Vegan Pad Thai

Vegan Pad Thai met Tofu

13 augustus 2024

Als je een snel en heerlijk gerecht zoekt, probeer dan deze vegan pad thai. Het barst van de frisse, pittige en hartige smaken. Met tofu en een kleurrijke mix van groenten is het een voedzame, plantaardige maaltijd. Je kunt het ook nog eens eenvoudig aanpassen aan je eigen smaak voor iedere keer weer een uniek gerecht.

Pad thai is een iconisch gerecht uit de Thaise keuken, afkomstig uit de straten van Bangkok. Het bestaat uit gewokte rijstnoedels met groenten, kruiden en specerijen. Deze vegan variant gebruikt tofu en shiitake in plaats van ei en garnalen. Tamarindepasta, palmsuiker en sojasaus geven het zijn kenmerkende zoetzure smaak. Garneer met pinda’s, koriander en limoen voor een authentieke afwerking.

Vegan Pad Thai

Wat Zit Er In Een Vegan Pad Thai?

Een vegan pad thai met tofu gebruikt net wat andere ingrediënten dan een authentiek pad thai. De ingrediënten die ik voor dit recept gebruikt zijn:

  • Rijstnoedels – De basis van vegan pad thai zijn natuurlijk de rijstnoedels. Voor dit gerecht gebruik ik rijstnoedels van 2 mm breed.
  • Tofu – Tofu is de eiwitbron van dit gerecht. Het is mooi zacht van binnen en kan lekker krokant worden gebakken. Optioneel kun je ook eieren toevoegen.
  • Sjalotten en knoflook – De sjallotten geven een lekkere milde ui-smaak aan de pad thai en knoflook is natuurlijk een onmiskenbaar ingrediënt in de Thaise keuken.
  • Wortel en taugé – Deze groenten zijn lekker om toe te voegen, omdat ze een mooie bite en crunch toevoegen aan het gerecht.
  • Shiitake – In authentieke pad thai gerechten worden gedroogde garnalen gebruikt voor kleine chewy stukjes umami. De shiitake is hier een perfecte vervanger voor.
  • Sojasaus – Sojasaus geeft de zoute smaak aan het gerecht. Daarnaast voegt het ook een lekkere umami smaak toe.
  • Tamarinde pasta – Tamarinde pasta heeft een frisse, lichtzure en lichtzoete smaak. Smaak met de sojasaus en palmsuiker is het de smaakmaker van het gerecht.
  • Miso – Miso geeft een mooie umami-smaak aan de saus, ter vervanging van de umami-smaak die normaal uit vissaus komt.
  • Chilivlokken – Het is altijd lekker om wat extra pit aan een gerecht toe te voegen. Als je niet van pittig houdt, kun je dit makkelijk weglaten.
  • Palm suiker – Thais eten staat bekend om zijn gebalanceerde zoete recepten. Ook in dit recept wordt suiker gebruikt. Laat het niet weg, want je zult een erg zuur en zout gerecht overhouden.
  • Limoen, koriander en pinda’s – Om het gerecht helemaal af te maken, wordt het gegarneerd met limoen, koriander en pinda’s.

Welke Noedels bij Pad Thai?

Pad thai is een noedelgerecht, dus het is belangrijk om de juiste noedels te gebruiken. Een pad thai wordt altijd met rijstnoedels gemaakt. Deze noedels worden gemaakt van rijstbloem en water en zullen er licht doorzichtig uitzien.

De variant die pad thai gebruikt wordt, is 2mm breed. Deze noedels zijn mooi smal en makkelijk te wokken, maar bredere noedels kunnen ook perfect gebruikt worden.

Vegan Pad Thai

Variëer Eens Met Groentes in Pad Thai

Deze vegan pad thai met tofu heeft al een heerlijke combinatie van groentes. Er zit wortel en taugé in voor een heerlijke bite en crunch en ook shiitake voor een diepe umami smaak en chewy structuur.

Maar je kunt ook nog lekker variëren om groentes op te maken of nog andere smaken te introduceren. Zo kun je bijvoorbeeld ook kool, paprika, paksoi, courgette of tomaten toevoegen aan jouw pad thai. In authentieke pad thai recepten wordt ook vaak knoflookbieslook toegevoegd.

Is Pad Thai Pittig?

Niet elk Thais gerecht is pittig en deze vegan pad thai is daar een goed voorbeeld van. Het gerecht is niet pittig. Er zit wel een klein beetje chilivlokken in, maar dat is lekker voor wat extra smaak. Als je hier niet van houdt, kun je dit ook weglaten.

Vegan Pad Thai Maken

Begin met 150g rijstnoedels 20 minuten in water te laten weken totdat ze wit er uit zien en zacht zijn. Dikkere of bredere noedels kunen langer duren tot 1 uur. Giet de noedels af en laat ze uitlekken. De noedels worden niet geweld, zodat ze makkelijk te wokken zijn en betere structuur hebben.

