Rooster het sesamzaad enkele minuten op laag vuur in een droge koekenpan totdat ze goudbruin zijn en er enkele poffen. Roer het sesamzaad af en toe door. Schep het meteen uit de pan in een vijzel (of keukenmachine).
Maal het sesamzaad met een vijzel (of keukenmachine) grof. Er mogen nog zaadjes heel blijven.
Doe het gemalen sesamzaad in een kommetje en mix dit met de sojasaus en suiker tot de dressing.
Sperziebonen klaarmaken
Spoel de boontjes af onder de koude kraan en snijd of breek vervolgens de puntjes er af. Breek of snijd ze daarna in stukken van 5 cm.
Breng een pan water aan de kook met een snufje zout. Kook de boontjes in 4-5 minuten beetgaar. Giet ze af en spoel ze af onder de koude kraan om het kookproces te stoppen en laat goed uitlekken.
Doe de boontjes in een kom en schep de sesamdressing er doorheen.
Maak eventueel verder op smaak met wat zout, suiker of sojasaus en serveer op kamertemperatuur.
Tips
Ik gebruik in dit recept verse sperziebonen, maar je kunt ook heel goed sperziebonen uit de vriezer gebruiken. Ook haricot verts werken erg goed. Kook deze dan iets minder lang.
Deze sperziebonen worden koud of op kamertemperatuur geserveerd. Je kunt ze daarom makkelijk van tevoren bereiden.