Mapo Tofu

Mapo Tofu

Mapo tofu is een echte klassieker uit de Sichuan keuken. Het heeft een intense smaak met de karakteristieke pittige en licht verdovende smaak. Het smaakt het beste met een kommetje rijst of noedels. En is dus het perfecte gerecht voor een authentiek Chinese rijsttafel. Met dit recept is het makkelijk te maken en het is ook nog eens snel klaar.

Wat is Mapo Tofu?

Mapo tofu, of mapo doufu, is een erg bekend en populair gerecht uit de Sichuan keuken. In dit gerecht wordt tofu gestoofd in een pittige saus op basis van doubanjiang (pittige bonensaus), douchi (gefermenteerde zwarte sojabonen) en rundergehakt.

Omdat dit gerecht uit de Sichuan keuken komt, zit er ook lekker veel knoflook, pepers en de Sichuan peperkorrel in. Het gerecht is daarom sterk van smaak en ook lekker pittig. De Sichuan peperkorrels verdoven je mond lichtelijk waardoor je de pittigheid minder voelt. Het heeft dus de karakteristieke Sichuan mala smaak. Ma is verdovend en la is pittig.

Mapo Tofu

Doubanjiang en Douchi

Twee smaakmakers in dit gerecht zijn doubanjiang en douchi. Doubanjiang is een pittige en hartige saus gemaakt van gefermenteerde tuinbonen, chili pepers, sojabonen, bloem en zout. Het wordt veel in de Sichuan keuken gebruikt en wordt ook de ziel van deze keuken genoemd.

De meest gebruikte variant van doubanjiang is de Pixian doubanjiang. Deze is vernoemd naar een van de districten van de stad Chengdu in de regio Sichuan. Je kunt ook andere varianten doubanjiang gebruiken, maar de pittigheid en zoutgehalte zullen anders zijn. Pas hier dan ook de kruiden in je gerecht op aan.

Doubanjiang en douchi

Een andere smaakmaker in dit gerecht is douchi. Dit zijn gefermenteerde zwarte sojabonen. Ze worden nog wel eens omschreven als gefermenteerde zwarte bonen, maar ze zijn niet gemaakt van de bekende zwarte boon.

Door het fermenteren en zouten hebben de bonen een zachte en droge textuur en de geur is sterk, pittig en scherp. De smaak is zout, bitter en zoet. Als je deze bonen niet kunt vinden, is dat niet erg. Veel recepten gebruiken deze bonen niet, maar in de authentieke Sichuan recepten wordt deze wel gebruikt.

Vegetarische Mapo Tofu

In mapo tofu wordt gehakt gebruikt om extra smaak en body te geven aan de saus. Je kunt dit gehakt natuurlijk vervangen door vegetarische gehakt, maar ik vind het dan juist mooi om een ander natuurlijk product te gebruiken. Daarom zijn gedroogde shiitake paddenstoelen een mooie vervanging. Deze geven net zoals het gehakt een lekkere umami smaak aan de saus.

Om de shiitake paddenstoelen te gebruiken voor de mapo tofu, laat je ze eerst rehydrateren in wat warm water totdat ze zacht zijn. Verwijder daarna de harde steel en snijd het kapje in kleine stukjes. Daarna kun je ze in het recept gebruiken als het gehakt.

Mapo Tofu maken

Om de mapo tofu te maken, begin met het vocht van 500g tofu af te gieten en snijd deze in blokjes van 2cm. Snijd ook 4 plakjes gember en 4 tenen knoflook fijn.

Scheid het groene en witte gedeelte van 1 lente-ui en snijd beide delen in ringetjes. Verwijder het steeltje van 2 gedroogde pepers en snijd of kruimel deze fijn. Hak ook 1 eetlepel gefermenteerde zwarte sojabonen in stukken.

Ingrediënten voor Mapo Tofu

Verhit 1 eetlepel olie in een wok op middelmatig vuur. Voeg 100g rundergehakt, witte deel van de lente-ui en de gember toe. Bak het gehakt mooi rul.

Voeg dan 2 eetlepels doubanjiang, de gefermenteerde zwarte sojabonen, knoflook en de verkruimelde pepers toe. Bak dit nog eens mee voor 1-2 minuten totdat het lekker begint te ruiken.

