Koreaanse Taugé Salade (Sukju Namul)

Koreaanse Taugé Salade (Sukju Namul)

13 oktober 2022

Deze Koreaanse taugé salade is een lekker bijgerecht om wat extra crunch aan je maaltijd te geven. Het is snel te maken en je hebt maar een paar ingrediënten nodig. Ook is het erg lekker als extra topping van een bibimbap.

Wat is Sukju Namul?

Sukje namul is een salade gemaakt van mungboon scheuten. Deze scheuten zijn natuurlijk beter bekend als taugé. Sukju namul is in het Koreaans ook de naam van de scheuten zelf. Daarom wordt het gerecht ook wel nokdu namul genoemd naar de naam van de mungboon (nokdu).

Sukju namul is een gerecht dat vaak op tafel komt tijdens de lunch of diner als banchan. Het is een geweldig gerecht om de smaken van een pittig of zwaar gerecht te balanceren, want het heeft een lekkere lichte smaak. Het is ook erg makkelijk te maken, dus je hebt zo een extra gerechtje op tafel staan.

Koreaanse Taugé Salade (Sukju Namul)

Banchan Gerechten

Een Koreaanse maaltijd is niet compleet zonder banchan. Dit zijn kleine bijgerechten die naast de rijst, soep en het hoofdgerecht worden geserveerd. Een hoofdgerecht wat geserveerd kan worden is bijvoorbeeld bulgogi of een kimchi stoofpot (kimchi jjigae). Afhankelijk van de setting worden hier 3 tot wel 12 bijgerechten bij geserveerd. Deze gerechten maken de maaltijd af en geven variatie.

Een van de bekendste bijgerechten is kimchi en wordt bij elke maaltijd geserveerd. Maar er zijn veel verschillende soorten banchan. Sommige zijn bijvoorbeeld gekookt zoals deze taugé salade of gekookte aubergine. Andere zijn gebakken of gestoofd zoals deze gestoofde aardappelen (gamja jorim) of gebakken aardappelen (gamja bokkeum). Of het zijn pannenkoek achtige gerechten zoals een kimchi pannenkoek (kimchi buchimgae) of gebakken courgette (hobak jeon). Je kunt er in ieder geval eindeloos mee variëren.

Koreaanse taugé salade maken

Om deze Koreaanse taugé salade te maken, blancheren we eerst de taugé even kort. Breng hiervoor een pan met 1L water en ½ tl zout aan de kook. Doe hier de 250g taugé in en blancheer het voor 1-2 minuten. De taugé zal doorzichtig worden van kleur.

Giet dan de taugé af en spoel deze af onder de koude kraan totdat de taugé koud is. Laat het even uitlekken en knijp dan voorzichtig het overtollige vocht er uit.

Taugé koken voor Koreaanse Taugé Salade (Sukju Namul)

Snijd 1 lente-ui in dunne ringetjes en 1 teen knoflook fijn. Mix de lente-ui en knoflook met 2 theelepels sesamolie en ½ theelepel geroosterd sesamzaad. Voeg de taugé hier aan toe en mix alles goed door elkaar.

Koreaanse Taugé Salade (Sukju Namul) afmaken

Maak de taugé salade zo nodig nog verder op smaak met wat zout en serveer meteen bij andere gerechten. Het is ook een mooie toevoeging bij een bibimbap.

Koreaanse Taugé Salade (Sukju Namul)
Koreaanse Taugé Salade (Sukju Namul)

Bewaartips

Deze Koreaanse taugé salade kun je maximaal 3 dagen bewaren in de koelkast. Hij is natuurlijk wel het lekkerste als deze vers is gemaakt. Laat de taugé salade ook niet langer dan 2-3 uur buiten de koelkast, want dan kan deze snel slecht gaan.

Meer Koreaanse Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Koreaanse Taugé Salade (Sukju Namul)

Koreaanse Taugé Salade (Sukju Namul)

Deze Koreaanse taugé salade is een lekker en makkelijk bijgerecht die zorgt voor wat extra crunch in de maaltijd.
5 van 1 stem
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 5 minuten
Totaal 8 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Koreaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 250 g taugé
  • 1 teen knoflook
  • 1 lente ui
  • 2 theelepels sesamolie
  • ½ theelepel geroosterd sesamzaad
  • ½ theelepel zout

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

  • Breng een pan met 1L water en ½ tl zout aan de kook. Blancheer hier de taugé in voor 1-2 minuten totdat deze doorzichtig er uit ziet.
  • Giet de taugé af, spoel deze af totdat deze koud is en laat het uitlekken. Knijp voorzichtig het overtollige water uit de taugé.
  • Snijd de lente-ui in dunne ringetjes en de knoflook fijn. Mix de sesamolie, geroosterd sesamzaad, lente-ui en knoflook in een kommetje.
  • Doe de taugé bij de dressing, mix goed door elkaar en maak zo nodig verder op smaak met wat zout.

Tips

  • Serveer de taugé salade koud of op kamertemperatuur.
  • Deze Koreaanse taugé salade is ook lekker als onderdeel van een bibimbap.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten


Volg Ons Ook Hier

Mijn Kookboek Smaakvol China is nu beschikbaar!

X