Ga terug
Lente-ui Pannenkoeken

Chinese Lente-ui Pannenkoeken (Cong You Bing)

Echte Chinese lente-ui pannenkoeken met veel dunne krokante laagjes. Leer hoe je deze pannenkoeken makkelijk zelf kunt maken.
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 30 minuten
Rusttijd 20 minuten
Totaal 1 uur
Gang Snack
Keuken Chinees
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Deeg

  • 300 g bloem
  • 150 ml kokend water
  • 75 ml koud water
  • 1 theelepel zonnebloemolie
  • ½ theelepel zout

Vulling

  • 5 lente-ui
  • 35 g bloem
  • 60 ml olie
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel 5-spice (optioneel)

Dipsaus

  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • ½ theelepel sesamolie
  • 1 theelepel chili olie (optioneel)
  • 1 eetlepel suiker

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

Deeg maken

  • Doe de bloem en zout in een grote kom en mix dit goed door elkaar.
  • Voeg beetje bij beetje het kokende water toe terwijl je blijft mixen met een vork of stokjes totdat al het water is opgenomen. Voeg nu de olie en ook al mixend het koude water rustig toe totdat dit allemaal is opgenomen. Als er nog droge bloem over is, voeg een klein beetje water toe.
  • Kneed nu het deeg totdat een mooie bal is ontstaan (ongeveer 5 minuten) en laat het deeg afgedekt rusten voor 20 minuten.

Vulling en dipsaus maken

  • Snijd de lente-ui erg fijn. Als dit lastig is, kan je de lente-ui ook eerst over de lengte doormidden snijden.
  • Mix in een kommetje de bloem, olie, zout en five spice totdat er geen klontjes meer in zitten.
  • Doe alle ingrediënten van de dipsaus in een pan en verwarm deze totdat de suiker is opgelost.

Lente-ui pannenkoeken vormen

  • Strooi wat bloem op een werkblad en kneed het deeg 1 minuut. Verdeel het dan in 6 stukken en bewaar deze stukken onder wat plastic zodat ze niet uitdrogen.
  • Neem 1 van de stukken deeg en rol deze uit totdat een vel van ongeveer 25x15cm.
  • Strijk met een kwastje wat van het olie en bloem mengsel over het deeg. Strooi nu ook 2 volle eetlepels lente-ui over het deeg.
  • Rol nu vanaf de lange kant het deeg op zodat er een rol ontstaat van 25 cm. Druk de rol aan een kant dicht en vlak de rol uit van deze kant naar de andere kant om grote luchtbellen eruit te drukken.
  • Rol het deeg op door aan een kant te beginnen en het deeg rustig een beetje uit te trekken en dan op te rollen. Plak het uiteinde aan de onderkant van het opgerolde deeg.
  • Leg de gerolde pannenkoek weer onder het plastic en herhaal deze stappen voor de andere deegballen.

Lente-ui pannenkoeken bakken

  • Rol de opgerolde pannenkoeken uit tot een grootte van 15-20 cm. Deze kunnen meteen gebakken worden.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan of wok op middelmatig vuur. Als de olie warm is, leg hier de pannenkoek in. Doe de deksel op de pan en bak de pannenkoek voor 1 minuut. Draai de pannenkoek om en bak deze nog 1 minuut met de deksel op de pan. Bak de pannenkoek aan beide nog 1 minuut totdat deze mooi goudbruin gebakken is.
  • Serveer meteen met het dipsausje.

Tips

  • Het hete water bij het deeg zorgt er voor dat de eiwitten in het bloem worden afgebroken waardoor het deeg zachter worden. De combinatie van heet en koud water wordt gebruikt om de perfecte balans tussen zacht en chewy te krijgen.
  • Het olie en bloem mengsel dat op het deeg wordt gesmeerd, zorgt in combinatie met het rollen voor de vele dunne laagjes in de pannenkoek.