Kombu Tsukudani

Gestoofde Kombu (Kombu Tsukudani)

23 juni 2022

Kombu wordt veel gebruikt om dashi te maken. Om niks weg te hoeven gooien, kun je deze gestoofde kombu maken. Het is een heerlijk bij gestoomde rijst, maar werkt ook heel goed als bijgerecht of toppings bij meerdere gerechten. Ook is het een hele lekkere vulling voor Onigiri.

Om dashi te maken wordt de kombu in water geweekt en verwarmt om de smaak er uit te trekken. Dashi is een bouillon die in veel Japanse gerechten wordt gebruikt zoals deze Vegetarische Shoyu Ramen, Oyakodon, Miso Soep met Tofu en Udon Noedelsoep met Ei en Paksoi. De overgebleven kombu kan voor deze smaakmaker gebruikt worden.

Kombu Tsukudani

Wat is Tsukudani?

Tsukudani is een Japanse conserveertechniek. Hierbij wordt vlees, vis of zeewier lange tijd in een zoete en zoute saus gestoofd. Deze saus is vaak op basis van sojasaus en mirin. Omdat het vaak heel zout is, wordt het gegeten als smaakmaker voor gestoomde rijst. Door het zoutgehalte, is het eten ook goed geconserveerd en is het tot 2 weken houdbaar.

Kombu Tsukudani is een van de meest voorkomende vormen van tsukudani.

Gestoofde Kombu maken

Deze gestoofde kombu is weinig werk. Alleen het stoven duurt een tijdje.

Begin door 50g gehydrateerde kombu in dunne reepjes te snijden. Snijd daarna het steeltje van een gedroogde peper en rol de peper tussen je handen om de zaadjes er uit te halen. Snijd de peper in dunne ringetjes.

Ingrediënten snijden voor Kombu Tsukudani

Doe de kombu en peper in een sauspan en voeg 200ml dashi, 1 eetlepel mirin, 1 theelepel rijstazijn, 2 eetlepels sojasaus en 1 theelepel suiker toe. Zet de pan op middelmatig vuur en breng het geheel aan de kook. Als het mengsel kookt, zet het vuur laag en laat dit 20-25 minuten rustig doorkoken tot al het vocht is verdampt. Je kunt de kombu nu proeven of deze mooi zacht is geworden. Als deze nog hard is, voeg water toe en kook de kombu nog even door.

Kombu stoven voor Kombu Tsukudani

Strooi als laatste nog het sesamzaad er overheen. Deze gestoofde kombu wordt normaal koud gegeten, maar je kunt het ook meteen serveren. Het is heerlijk met wat rijst of als bijgerecht. Je gebruikt ongeveer 1 theelepel per portie rijst.

Kombu Tsukudani

Bewaartips

Deze gestoofde kombu is goed te bewaren in de koelkast voor 2 weken. De reden dat de kombu goed te bewaren is, is dat er relatief veel zout en suiker in zit. De kombu wordt altijd koud gegeten. Je hoeft deze dus niet weer op te warmen.

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Kombu Tsukudani

Gestoofde Kombu (Kombu Tsukudani)

Heb je kombu over van het maken van dashi? Geen probleem! Met deze gestoofde kombu maak je een heerlijke toppings voor gestoomde rijst.
Nog geen stemmen
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 20 minuten
Totaal 25 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Japans
Porties 4 porties

Ingrediënten
  

  • 50 g gehydrateerde kombu
  • 200 ml dashi
  • 1 eetlepel mirin
  • 1 theelepel rijstazijn
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel suiker
  • 1 gedroogde peper
  • ½ theelepel sesamzaad

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

  • Snijd de kombu in dunne reepjes. Verwijder de zaadjes van de gedroogde peper door deze tussen je handen te rollen en snijd de peper in dunne ringetjes.
  • Doe de kombu en peper in een pan en voeg de dashi, mirin, rijstazijn, sojasaus en suiker toe.
  • Zet de pan op middelmatig vuur en breng dit rustig aan de kook. Zet het vuur laag en laat dit 20-25 minuten doorkoken totdat al het vocht is verdampt. Proef of de kombu zacht is en voeg zo nodig wat water toe om door te laten koken.
  • Strooi het sesamzaad er overheen en serveer.

Tips

  • Deze gestoofde kombu is erg lekker als smaakmaker voor rijst of als vulling voor onigiri.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten


Volg Ons Ook Hier

Mijn Kookboek Smaakvol China is nu beschikbaar!

X