Kook de eieren in hard in 7 minuten. Laat schrikken en pel ze.
Snijd de bloemkool in roosjes, wortel in plakjes, tofu in blokjes en witte kool in reepjes. Breek of snijd de sperziebonen in stukken en plet de laos. Giet de bamboescheuten af en spoel af onder de kraan.
Boemboe maken
Snipper de ui en snijd de knoflook en pepers fijn.
Doe de ui, knoflook en pepers in een vijzel (of hakmolentje) samen met de kemirienoten, koriander poeder, trassi en een snuf zout en maal tot een fijne boemboe.
Sajoer Lodeh maken
Verhit een scheutje olie in een wok of soeppan op middelmatig vuur. Voeg de boemboe, laos en salamblad toe en fruit dit aan voor 2-3 minuten.
Voeg de bouillon toe en breng dit aan de kook. Voeg de bloemkool toe en kook dit 2 minuten met de deksel op de pan. Voeg dan de sperziebonen toe en kook deze 2 minuten mee. Voeg dan de wortel en tofu toe en kook deze ook 2 minuten.
Zet het vuur laag en voeg de santen toe. Laat het geheel smelten in de bouillon.
Voeg nu ook de gesneden kool en bamboescheuten toe en laat deze nog 5 minuten meekoken zonder deksel op de pan.
Verwijder de laos en salamblad. Maak eventueel op smaak met wat zout, suiker en sambal oelek.
Snijd de gekookte eieren doormidden en leg deze op de sajoer lodeh. Serveer meteen als onderdeel van een rijsttafel of als hoofdgerecht met wat rijst. Je kunt deze warm of lauw eten.
Tips
Als je geen verse laos hebt, kun je ook een theelepel toevoegen aan de boemboe.
Als je niet zo pittig eten houdt, kun je de zaadjes uit de peper halen of minder pepers toevoegen.
Trassi is een pasta gemaakt van garnalen. Als je dit gerecht vegetarisch wilt maken, kun je een vegetarische variant gebruiken of deze weg laten.