
Sajoer Lodeh – Indonesische Groente Stoofpot
Heb je zin in een heerlijke groente stoofpot of heb je nog een gerecht nodig voor je Indonesische rijsttafel? Deze sajoer lodeh is daar perfect voor. Het is een lekker kruidig gerecht met verschillende groenten in kokosmelk. Perfect als bijgerecht voor je Indonesische rijsttafel of als hoofdgerecht met wat rijst.
Wat is Sajoer Lodeh?
Sajoer lodeh is een populair groentegerecht uit de Indonesische keuken. Verschillende groenten worden gestoofde in kokosmelk totdat ze beetgaar zijn. De groenten die gebruikt worden in een sajoer lodeh zijn vaak wortels, sperziebonen en kool. Verder zit er vaak ook nog tofu of tempeh doorheen. Het gerecht worden als onderdeel van een rijsttafel geserveerd of als hoofdgerecht met wat rijst.

Een sajoer is een essentieel onderdeel van een rijsttafel en wordt er dus ook altijd bij geserveerd. Het is een gerecht waarbij verschillende ingrediënten zoals vlees, groenten en vis in ruim vocht worden opgediend. Het is dus net een soort soep.
Groente voor Sajoer Lodeh
Voor een sajoer lodeh zijn er geen vaste ingrediënten die er voor gebruikt worden. Elke plek waar deze gemaakt wordt en elke persoon heeft weer zijn eigen voorkeuren. Je kunt het zo dus naar je eigen smaak aanpassen of je kunt dit gerecht heel mooi gebruiken om de koelkast weer eens leeg te maken.
Er zijn natuurlijk wel ingrediënten die vaker gebruikt worden dan andere. Een aantal bekende ingrediënten die veel gebruikt worden zijn bijvoorbeeld:
- Sperziebonen of kousenband
- Wortel
- Aubergine
- Mais of babymais
- Paprika
- Bloemkool
- Verschillende soorten kolen
- Tofu of tempeh
Maar je zou ook eens wat ingrediënten kunnen gebruiken die minder bekend zijn. Of die je minder snel gebruikt zoals:
- Jackfruit
- Chayote
- Petehbonen
- Bamboescheuten
Probeer vooral van alles uit en kies de beste optie voor jou.

Kemirienoot
In dit recept gebruik ik kemirienoten voor de boemboe zoals traditioneel gedaan wordt. Deze noot groeit overal in de tropen en wordt in Indonesië dus ook veel gebruikt in gerechten. Rauw zijn deze noten licht giftig en kunnen buikklachten veroorzaken. Daarom moet deze noot altijd geroosterd worden of gebakken. Hier malen we de noot fijn in de boemboe en bakken we deze waardoor de noot niet meer giftig is. Het zal juist een lekkere smaak geeft aan het gerecht.
Vegan Variant
Ook al is dit gerecht een groentestoofpot, is deze niet meteen vegetarisch of vegan. Ik gebruik in dit recept trassi wat natuurlijk is gemaakt van garnalen. Maar gelukkig is dit gerecht heel makkelijk vegan te maken. Door de trassi weg te laten of te vervangen door een vegetarische of vegan variant, kun je het gerecht vegan maken. Zo simpel is het!
Sajoer Lodeh maken
Ingrediënten voorbereiden
Als eerste bereiden we enkele ingrediënten voor. Hiervoor mogen 2 eieren hard gekookt worden. Laat ze daarna schrikken en koud water en pel ze.
Snijd daarnaast de roosjes van een 250g bloemkool, 150g wortel in plakjes, 200g tofu in blokjes en 200g witte kool in reepjes. Breek of snijd 150g sperziebonen in stukken en plet een schijfje laos met de stamper van een vijzel. Zo komen er nog meer smaken vrij.
Giet ook een klein blikje bamboescheuten af en spoel deze af onder de kraan.

Boemboe maken
Snipper 1 ui fijn en snijd 2 tenen knoflook en 2 pepers fijn. Doe dit in een vijzel (of hakmolentje) samen met 3 kemirienoten, 1 tl korianderpoeder, 1 tl trassi en een snuf zout en maal tot een fijne boemboe.

