
Makkelijke Zoetzure Wortel
Het is niet moeilijk om zelf zoetzure wortel te maken. Met dit recept heb je met 20 minuten werk je eigen zoetzure wortel gemaakt en kun je het bij veel gerechten eten. Dit recept kun je ook gebruiken om andere groentes in te leggen.
Waarbij eet ik deze Zoetzure Wortel?
Zoetzure groentes passen heel erg goed bij veel verschillende gerechten. Deze zoetzure wortel kun je bijvoorbeeld heel goed toevoegen aan een salade of een rijkelijk belegd broodje. Maar je kunt ze ook toevoegen aan deze Sushi Bowl met Krabsalade of aan een Vegetarische Bibimbap.

Het maakt eigenlijk niet uit waar je deze wortel aan toevoegt. Het zal altijd een lekker frisse hint aan het gerecht geven. Je kunt ze ook als bijgerecht serveren of zelfs gewoon zo eten om te snacken.
Werk Schoon voor de Langste Houdbaarheid
Deze zoetzure wortel kan makkelijk een aantal weken bewaard worden, maar dan is het wel belangrijk dat je schoon te werk gaat. Als je de potten goed steriliseert en schoon bestek gebruikt als je de wortel uit de pot schept, zullen er geen bacteriën in de pot komen. Hierdoor blijft de wortel langer goed.

Zoetzure wortel maken
Begin met het steriliseren van een glazen pot. Dit kun je doen door deze eerst goed af te wassen en daarna 15 minuten in op 160°C in de oven te zetten. Of door de pot 15 minuten te koken in een grote pan.
De wortel snijden we julliene. Dit doe je door de wortel in dunne plakjes te snijden met een mes of madoline. Snijd deze plakjes daarna weer in dunne reepjes.

Vul een pan met 150ml water, 150ml rijstazijn, 100g suiker en 0,5 theelepel zout. Breng dit al roerend aan de kook en laat dit rustig doorkoken totdat al het suiker is opgelost. Laat de pekel daarna een beetje afkoelen.

Vul de gesteriliseerde pot met de wortel en giet hier de pekel overheen. Zorg er voor dat alle wortel onder staat. Laat de gepekelde wortel een aantal uur afkoelen op het aanrecht en zet deze daarna in de koelkast voor minstens 30 minuten.


Bewaartips
De zoetzure wortel kan makkelijk een paar weken in de koelkast bewaard worden. Zorg er wel voor dat de pot goed steriel is en het bestek dat je gebruikt ook steriel is. Zo kan je lang van je zoetzure wortel blijven genieten.
Meer Recepten voor Ingelegde Groente
Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Makkelijke Zoetzure Wortel
Ingrediënten
- 250 g wortel
- 150 ml water
- 150 ml rijstazijn
- 100 g suiker
- 0,5 theelepel zout
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Instructies
- Steriliseer een glazen pot die een inhoud heeft van 0,5l.
- Julliene de wortel door de wortel in dunne plakjes te snijden en deze plakjes weer in dunne strips te snijden. Vul de glazen pot met de wortel.
- Doe het water, rijstazijn, suiker en zout in een pan en verwarm deze al roerend totdat de suiker is opgelost.
- Laat de pekel even wat afkoelen en giet daarna bij de wortel in de pot. Zorg er voor dat alle wortel onder staat.
- Laat de gepekelde wortel een aantal uur afkoelen op het aanrecht en zet daarna in de koelkast voor minstens 30 minuten.
Tips
- Je kunt ook een andere soort azijn gebruiken zoals witte azijn of appelazijn. Het kan zijn dat je de hoeveelheid suiker aan moet passen, omdat de zuurtegraad anders is.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.
Heel lekker. Heb het ook gedaan met raapjes. De twee samen in een kommetje als aperitiefhapje.
Dat klinkt ook erg lekker!