
Japanse Krabsalade (Kani salade)
Deze Japanse krabsalade is erg makkelijk om te maken en zit vol met smaak. De krab, komkommer, wortel en mais geven een lekkere combinatie aan smaken en structuren en de romige en frisse dressing maakt dit helemaal af. Dit gerecht is lekker om op zichzelf te eten, maar past ook erg goed bij de sushi.
Wat is een Kani Salade?
Een kani salade is een Japanse salade met krab en een paar andere ingrediënten. Samen met een dressing op basis van Japanse mayonaise en citrus geeft dit een heerlijk romig en fris gerecht. Vaak wordt dit gerecht als bijgerecht gegeten tijdens een maaltijd of bij de sushi, maar je kunt het ook zo eten.

Kani betekent ‘krab’ in het Japans. Aangezien deze salade met imitatiekrab wordt gemaakt, zou de salade eigenlijk kanikama moeten heten, wat ‘imitatie krab’ betekent. Deze imitatiekrab, surimi, wordt vaak gemaakt van kabeljauw, koolvis en blauwe wijting. Het magere vlees van deze vissen wordt versneden en gemengd met onder andere krabaroma. Hierdoor ontstaat er een product dat naar krab smaakt, maar een stuk goedkoper is dan echte krab.
Ingrediënten voor deze Krabsalade
Voor de kani salade heb je maar een paar ingrediënten nodig.
- Surimi. Ik gebruik surimi, omdat echte krab natuurlijk een stuk duurder is. Het werkt goed voor deze salade, maar je kunt het ook zeker vervangen door echte krab.
- Komkommer. De komkommer is lekker sappig en knapperig.
- Wortel. De wortel is julienne gesneden en geeft een mooie textuur. Je kunt ook voorgesneden wortel kopen, wat weer tijd scheelt.
- Mais. Om lekkere hintjes zoetigheid aan de salade te geven, voeg ik mais toe.
- Japanse Mayonaise. Deze mayonaise heeft een romige textuur en volle ei-smaak, omdat alleen eidooiers zijn gebruikt. Daarnaast is deze iets zuurder, omdat hij gemaakt is met rijstazijn. Je kunt deze mayonaise ook vervangen door gewone mayonaise.
- Citroen. Voor een frisse smaak in de salade gebruik ik citroensap en rasp.

Probeer ook eens deze Variaties
Naast de ingrediënten die ik in dit recept gebruik, kun je ook sommige ingrediënten vervangen of nog extra ingrediënten toevoegen. Natuurlijk kun je de surimi vervangen door echte krab, waardoor de salade nog beter wordt. Je kunt ook viseitjes toevoegen voor een zoutige smaak en een lekkere textuur.
Daarnaast kun je ook bijvoorbeeld de mais vervangen door mango of ananas voor wat extra zoetheid. Of voeg bijvoorbeeld wat sriracha toe voor een beetje spice. Probeer wel de goede balans te vinden tussen de verschillende ingrediënten en tussen de dressing en de ingrediënten. Balans is erg belangrijk in de Japanse keuken.

Japanse Krabsalade maken
Deze krabsalade is erg makkelijk te maken. Je hoeft maar een paar ingrediënten te snijden en een dressing te maken. Begin door de surimi sticks met je handen of met een vork uit elkaar te trekken tot dunne reepjes. Giet daarnaast de mais af, spoel deze af onder de kraan en laat ze even uitlekken.
Snijd de komkommer doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd beide helften in dunne reepjes. Als je nog dunnere reepjes wilt, kun je deze reepjes nog een keer fijner snijden. Snijd de wortel in dunne plakjes en snijd dan deze plakjes in dunne sticks.

De dressing maak je door 4 eetlepels mayonaise, 1 eetlepel sojasaus, ½ theelepel mirin 2 theelepels citroensap en de rasp van een halve citroen in een kommetje te mengen. Je kunt de dressing een beetje spice geven door wat sriracha toe te voegen. Proef de saus even en pas deze zo nodig aan.

Doe de surimi, mais, komkommer en wortel in een kom en meng dit goed door elkaar tot een salade. Giet de dressing over de salade en schep deze even door zodat de dressing goed door de salade zit.

Strooi het sesamzaad er overheen en serveer meteen.

Bewaartips
Deze Japanse krabsalade is 3 dagen in de koelkast te bewaren. Als je weet dat je de krabsalade van tevoren wilt maken, kun je het beste de dressing en salade apart bewaren totdat je deze wilt gaan eten.
Meer Japanse Recepten
Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Japanse Krabsalade (Kani salade)
Ingrediënten
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Instructies
- Trek de surimi met je handen of een vork uit elkaar in dunne reepjes. Giet de mais af, spoel deze af onder de kraan en laat ze uitlekken.
- Snijd de komkommer doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd beide helften in erg fijne reepjes. Snijd ook de wortel in erg fijne reepjes.
- Doe de surimi, mais, komkommer en wortel in een kom en meng dit goed door elkaar.
- Maak de dressing door de mayonaise, sojasaus, mirin, citroensap en citroenrasp in een kommetje te mengen. Proef de saus en pas zo nodig aan.
- Giet de dressing over de salade en schep deze even door. Strooi het sesamzaad er overheen en serveer meteen.
Tips
- Als je de kani salade van tevoren wilt bereiden, houd de salade en de dressing apart totdat je de salade gaat serveren.
- Als je geen Japanse mayonaise hebt, kun je dit gewoon vervangen door gewone mayonaise.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.
Deze salade is wel heel erg lekker!! Ga deze zeker vaker maken.
Fijn om te horen dat je de salade zo lekker vond. Geniet er van!