Sajoer Lodeh bereiden
Verhit een scheutje olie in een wok of soeppan op middelmatig vuur. Voeg de boemboe, laos en 2 blaadjes salamblad toe en fruit dit aan voor 2-3 minuten totdat dit lekker begint te ruiken.
Voeg 1L groentebouillon toe en breng dit aan de kook.

Voeg de bloemkoolroosjes toe en kook deze mee voor 2 minuten met de deksel op de pan. Doe dan ook de sperziebonen in de pan en kook deze ook 2 minuten mee.

Voeg ook de wortel en tofu toe en kook deze 2 minuten mee.
Zet het vuur laag en doe 100g santen in de pan. Laat het geheel smelten in de bouillon en roer goed door.

Voeg nu ook de gesneden kool en bamboescheuten toe en laat het geheel nog 5 minuten doorsudderen zonder deksel op de pan. Roer regelmatig door.
Verwijder de laos en salamblad. Maak eventueel op smaak met wat zout, suiker en sambal oelek.

Snijd de gekookte eieren doormidden en leg deze op de sajoer lodeh. Serveer meteen als onderdeel van een rijsttafel of als hoofdgerecht met wat rijst. Je kunt deze warm of lauw eten.

Bewaartips
De sajoer lodeh kan 3 dagen bewaard worden in de koelkast. Serveer daarna lauw of warm. Opwarmen kan je in een pan of in de magnetron doen.
Meer Indonesische Recepten
- Sajoer Boontjes
- Sambal Goreng Tempeh
- Sambal Goreng Telor (Eieren in Pittige Saus)
- Soto Ayam (Indonesische Kippensoep)
- Indonesische Nasi Goreng
Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Sajoer Lodeh – Indonesische Groente Stoofpot
Ingrediënten
- 2 eieren
- 300 g bloemkool
- 150 g wortel
- 200 g tofu
- 200 g witte kool
- 150 g sperziebonen
- 1 schijfje laos (zie tip 1)
- 1 blikje bamboescheuten
- 2 blaadjes salamblad (daun salam)
- 100 g santen
- 1 L groentebouillon
- Zout
- Suiker
Boemboe
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 2 rode pepers (zie tip 2)
- 3 kemirienoten
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl trassi (zie tip 3)
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Benodigdheden
- Wokpan (of soeppan)
Instructies
Ingrediënten voorbereiden
- Kook de eieren in hard in 7 minuten. Laat schrikken en pel ze.
- Snijd de bloemkool in roosjes, wortel in plakjes, tofu in blokjes en witte kool in reepjes. Breek of snijd de sperziebonen in stukken en plet de laos. Giet de bamboescheuten af en spoel af onder de kraan.
Boemboe maken
- Snipper de ui en snijd de knoflook en pepers fijn.
- Doe de ui, knoflook en pepers in een vijzel (of hakmolentje) samen met de kemirienoten, koriander poeder, trassi en een snuf zout en maal tot een fijne boemboe.
Sajoer Lodeh maken
- Verhit een scheutje olie in een wok of soeppan op middelmatig vuur. Voeg de boemboe, laos en salamblad toe en fruit dit aan voor 2-3 minuten.
- Voeg de bouillon toe en breng dit aan de kook. Voeg de bloemkool toe en kook dit 2 minuten met de deksel op de pan. Voeg dan de sperziebonen toe en kook deze 2 minuten mee. Voeg dan de wortel en tofu toe en kook deze ook 2 minuten.
- Zet het vuur laag en voeg de santen toe. Laat het geheel smelten in de bouillon.
- Voeg nu ook de gesneden kool en bamboescheuten toe en laat deze nog 5 minuten meekoken zonder deksel op de pan.
- Verwijder de laos en salamblad. Maak eventueel op smaak met wat zout, suiker en sambal oelek.
- Snijd de gekookte eieren doormidden en leg deze op de sajoer lodeh. Serveer meteen als onderdeel van een rijsttafel of als hoofdgerecht met wat rijst. Je kunt deze warm of lauw eten.
Tips
- Als je geen verse laos hebt, kun je ook een theelepel toevoegen aan de boemboe.
- Als je niet zo pittig eten houdt, kun je de zaadjes uit de peper halen of minder pepers toevoegen.
- Trassi is een pasta gemaakt van garnalen. Als je dit gerecht vegetarisch wilt maken, kun je een vegetarische variant gebruiken of deze weg laten.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.
0 Reacties