Ga terug
+ servings
Mantou

Gestoomde broodjes (Mantou)

Heerlijk zachte gestoomde broodjes die te eten zijn als ontbijt, lunch of als bijgerecht. Met dit authentieke recept zijn ze makkelijk te maken.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 20 minuten
Rusten 1 uur 15 minuten
Totaal 1 uur 50 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Chinees
Porties 8 Mantou

Ingrediënten
  

  • 300 g patentbloem
  • 1 theelepel gist (gedroogd)
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 150 ml lauwwarm water

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

  • Mix de bloem, gist, suiker, olie en water in een grote kom.
  • Kneed de ingrediënten met de hand of met een mixer met deeghaken tot een mooi glad deeg. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Als het deeg te droog is voeg een aantal druppels water toe en als het deeg te nat is voeg wat bloem toe.
  • Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg rijzen totdat het twee keer zo groot is geworden. Dit duurt 40 minuten tot anderhalf uur afhankelijk van de temperatuur in de kamer.
  • Als het deeg twee keer zo groot is geworden, leg deze op een met bloem bestuift aanrecht. Kneed het deeg 3-4 minuten totdat deze weer helemaal glad is geworden en er geen grote luchtbellen meer in zitten.
  • Rol het deeg uit met een deegroller tot een vel van ongeveer 35x25cm en druk aan een zijde het deeg een beetje uit. Rol het deeg strak op zodat er een rol ontstaat van 35cm lang. Rol hem nog een aantal keer op en neer zodat de buitenkant er glad uit ziet. Verdeel de rol in 8 broodjes met een mes.
  • Bedek de bodem van het stoommandje met bakpapier en prik hier een aantal gaten in. Leg de broodjes zo in het stoommandje dat er nog wat ruimte over is. Ze zullen nog groeien tijdens het rijzen en stomen. Als je stoommandje al vol is, kun je ze ook op een los stuk bakpapier leggen en afdekken met bijvoorbeeld een kom. Zorg er dan voor dat niks de bovenkant van het deeg raakt, want dit zal er aan vast plakken. Laat de broodjes ongeveer 15 minuten rusten.
  • Vul een pan met een laagje koud water en zet hier het stoommandje op. Zet het vuur op hoog en breng het water aan de kook. Als het water kookt, zet het vuur wat lager en stoom de Mantou nog voor 12 minuten. Serveer warm.

Tips

  • De suiker wordt gebruikt om het deeg beter te laten rijzen.
  • Lauwwarm water zorgt ervoor dat de Mantou luchtiger en zachter worden.
  • Laat het deeg niet te lang rijzen, hierdoor zullen de Mantou inzakken tijdens het stomen.