Kook de rijst volgens de verpakking en laat deze compleet afkoelen. Het liefst is de rijst een dag van tevoren gekookt.
Snijd de sjalot en knoflook fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd deze in halve ringetjes. Scheid het witte en groene deel van de lente-ui en snijd beide helften in ringetjes. Snijd de prei over de lengte doormidden en snijd deze in halve ringetjes. Rasp de wortel fijn. Snijd de komkommer in plakjes en de tomaat in partjes.
Doe de sjalot, knoflook, peper, trassi en zout in een vijzel of keukenmachine en maal totdat er een grove boemboe ontstaat.
Verhit een wok op hoog vuur en voeg 1 eetlepel olie toe. Bak de boemboe en witte deel van de lente-ui hier in. Als de boemboe lekker begint te ruiken, voeg je de prei en wortel toe. Bak dit 2 minuten mee.
Doe de afgekoelde rijst in de pan, schep alles goed door en bak alles nog 1-2 minuten terwijl je alles af en toe omschept. Voeg als laatste het groene deel van de lente-ui, de ketjap en sojasaus toe en schep goed door. Maak nog eventueel op smaak met zout en peper.
Verhit een kleine koekenpan met wat boter en bak hierin 2 eieren als spiegelei.
Schep de nasi goreng in een klein kommetje, druk deze een beetje aan en draai het om op een bord. Zo ontstaat er een mooi bolletje. Leg het ei, tomaat en komkommer er naast en serveer meteen.