
Chinese Sappige Gehaktbal uit het Stoommandje
Deze sappige gehaktbal heeft een lekkere zachte structuur en zit vol met smaak. Het is een authentiek Chinees gerecht en is heerlijke met wat gestoomde Chinese kool en rijst. Als je deze hebt geproefd, dan wil je niet meer terug naar de Hollandse gehaktbal.
Leeuwenhoofd Gehaktballen – Een Traditioneel Banketgerecht
De Chinese naam voor deze gehaktballen zijn leeuwenhoofd gehaktballen. Dit gerecht heeft zijn naam gekregen doordat de vorm van de gehaktbal lijkt op het hoofd van de Chinese waakleeuw. Daarnaast wordt vaak gezegd dat de kool die mee gestoofd wordt, zijn manen zijn.
Dit gerecht is een bekend gerecht uit de Jiangsu keuken en wordt vaak geserveerd tijdens traditionele banketten. Er zijn twee varianten van deze gehaktballen: wit en rood. De rode variant wordt gestoofd in sojasaus en krijgt daarom een rode kleur. De witte variant heeft een mildere smaak en wordt gekookt of gestoomd Chinese kool. De variant in dit gerecht is de witte variant die gestoomd wordt.

Tips voor een Malse en Sappige Gehaktbal
- Varkensgehakt – Ik gebruik in dit recept varkensgehakt, omdat dit een veel zachtere structuur heeft dan rundergehakt. Het is vooral belangrijk dat het vetpercentage van het gehakt hoog genoeg is. Traditioneel hebben deze Chinese gehaktballen wel een vetpercentage van 50%, maar als je ze zelf maakt, is 20% al meer dan voldoende. Ook hakken veel Chinese chefs hun varkensvlees zelf tot een gehakt, omdat dit een nog betere structuur oplevert. Probeer het zelf ook eens.
- Sauzen en vocht toevoegen – Door een ruime hoeveelheid saus toe te voegen aan het gehakt wordt deze lekker op smaak gebracht. In dit recept gebruik ik onder andere sojasaus, Shoaxing wijn en sesamolie. Het voegt ook extra vocht toe aan het gehakt waardoor de gehaktbal nog sappiger zal worden.
- Maizena – Door maizena toe te voegen aan het gehakt, wordt de gehaktbal nog sappiger. De maizena beschermt het vlees tegen de hitte en zal daarom minder vocht verliezen.
- Waterkastanjes – Waterkastanjes zijn eetbare wortelknollen die knapperig blijven na het koken. Hierdoor geeft het een lekkere bite aan de gehaktbal. Daarnaast geeft het ook een lichte zoete smaak aan het gerecht. Waterkastanjes kun je in de toko vinden in blik of in de vriezer.

Chinese Sappige Gehaktbal maken
Begin met 1 plakje gember fijn te snijden of te raspen. Snijd ook 80g waterkastanjes fijn en 1 lente-ui in dunne ringetjes.
Doe 500g varkensgehakt in een kom met de gember, lente-ui, 2 el sojasaus, 2 el Shaoxing wijn, ½ tl zout, ½ tl suiker, 1 el maizena en 1 tl sesamolie. Meng alles een paar minuten door elkaar in een richting. Zo wordt al het vocht opgenomen en ontstaat er een mooie fijne structuur.

Voeg de waterkastanjes en 1 ei toe en meng dit goed door het mengsel heen. Voeg dan ook 40g paneermeel toe en roer dit goed door het mengsel heen. Als het mengsel nog nat is, voeg wat extra paneermeel toe.

Verdeel het vlees in 8 gelijke porties en rol elk deel in een mooie gehaktbal. De gehaktballen zullen net aan elkaar blijven hangen, dus je zult een beetje voorzichtig moeten werken.

Verhit wat olie in een ruime koekenpan op hoog vuur. Doe voorzichtig de gehaktballen in de pan, maar zorg voor genoeg ruimte om te om te rollen. Je kunt ze ook in 2 keer bakken.
Bak de gehaktballen rondom mooi bruin aan. Ze hoeven nog niet gaar te zijn. Haal ze uit de pan en leg ze op een bord.

Breng een pan met ruim water aan de kook. Bekleed ook een stoommandje met wat bakpapier en leg hier de gehaktballen in. Het is niet erg als ze een beetje op elkaar liggen.
Zet het stoommandje op de pan met water en stoom de gehaktballen in 10-15 minuten gaar.

Serveer deze gehaktballen als hoofdgerecht met wat gestoomde Chinese kool, rijst en wat andere bijgerechten. Als je een lekker aardappel gerecht hebt, past dit er natuurlijk ook goed bij.

Bewaartips
Deze sappige gehaktballen kunnen in de koelkast bewaard worden voor 3 dagen of ingevroren worden voor 2 maanden. Om ze weer op te warmen, kun je ze in de magnetron doen, maar het beste is om ze weer te stomen voor 10 minuten. Ontdooien is niet nodig, maar stoom ze wel een paar minuten langer.
Serveer dit Gerecht eens Met:
Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Chinese Sappige Gehaktbal uit het Stoommandje
Ingrediënten
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Instructies
- Snijd of rasp de gember fijn. Snijd ook de waterkastanjes fijn en de lente-ui in dunne ringetjes.
- Doe het varkensgehakt in een kom samen met de gember, lente-ui, sojasaus, Shaoxing wijn, zout, suiker, maizena en sesamolie in een kom. Meng alles een paar minuten goed door elkaar totdat al het vocht is opgenomen en het mengsel een fijne structuur heeft.
- Voeg de waterkastanjes en het ei toe en meng dit goed door het mengsel heen. Voeg ook het paneermeel toe en roer alles goed door elkaar. Als het mengsel nog nat is, voeg wat extra paneermeel toe.
- Verdeel het vlees in 8 gelijke porties en rol elk deel in een mooie gehaktbal. De gehaktballen zullen net aan elkaar blijven hangen.
- Verhit wat olie in een koekenpan op hoog vuur. Doe voorzichtig de gehaktballen in de pan, maar zorg voor genoeg ruimte om ze te kunnen draaien. Bak ze anders in 2 keer. Bak de gehaktballen rondom mooi bruin aan en haal ze uit de pan.
- Breng een pan met water aan de kook. Bekleed een stoommandje met wat bakpapier en leg hier de gehaktballen in. Ze mogen op elkaar liggen.
- Stoom de gehaktballen in 10-15 minuten gaar. Serveer als hoofdgerecht met wat rijst en andere gerechten.
Tips
- Je kunt de gehaktballen ook kort frituren voor een mooie krokante laag.
- Waterkastanjes zorgen voor een frisse smaak en lekkere bite in de gehaktbal.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.
0 Reacties