekt, anders kan de kleur ietsjes donkerder worden. Hij zal nog steeds goed smaken.
Meer Chinese Recepten
- Mapo Tofu
- Hartige Chinese Rijstepap (Congee)
- Gebakken Rijst met Ei
- Hot Pot (Chinese Fondue)
- Chinese Sappige Gehaktbal uit het Stoommandje
Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Mango Pudding
Ingrediënten
- 2 rijpe mango’s (zie tip 1)
- 10 blaadjes gelatine (15g, zie tip 2&3)
- 250 ml water
- 60 g suiker
- 125 ml slagroom (zie tip 3)
- 125 ml melk (zie tip 3)
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Benodigdheden
- 26cm springvorm (of bakvorm)
- Blender
Instructies
- Week de gelatine blaadjes in wat koud water totdat ze zacht zijn. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Knijp daarna het overtollige water uit de gelatine.
- Snijd de mango’s aan beide kanten net langs de pit doormidden. Verwijder de schil en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd ook nog de rest van het vruchtvlees van de pit.
- Doe de mango in een blender en pureer deze glad. Je kunt eventueel al wat van het water toevoegen om de mango makkelijker te pureren. Als de mango vezelig is, kun je deze nog door een zeef halen om deze vezels er uit te halen.
- Verwarm het water met het water totdat de suiker is opgelost. Voeg dan ook de blaadjes gelatine toe en roer dit door totdat de gelatine is opgelost.
- Giet het gelatine-mengsel in de blender bij de mango en blend tot een glad mengsel. Voeg dan de slagroom en melk toe en blend nog een keer tot een glad mengsel. Proef het mengsel en voeg naar smaak meer suiker toe.
- Vet een bakvorm of springvorm in met een dun laagje olie. Giet hier de mango pudding in en tik deze een aantal keer op het aanrecht om de grote bubbels er uit te krijgen. Laat de mango pudding 4 uur opstijven in de koelkast.
- Snijd de mango pudding in vierkantjes en serveer met wat extra verse mango.
Tips
- Het beste kun je een mango gebruiken die goed rijp is. Dit levert de beste smaak op. Je kunt ook mango gebruiken uit de vriezer. Zorg er dan voor dat deze volledig is ontdooid. Als deze niet helemaal is ontdooid, kan de gelatine al gaan stollen voordat alles goed gemengd is.
- Het gewicht van een blaadje gelatine verschilt per merk. Weeg het daarom altijd even af.
- Je kunt deze mango pudding ook vegan maken door de gelatine te vervangen door 2 theelepels agar agar te gebruiken, de slagroom te vervangen door kokosmelk en de melk door een ongezoete plantaardige melk.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.
0 Reacties