Bereid ook de andere ingrediënten voor:

  • Pers 250g tofu uit en snijd in blokjes van 1cm
  • Julienne 2 sjalotten en 150g wortel
  • Snijd 4 tenen knoflook fijn
  • Snijd 100g shiitake in dunne plakjes
  • Mix 2 el sojasaus, 2 el tamarinde pasta, 3 el water, 1 el miso en 1 tl chilivlokken in een kommetje.

Ingrediënten voorbereiden voor Vegan Pad Thai

Verhit een wok met 2 el olie op hoog vuur. Voeg de tofublokjes en shiitake toe en bak alles mooi bruin in 4 minuten. Roer niet te vaak zodat ze mooi bruin kunnen bakken. Maak op smaak met peper en zout. Haal uit de pan en zet aan de kant.

Voeg nog 1 el olie toe aan de wok. Voeg de gesneden sjalotten en wortel toe en bak alles 2 minuten totdat de sjalotten en wortel iets zachter zijn.

Vegan Pad Thai klaarmaken

Voeg de knoflook toe en bak dit 30 seconden mee.

Strooi de palmsuiker in de pan en laat dit al roerend mooi karameliseren. Pas op dat de suiker niet verbrand.

Vegan Pad Thai klaarmaken

Als de suiker mooi is gekarameliseerd, voeg de saus toe en roer het geheel goed door.

Voeg nu ook de noedels, tofu en shiitake toe en schep alles goed door. Blijf de noedels bakken totdat de saus is opgenomen en de noedels gaar zijn. Als de noedels nog niet gaar zijn, voeg een scheutje water toe en laat het even doorgaren.

Vegan Pad Thai saus en noedels bereiden

Voeg de taugé toe en bak het geheel nog 1 minuut.

Proef de pad thai en maak eventueel verder op smaak met zout, peper, sojasaus, tamarinde, chilivlokken of palmsuiker.

Vegan Pad Thai klaarmaken

Serveer de vegan pad thai met tofu meteen en garneer met wat koriander, gehakte pinda’s en een partje limoen.

Vegan Pad Thai

Bewaartips

De vegan pad thai met tofu is het lekkerst als deze vers is. De noedels behouden daarna niet dezelfde structuur, maar je kunt de pad thai nog steeds goed 2 dagen bewaren. Opwarmen kan in de magnetron of door weer even op te bakken in een wok.

Meer Heerlijke Thaise Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

 

Vegan Pad Thai

Vegan Pad Thai met Tofu

Probeer deze snelle vegan pad thai met tofu en groenten. Een voedzame, smakelijke maaltijd met een heerlijke zoetzure twist, eenvoudig aan te passen aan jouw voorkeur.
Nog geen stemmen
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 10 minuten
Totaal 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Thais
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 150 g rijstnoedels (2mm breed)
  • 250 g tofu
  • 2 sjalotten
  • 150 g wortel
  • 4 tenen knoflook
  • 100 g shiitake
  • 3 el olie
  • 3 el palm suiker (of andere bruine suiker)
  • 100 g taugé
  • 1 limoen
  • Klein bosje koriander (of knoflookbieslook)
  • Geroosterde pinda’s

Saus

  • 2 el sojasaus
  • 2 el tamarinde pasta
  • 3 el water
  • 1 el miso (optioneel)
  • 1 tl chilivlokken (optioneel)

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

  • Week de noedels 20 minuten (dikkere noedels duren langer tot 1 uur) in water totdat ze wit en zacht zijn. Giet af en laat uitlekken. (Zie tip 2)
  • Pers het water uit de tofu en snijd in blokjes van 1 cm. Snijd de sjalotten en wortel in dunne reepjes (julienne). Hak de knoflook fijn en snijd de shiitake in dunne plakjes. Meng de sausingrediënten in een kommetje.
  • Verhit 2 el olie in een wok op hoog vuur. Bak de tofu en shiitake in 4 minuten mooi bruin. Maak op smaak met peper en zout. Haal uit de pan en zet apart.
  • Verhit nog 1 el olie in de wok. Voeg de sjalotten en wortel toe en bak 2 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog eens 30 seconden. Voeg de palmsuiker toe en roer tot de suiker karameliseert.
  • Voeg de saus toe en roer goed door. Voeg de noedels, tofu en shiitake toe en schep om tot de saus is opgenomen. Als de noedels nog niet gaar zijn, voeg een beetje water toe en laat even doorgaren.
  • Voeg de taugé toe en bak nog 1 minuut.
  • Proef de pad thai en breng verder op smaak indien nodig.
  • Serveer de vegan pad thai en garneer met koriander, gehakte pinda’s en een partje limoen.

Tips

  1. Je kunt gemakkelijk extra groenten toevoegen zoals kool, paprika, paksoi, courgette of tomaten.
  2. Door de noedels van tevoren te weken in plaats van te koken, klonteren ze minder snel samen en zijn ze makkelijker te wokken. Heb je weinig tijd? Laat de noedels dan 3 minuten wellen in heet water, spoel af onder koud water en laat uitlekken.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten


Volg Ons Ook Hier

Mijn Kookboek Smaakvol China is nu beschikbaar!

X