
Frikadel Djagoeng (Indische Maiskoekjes)
Frikadel Djagoeng, oftewel Indonesische maïs koekjes, zijn het ultieme comfortfood: krokant, hartig en licht zoet dankzij de maïs. Of je ze nu serveert als snack, bijgerecht of onderdeel van een rijsttafel, deze koekjes zijn altijd een schot in de roos. Het beste van alles? Ze zijn verrassend eenvoudig te maken met ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt.
Wat is Frikadel Djagoeng?
Frikadel Djagoeng, of frikadel jagung, zijn heerlijke kruidige maiskoekjes uit Indonesië. Deze hartige snacks zijn ideaal als tussendoortje of als afwisseling bij een rijsttafel. Het is een perfect voorbeeld van hoe de Indonesische keuken eenvoudige ingrediënten combineert tot iets onweerstaanbaar lekkers. Deze maïspasteitjes worden meestal warm gegeten, vaak met een frisse sambal of een zoete chilisaus als dip.
Het gerecht wordt gemaakt van een mengsel van maïskorrels, bloem, eieren en kruiden, die samen tot een beslag worden gemengd. Net als in dit recept, worden traditioneel ook sjalotten, knoflook, koriander en een snufje peper toegevoegd voor een rijke smaak. Dit beslag wordt dan gefrituurd tot kleine koekjes met een hartige en licht-zoete smaak.

Variaties voor Frikadel Djagoeng
Wil je eens wat variëren met je Indische maiskoekjes? Dan kan dat heel makkelijk. Zo kun je hem kruidiger maken of wat garnalen toevoegen voor een interessante smaak. Hier zijn een paar opties om toe te voegen:
- Garnalen – Voeg ongeveer 50g fijngesneden rauwe garnalen toe.
- Komijn – Voeg samen toe met de koriander. Gebruik ongeveer ¼ tl aangezien het een stuk sterker is dan de koriander.
- Laos – Vers mee malen met de kruidenpasta of in poedervorm toevoegen met de koriander. Vers een stukje of 1 tl in poedervorm.
- Rode peper – Erg lekker voor een pittigere smaak. Maal deze mee met de kruidenpasta.
Zo kun je lekker gaan experimenteren met je Indische maiskoekjes.
Frikadel Djagoeng Maken
Begin met het fijnsnijden van 2 sjalotten, 2 tenen knoflook, 80g prei en 4 takjes selderij. Giet ook 1 blik mais af en laat deze uitlekken.
Voeg de fijngesneden sjalot, knoflook en de helft van de maiskorrels toe aan een vijzel of keukenmachine met ¼ tl zout. Het zout helpt het vocht uit de ingrediënten te trekken en er sneller een boemboe van te maken. Maal de ingrediënten tot een fijne pasta. Het hoeft niet helemaal glad te zijn.


Breek 3 eieren in een kom en klop deze los. Voeg 60g bloem toe en mix dit er goed doorheen zodat er geen klontjes meer inzitten.
Voeg de fijngemalen pasta, overgebleven maiskorrels, fijngesneden prei, selderij en 1 tl koriander toe en schep het geheel door. Maak op smaak met ¼ tl zout en zwarte peper.


Verhit nu een pan met 1-2cm olie tot 170 graden. Neem een eetlepel beslag en giet dit rustig in de olie. Druk aan tot een rond koekje.
Bak het koekje in 6-9 minuten rondom goudbruin aan. Schep het koekje uit de olie en laat uitlekken op wat keukenpapier. Herhaal dit met al het beslag.


Serveer de Indische maiskoekjes met een frisse sambal, sweet-chili saus of lekkere yoghurtsaus. Eet smakelijk!

Bewaartips
De Indische maiskoekjes zijn 3 dagen te bewaren in de koelkast. Je kunt ze dan weer koud eten of een aantal minuten opwarmen in de oven op 180°C. Ze zullen dan niet zo krokant zijn als vers gebakken.
Je kunt ook het beslag 2 dagen bewaren en de koekjes vers bakken in olie. Als het deeg iets nat is geworden, kun je altijd een klein beetje bloem toevoegen.
Meer Indonesische Recepten
- Indonesische Nasi Goreng
- Indonesische Pindasaus
- Babi Pangang
- Sambal Goreng Tempeh
- Sajoer Lodeh – Indonesische Groente Stoofpot
Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Frikadel Djagoeng (Indische Maiskoekjes)
Ingrediënten
- 1 blik mais (uitlekgewicht 285g)
- 2 sjalot
- 2 tenen knoflook
- 80 g prei
- 4 takjes selderij
- 1 tl koriander
- 3 eieren
- 60 g bloem
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Instructies
- Snijd de sjalot, knoflook, prei en selderij fijn. Giet de mais af en laat uitlekken
- Voeg de sjalot, knoflook en helft van de mais toe aan een vijzel of keukenmachine met ¼ tl zout en maal tot een fijne pasta.
- Breek de eieren in een kom en klop deze los. Voeg het bloem toe en klop er goed doorheen. Voeg de pasta, overgebleven maiskorrels, fijngesneden prei, selderij en koriander toe en schep het geheel door. Maak op smaak met ¼ tl zout en zwarte peper.
- Verhit een laag van 1-2 cm olie in een pan tot 170 graden. Schep een eetlepel beslag in de olie en druk aan tot een rond koekje. Bak het koekje in 6-9 minuten rondom goudbruin aan. Herhaal dit met al het beslag.
- Schep het koekje uit de olie en laat uitlekken op wat keukenpapier.
- Serveer met een frisse sambal, sweet-chili saus of lekkere yoghurtsaus.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.





0 Reacties