Gehakt bakken voor Mapo Tofu

Giet 200ml kippenbouillon in de pan, roer het goed door en breng dit aan de kook. Verdeel de tofu over de saus en roer het niet door. Laat dit stoven voor 5 minuten zodat de tofu goed de smaak op kan nemen.

Meng 1 eetlepel maizena met 2 eetlepels water en roer dit goed door zodat er een slurrie ontstaat zonder klontjes. Voeg de helft toe aan de pan en roer alles rustig door. Laat de saus nu in 1 minuut wat indikken. Indien nodig, voeg de andere helft toe en laat de saus nog even indikken.

Tofu stoven voor Mapo Tofu

Voeg als laatste ½ theelepel sesamolie, ½ theelepel gemalen Sichuan peperkorrels en het groene deel van de lente-ui toe. Maak eventueel nog op smaak met wat zout, peper en suiker.

Serveer meteen met wat rijst.

Mapo Tofu

Bewaartips

De mapo tofu kan goed bewaard worden in de koelkast voor 3 dagen. Opwarmen kun je gewoon weer doen in de magnetron, maar je kunt het ook weer even opwarmen in de pan.

Meer Chinese Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Mapo Tofu

Mapo Tofu

Heerlijke authentieke mapo tofu. Deze Sichuan klassieker heeft een lekkere diepe smaak met ook de karakteristieke pittig en verdovend.
Nog geen stemmen
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 10 minuten
Totaal 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Chinees
Porties 3 personen

Ingrediënten
  

  • 500 g tofu (zie tip 1)
  • 100 g rundergehakt (of varkensgehakt)
  • 4 plakjes gember
  • 4 tenen knoflook
  • 1 lente-ui
  • 2 el doubanjiang (pittige bonensaus, zie tip 2)
  • 1 el gefermenteerde zwarte bonen (douchi, optioneel)
  • 200 ml kippenbouillon
  • 2 gedroogde pepers
  • ½ theelepel gemalen Sichuan peperkorrels (zie tip 3)
  • 1 eetlepel maizena
  • ½ theelepel sesamolie

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

  • Giet het vocht af van de tofu en snijd deze in blokjes van 2cm.
  • Snijd de gember en knoflook fijn. Scheid het witte en groene deel van de lente-ui en snijd beide helften in ringetjes. Verwijder het steeltje van de gedroogde pepers en snijd of verkruimel de peper fijn. Hak de gefermenteerde zwarte bonen in stukken.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een wok op middelmatig vuur. Voeg het gehakt, witte deel van de lente-ui en gember toe en bak het gehakt rul.
  • Voeg de doubanjiang, gefermenteerde zwarte bonen, knoflook en de verkruimelde pepers toe. Bak dit mee voor 1-2 minuten.
  • Giet de kippenbouillon in de pan en breng dit aan de kook. Voeg dan de tofu toe en roer het niet door. Laat dit stoven voor 5 minuten.
  • Meng de maizena met 2 eetlepels water en roer dit goed door totdat er geen klontjes meer in zitten. Voeg de helft toe aan de pan en roer alles rustig door. Laat de saus in 1 minuut wat indikken. Indien nodig, voeg de andere helft van de maizena toe en laat de saus nog even indikken.
  • Voeg de sesamolie, gemalen Sichuan peperkorrels en groene deel van de lente-ui toe.
  • Maak eventueel op smaak met wat zout, peper en suiker. Serveer meteen met wat rijst.

Tips

  • Voor de mapo tofu kun je elke tofu gebruiken behalve zijden tofu. Deze is te zacht en zal uit elkaar vallen.
  • Verschillende merken doubanjiang kunnen verschillen in pittigheid en zoutgehalte. Pas hier de kruiden op aan.
  • Gemalen Sichuan peperkorrels zijn makkelijk te maken. Toast de peperkorrels hiervoor 30 seconden in een droge koekenpan en maal ze daarna fijn in een vijzel of een kruidenmaler.
  • Om de mapo tofu vegetarisch te maken, kun je het gehakt vervangen door gedroogde shiitake. Laat ze hiervoor rehydrateren in warm water, verwijder de harde steel en snijd ze in fijne stukjes. Gebruik ze dan net als het gehakt.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten