Chinese Gefrituurde Kip met Citroensaus
Vandaag deel ik met jullie mijn recept voor Chinese gefrituurde kip met citroensaus. Dit recept is bij velen geliefd door de combinatie van krokant gefrituurde kip en een zoet en zure citroensaus. Je kunt dit gerecht in 30 minuten op tafel hebben staan.
Deze citroenkip is een gerecht wat vooral in het Westen op de menukaart staat en wordt eigenlijk niet zo veel in China gegeten. Maar ook al is het een minder bekend gerecht in China, wordt het nog steeds gegeten in Zuidoost-China. De oorsprong van dit recept is ook onduidelijk, maar het is waarschijnlijk ontstaan in Hong Kong rond 1960.
Chinese Gefrituurde Kip met Citroensaus maken
Deze gefrituurde kip is makkelijk te maken en heeft maar 2 onderdelen: de gefrituurde kip en de citroensaus.
Kip marineren en frituren
Snijd de kip in hapklare blokjes van ongeveer 2,5 cm. Doe dit in een kom met de sojasaus, Shaoxing wijn, zout, suiker en witte peper en laat dit afgedekt 20 minuten marineren. Voeg na 20 minuten 1 eetlepel maizena toe en kneed dit in de kip zodat elk stukje bedekt is.
Klop nu een ei los en voeg hier 6 eetlepels maizena aan toe. Mix dit rustig door elkaar om een egaal beslag te maken. Als je maizena te hard behandeld, wordt het heel vast. Als je rustig blijft roeren, blijft het vloeibaar. Voeg hier je de gemarineerde kip aan toe en zorg er voor dat elk stukje is bedekt.
Verwarm een frituur of wok met een laagje van 1-2 cm olie tot 180 °C. Klop de overtollige maizena van de stukjes kip af en frituur ze voor ongeveer 5-6 minuten totdat ze goudbruin en gaar zijn. Laat ze dan uitlekken op een stuk keukenpapier.
Citroensaus maken
De tweede stap is om de saus te maken. Rasp hiervoor de citroen en pers het sap uit. Roer de maizena door het water totdat er geen klontjes meer in zitten. Plet de knoflook en snij de gember in plakjes. Verwarm nu wat olie op middelmatig vuur en bak hier de knoflook en gember in totdat deze heerlijk aromatisch beginnen te ruiken. Dit duurt ongeveer 30 seconden.
Giet nu de Shaoxing wijn in de pan en laat in 15 seconden de alcohol even verdampen. Voeg dan ook de kippenbouillon, zout en suiker toe. Laat dit een minuut koken zodat de smaken van de gember en knoflook in de saus kunnen trekken. Verwijder hierna de knoflook en gember.
Voeg het citroensap en citroenrasp toe. Dit wordt nu pas toegevoegd zodat de smaak beter bewaard blijft. Voeg dan na 15 seconden de maizena toe en laat dit doorkoken tot de saus iets is ingedikt.
Serveren
Giet de saus over de gefrituurde kip zodat er een ruime hoeveelheid saus overheen zit en elk stukje bedekt is. Serveer dan meteen met lente-ui, geroosterd sesamzaad en citroenpartjes.
Bewaartips
Als je dit gerecht wilt bewaren, is het slim om dit van tevoren te beslissen. Aangezien de gefrituurde kip wordt gecoat met de citroensaus, zal de krokante laag snel zacht worden. Het zal daarom de volgende dag minder lekker zijn. De saus zelf is daarentegen goed te bewaren voor 5 dagen. Je kunt daarom de saus van tevoren maken en de kip frituren wanneer je deze wilt eten.
Serveren met
Inspiratie nodig waar je deze Chinese gefrituurde kip met citroensaus mee serveert? Hier zijn een aantal lekkere gerechten die er goed bij passen:
Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!
Chinese Gefrituurde Kip met Citroensaus
Ingrediënten
- Zonnebloemolie
- Geroosterd sesamzaad (om te serveren)
- Lente-ui (om te serveren)
- Citroenpartjes (om te serveren)
Kip
- 250 g kipfilet
- 1 theelepel sojasaus
- 1 theelepel Shaoxing rijstwijn
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel suiker
- ¼ theelepel witte peper
- 1 ei
- 7 eetlepels maizena
Citroensaus
- 2 tenen knoflook
- 2.5 cm gember
- 50 ml kippenbouillon
- ¼ theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- ½ citroen
- 1 theelepel Shaoxing rijstwijn
- 1 theelepel maizena
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Instructies
Kip
- Snijd de kip in blokjes van ongeveer 2,5 cm.
- Doe de kip in een kom en doe hier de sojasaus, Shaoxing wijn, zout, suiker en witte peper bij. Kneed dit goed in de kip en laat dit staan voor 20 minuten.
- Als de kip bijna gemarineerd is, breek een ei in een kom en klutst deze egaal. Voeg 6 eetlepels maizena toe en mix dit rustig totdat een egaal beslag ontstaat.
- Voeg 1 eetlepel maizena toe aan de kip en kneed dit totdat de kip goed gecoat is. Leg nu de kip in het ei maizena mengsel en zorg dat de kip goed bedekt is met het mengsel.
- Verwarm de frituur tot 180 °C of vul een wok met 1-2 cm olie en warm dit tot 180 °C. Als de olie heet is, klop de overtollige maizena van de kip af en frituur deze in porties voor ongeveer 5-6 minuten totdat ze goudbruin en gaar zijn. Als je de kip frituurt in een wok, draai deze halverwege een keer om.
- Laat de kip uitlekken op een bord met keukenpapier.
Citroensaus
- Rasp en pers de citroen. Plet de knoflook en snij de gember in plakjes. Mix de maizena met 1 eetlepel water totdat er geen klontjes meer in zitten.
- Verwarm wat olie in een sauspan op middelmatig vuur en bak hier de knoflook en gember voor ongeveer 30 seconden. Voeg de Shaoxing wijn toe en laat de alcohol even verdampen. Voeg nu ook de kippenbouillon, zout en suiker toe en laat dit een minuutje koken. Verwijder nu de knoflook en gember.
- Voeg het citroensap en rasp toe en voeg na 15 seconden ook het maizenamengsel toe. Breng dit weer aan de kook en laat dit rustig doorkoken totdat de saus iets is ingedikt.
- Doe de saus rijkelijk over de kip en serveer meteen met wat geroosterd sesamzaad, gesneden lente-ui en citroenpartjes.
Tips
- Je kunt de Shaoxing wijn ook vervangen door droge Sherry, Sake of een droge witte wijn. Gebruik voor de Sake slechts de helft van de hoeveelheid en bij een droge witte wijn een derde.
- Het maizenabeslag kan vreemd reageren tijdens het mixen. Als je het rustig behandelt dan voelt het aan als een vloeistof. Als het hardhandig behandelt dan zal het een stuk dikker aanvoelen. Laat het dan even met rust en het zal weer vloeibaar worden. Klop dit beslag daarom rustig totdat alles gemixt is.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.
0 Reacties