
Gewokte Broccoli met Knoflook
Wie houdt er nu niet van knoflook? Bij ons gaat in ieder geval in bijna elk gerecht knoflook. De echte knoflookliefhebbers zullen genieten van dit recept. Het zit vol met smaak en is makkelijk en snel te bereiden.
Broccoli is een ingrediënt wat van origine niet in China voorkomt. Het wordt vooral in het Westen gegeten, maar kan ook in China gevonden worden. Het is een ingrediënt wat makkelijk te bereiden is en bij veel gerechten gebruikt kan worden. Dit gerecht is heerlijk als bijgerecht naast bijvoorbeeld gebakken rijst of kip in citroensaus. In China staan vaak meerdere gerechten op tafel inclusief een groente gerecht.

Gewokte Broccoli met Knoflook Maken
Dit recept is heel simpel om te maken en bestaat uit maar een paar stappen. Eerst snijd je de roosjes van de broccoli. Snijd dan ook de stam in blokjes, want het is zonde om de stam weg te gooien. Snijd dan ook de knoflook fijn en maak een mengsel van de maizena en een eetlepel water.

De volgende stap is om de broccoli te blancheren. Het blancheren zorgt er voor dat de broccoli al voorgegaard is voor het bakken. Hierdoor hoef je deze minder lang te bakken en krijg je een lekkerder resultaat. De broccoli blancheer je 1-2 minuten in kokend water totdat deze beetgaar is. Spoel deze daarna af onder koud water totdat deze helemaal is afgekoeld. Hierdoor stopt het kookproces en blijft de broccoli niet doorgaren.

Verwarm dan een wok op hoog vuur en voeg als deze heet is een eetlepel olie toe. Wok hier de knoflook en broccoli in voor een minuut. De wok en de hitte voegen veel smaak toe aan het gerecht. Voeg dan de Shaoxing wijn toe en na 10 seconden ook de bouillon.


Als de bouillon kookt, maak het gerecht op smaak met zout, witte peper en sesamolie. Roer nu het maizenamengsel er door en laat dit wat indikken. Serveer meteen met wat rijst.

Bewaartips
Dit gerecht is te bewaren in de koelkast, maar zal het beste smaken wanneer deze vers is bereid. Je kunt het ongeveer 4 dagen in de koelkast bewaren en daarna weer opwarmen in de magnetron.
Serveren met
Inspiratie nodig waar je deze gewokte broccoli met knoflook bij serveert? Hier zijn een aantal lekkere gerechten die er goed bij passen:
Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Gewokte Broccoli met Knoflook
Ingrediënten
- 1 broccoli
- 4 tenen knoflook
- 100 ml groentebouillon (of kippenbouillon)
- 1 eetlepel Shaoxing rijstwijn
- 1 theelepel maizena
- ½ theelepel sesamolie
- Zout en witte peper
- Zonnebloemolie
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Instructies
- Snijd de roosjes van de broccoli en snijd de stam in blokjes. Snijd de knoflook fijn en maak een mengsel van de maizena en 1 eetlepel water.
- Breng een pan met ruim water aan de kook en blancheer hier de broccoli voor 1-2 minuten in. Giet de broccoli af en spoel deze af totdat de broccoli koud is. Dit zorgt er voor dat het kookproces stopt.
- Verwarm een wok op hoog vuur. Als deze heet is, voeg een eetlepel olie toe en bak hier de knoflook en broccoli in voor een minuut.
- Voeg de Shaoxing wijn toe en voeg na 10 seconden ook de bouillon toe. Breng dit aan de kook.
- Maak op smaak met zout, witte peper en de sesamolie. Roer het maizenamengsel nog een keer door en voeg deze toe aan het gerecht. Roer dit door en laat dit even doorkoken en indikken.
- Serveer meteen met wat rijst.
Tips
- Door de broccoli van tevoren te blancheren, zal de broccoli sneller gebakken kunnen worden. Hierdoor ontstaat er een lekkerder eindresultaat.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.
Hoi Maarten,
Allereerst bedankt voor je heerlijke recepten.
Ik gebruik liever geen alcohol in mijn gerechten. Wat kan ik gebruiken in plaats van de rijstwijn? Of kan ik deze gewoon weglaten?
Groetjes,
Jasper
Hoi Jasper, dankjewel! de alcohol zal tijdens het koken verdampen, maar als je niet met alcohol wilt koken, kun je deze gewoon weglaten. Het gerecht zal nog steeds lekker zijn. Mvg, Maarten
stap 5 breng op smaak maizenamengsel en sesamolie, roeren even laten doorkoken en indikken was nieuw voor mij.
Graag een alternatief voor rijstwijn. ik heb besloten geen alcohol meer voor minstens 3 maanden… om mijn drankprobleem onder controle te houden.
Je kunt de rijstwijn gewoon weglaten. Het gerecht zal nog steeds erg lekker zijn. Voor deze wijn zijn er weinig alternatieven met ongeveer dezelfde smaak en zonder alcohol.