Nasi Goreng

Indonesische Nasi Goreng

18 augustus 2022

Deze Indonesische nasi goreng is erg lekker en makkelijk te maken. Dit recept is erg simpel, maar er zit nog steeds heel veel smaak in. Door zelf een boemboe te maken, komen er nog meer smaken vrij. Gelukkig is dit niet moeilijk. Met wat komkommer, tomaat en een gebakken eitje heb je een heerlijk avondmaal.

Toen ik in Bali was, heb ik vaak nasi goreng gegeten als lunch of avondeten. Overal was het een ander recept, maar allemaal waren ze erg lekker. Dit wil je thuis natuurlijk ook zo eten, dus hier is mijn recept die even lekker is.

Wat is Nasi Goreng?

Ik denk dat de meeste Nederlanders wel bekend zijn met nasi goreng, dat gerecht dat je altijd bij de Chinees haalt. Maar het is toch echt een gerecht dat uit Indonesië komt. Nasi betekent rijst en goreng betekent gebakken. Het is dus een Indonesische gebakken rijst.

Nasi Goreng

Nasi goreng wordt traditioneel geserveerd met een gebakken ei, tomaat en komkommer zoals ook in dit recept. Je kunt het op zichzelf eten, maar er zijn ook veel gerechten die je er naast kan serveren zoals rendang, saté, verschillende sambals of ketjap tempé.

Trassi is De Smaakmaker

Trassi, of terasi, is een ingrediënt wat erg veel smaak geeft aan de nasi goreng. Het is een gefermenteerde garnalenpasta en wordt veel gebruikt in Zuidoost-Aziatische landen. Het wordt gemaakt door kleine, rauwe garnalen te vermalen met zout en in de zon te laten fermenteren. Dit wordt daarna in blokken geperst.

Trassi heeft een sterke geur, maar daar merk je niks meer van na de bereiding. Als je trassi aan een gerecht toevoegt zal het een umami en zoute smaak geven aan je gerecht. Ondanks dat het van garnalen is gemaakt, zal het gerecht geen vissige smaak krijgen. Je voegt het altijd toe aan het begin van de bereiding, omdat anders de smaak en geur te sterk zal zijn.

Als je deze nasi goreng vegetarisch wilt maken, kun je een vegetarische trassi gebruiken. Hier zit geen garnaal in, maar zal nog steeds een zoute en umami smaak geven aan je gerecht.

Nasi Goreng

4 Tips voor Echt Goede Nasi Goreng

Om een goede nasi goreng te kunnen maken, heb ik een aantal tips voor je. Deze 4 tips zullen je nasi goreng meteen een stuk lekkerder maken.

  • Droogkokende rijst – Gebruik een rijst die na het koken een droge korrel heeft zoals witte rijst, pandanrijst, basmatirijst of zilvervliesrijst. Andere rijstsoorten zoals risottorijst of sushi rijst plakken te veel en zijn te nat waardoor je deze niet mooi kunt bakken.
  • Afgekoelde rijst – Nasi goreng wordt normaal gezien met overgebleven rijst van de vorige dag. Deze rijst is wat harder geworden in de koelkast en kun je daardoor mooi bakken. Je kunt de rijst ook net van te voren bakken, maar laat deze in ieder geval helemaal afkoelen.
  • Trassi – Om een authentieke smaak aan je nasi goreng te geven, wil je trassi toevoegen. Deze gefermenteerde garnalenpasta geeft erg veel smaak aan de nasi en zal een groot verschil maken.
  • Boemboe – De kruiden en specerijen zoals ui, knoflook, pepers en trassi wil je in een vijzel of keukenmachine malen tot een grove boemboe. Hierdoor komen er nog meer smaken en aroma’s vrij.

Nasi Goreng maken

Aangezien nasi goreng van overgebleven rijst wordt gemaakt wil je de avond van tevoren rijst koken. Kook hiervoor 150g pandanrijst volgens de verpakking. Laat deze dan een nacht afkoelen in de koelkast. De rijst zal een stuk harder worden waardoor je deze nog beter kan bakken. Je kunt de rijst ook net van tevoren koken, maar laat hem dan goed afkoelen.

Om het bakken van de nasi goreng makkelijk te maken, wil je alle ingrediënten van tevoren gesneden hebben. Snijd dus 1 sjalot en 1 teen knoflook fijn. Verwijder de zaadlijsten van 2 rode pepers en snijd beide in halve ringetjes.

Doe de sjalot, knoflook en pepers samen met 1 theelepel trassi en ¼ theelepel zout in een vijzel of keukenmachine en maal tot een grove boemboe.

Boemboe voor Nasi Goreng

Snijd ook 150g prei in halve ringen en rasp 50g wortel. Scheid het witte en groene gedeelte van 2 lente-ui en snijd beide helften in ringetjes. Snijd als laatste ¼ komkommer in plakjes en een tomaat in partjes.

Ingrediënten voor Nasi Goreng

Verhit een wok op hoog vuur en voeg 1 eetlepel olie toe. Bak de boemboe en witte deel van de lente-ui hier in.

Als de boemboe lekker begint te ruiken, voeg je de prei en wortel toe. Bak dit 2 minuten mee.

Nasi Goreng Wokken

Doe de afgekoelde rijst in de wok en schep alles goed door. Bak de rijst 1-2 minuten mee terwijl je deze af en toe omschept. Voeg het groene deel van de lente-ui, 1,5 eetlepel ketjap manis en 1 eetlepel sojasaus toe. Maak eventueel nog op smaak met wat zout en peper.

Nasi Goreng wokken

Als laatste, verhit je een koekenpan met wat boter en bak hierin 2 eieren als spiegelei.

Schep dan wat nasi goreng in een klein kommetje, druk het een beetje aan en draai het om op een bord. Zo ontstaat er een mooi bolletje. Leg het ei, tomaat en komkommer er naast en serveer meteen.

Nasi Goreng

Bewaartips

Deze Indonesische nasi goreng kan 3 dagen bewaard worden in een bakje in de koelkast. Je kunt de nasi weer opwarmen in de magnetron of in de pan.

Meer Rijst Gerechten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Nasi Goreng

Indonesische Nasi Goreng

Heerlijke Indonesische Nasi Goreng. Deze is makkelijk te maken en erg lekker doordat je zelf een boemboe maakt.
4,50 van 12 stemmen
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 5 minuten
Totaal 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesië
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 150 g ongekookte pandanrijst (450g gekookte rijst)
  • 2 eieren
  • 2 lente-ui
  • 150 g prei
  • 50 g wortel
  • 1 tomaat
  • ¼ komkommer
  • 1,5 eetlepel ketjap manis
  • 1 eetlepel sojasaus

Boemboe

  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 theelepel trassi
  • ½ theelepel zout

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Benodigdheden

Instructies
 

  • Kook de rijst volgens de verpakking en laat deze compleet afkoelen. Het liefst is de rijst een dag van tevoren gekookt.
  • Snijd de sjalot en knoflook fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd deze in halve ringetjes. Scheid het witte en groene deel van de lente-ui en snijd beide helften in ringetjes. Snijd de prei over de lengte doormidden en snijd deze in halve ringetjes. Rasp de wortel fijn. Snijd de komkommer in plakjes en de tomaat in partjes.
  • Doe de sjalot, knoflook, peper, trassi en zout in een vijzel of keukenmachine en maal totdat er een grove boemboe ontstaat.
  • Verhit een wok op hoog vuur en voeg 1 eetlepel olie toe. Bak de boemboe en witte deel van de lente-ui hier in. Als de boemboe lekker begint te ruiken, voeg je de prei en wortel toe. Bak dit 2 minuten mee.
  • Doe de afgekoelde rijst in de pan, schep alles goed door en bak alles nog 1-2 minuten terwijl je alles af en toe omschept. Voeg als laatste het groene deel van de lente-ui, de ketjap en sojasaus toe en schep goed door. Maak nog eventueel op smaak met zout en peper.
  • Verhit een kleine koekenpan met wat boter en bak hierin 2 eieren als spiegelei.
  • Schep de nasi goreng in een klein kommetje, druk deze een beetje aan en draai het om op een bord. Zo ontstaat er een mooi bolletje. Leg het ei, tomaat en komkommer er naast en serveer meteen.

Tips

  • Rijst die volledig is afgekoeld, is wat harder en droger geworden. Hierdoor kun je het mooi bakken en krijg je een beter smaak.
  • Door de boemboe ingrediënten fijn te malen, komen er nog meer smaken en aroma’s vrij. Als je hier geen zin in hebt, kun je ze ook fijn snijden en samen bakken.
  • Je kunt de trassi ook weglaten, voeg dan wat meer ketjap manis en sojasaus toe.
  • Om een vegetarische nasi goreng te maken, kun je vegetarische trassi gebruiken. Deze is niet op basis van garnalen, maar geeft nog steeds een mooie zoute en umami smaak toe.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten


Volg Ons Ook Hier

Mijn Kookboek Smaakvol China is nu beschikbaar!

X