Soto Ayam

Soto Ayam (Indonesische Kippensoep)

Soto ayam is een lekkere soep met een heerlijke frisse smaak. Door de zachte stukjes kip, noedels, aardappel, witte kool en eitje is het een goede vullende maaltijdsoep. Met dit recept is deze authentieke Indonesische soep makkelijk te maken.

Wat is Soto Ayam?

Soto is een traditionele Indonesische soep met vlees en groente. Vaak wordt het als maaltijdsoep gegeten. De variant met kip, soto ayam, is de meest populaire versie soto. Doordat soto ayam een zachte textuur heeft en het warm geserveerd wordt, is het echte comfort food. Soto ayam heeft vaak een gele kleur. Dit komt door de kurkuma die aan de soep wordt toegevoegd.

Soto Ayam

De soep wordt vaak geserveerd met kip en longtong (rijstcakes), noedels of glasnoedels als basis. Verder wordt er vaak een gekookte eitje, aardappelen en selderij bij gegeten. De soep wordt dan nog afgemaakt met gebakken uitjes, sambal en kroepoek als garnering.

Soto is een van de vijf nationale gerechten in Indonesië, samen met gado gado, nasi goreng, rendang en saté. Het is overal in Indonesië te verkrijgen in kleine restaurantjes langs de weg tot aan luxe restaurants en van Sumatra tot aan Nieuw-Guinea. Doordat het overal gegeten wordt, zijn er ook veel verschillende varianten. Maar soto ayam is een van de populairste.

Djeroek Poeroetblaadjes

Djeroek poeroetblaadjes zijn een smaakmaker die een lekker frisse en fruitige smaak aan je gerecht toevoegen. Deze blaadjes worden ook wel kaffir-limoenblaadjes of limoenblad genoemd en zijn afkomstig van de kaffir-limoenstruik.

Je kunt deze blaadjes meestoven in een soep of curry of verwerken in een boemboe. Als je ze meestooft in een soep of curry, haal je ze vaak aan het einde er uit. Je hoeft ze dus niet op te eten. Voor een boemboe wordt eerst de nerf verwijdert en dan zeer fijn gesneden. Je kunt ze ook gebruiken als garnering als je ze fijn snijdt.

Soto Ayam

De djeroek poeroetblaadjes zijn in een toko te vinden. Je kunt ze vers vinden, maar ook gedroogd of in het vriesvak. Vers zijn de blaadjes natuurlijk het lekkerste, maar ook de ingevroren blaadjes zijn goed te gebruiken. Als je ze laat ontdooien, verliezen ze snel hun smaak. Ook zijn ze iets taaier als ze zijn ingevroren, maar dit is geen probleem als je ze meestooft in een soep of curry.

Soto Ayam maken

Om de soto ayam te maken, gaan we eerst de bouillon maken. Hierin garen we ook de kip zodat deze lekker veel smaak krijgt. Daarna bereiden we nog wat toppings voor en kan de soto ayam geserveerd worden.

Bouillon maken

Leg 2 kippenpoten met dij in een grote pan en vul deze met 1,5L water. Kneus een stengel citroengras met de stamper van een vijzel of breed mes. Doe het citroengras samen met 2 djeroek poeroetblaadjes en ½ tl zout in de pan.

Breng het water aan de kook en laat de kip in 30 minuten rustig gaar koken. Als er wat schuim ontstaat, schep dit er af met een schuimspaan.

Kip koken voor Soto Ayam

Om de boemboe te maken, snijd je 2 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1,5cm gember en 1,5cm kurkuma fijn.

Doe 2 kemirinoten in een vijzel en stamp deze fijn. Voeg dan de sjalotten, knoflook, gember, kurkuma en ½ tl korianderpoeder toe en maal dit tot een fijne boemboe. Zo komen er nog meer smaken vrij.

Boemboe maken voor Soto Ayam

Verwarm een kleine koekenpan op middelmatig vuur met een eetlepel olie. Als de pan warm is, voeg de boemboe toe en bak dit voor 3-5 minuten totdat deze begint te kleuren.

Voeg de boemboe en 2 kippenbouillonblokjes toe aan de bouillon en roer dit goed door.

Boemboe toevoegen voor Soto Ayam

Als de kip gaar is, haal deze uit de bouillon en laat laat deze wat afkoelen. Verwijder djeroek poeroetblaadjes en citroengras, maar bewaar de bouillon.

Haal het vel en de botten van de kip af en trek of snijd het vlees in hapklare stukken.

Kip klaar voor Soto Ayam

Breng als laatste de bouillon nog verder op smaak met wat zout en peper.

Toppings voorbereiden

Als de bouillon op staat, kunnen ook de toppings voorbereid worden. Schil hiervoor 3 aardappelen en snijd deze in plakjes. Kook ze daarna in 5 minuten gaar.

Wel 100g glasnoedels 4 minuten in heet water. Giet ze daarna af en spoel ze af onder koud water. Kook ook 4 eieren zacht in 6 minuten. Laat ze schrikken en pel ze.

Snijd ook 100g witte kool  in reepjes en kook deze gaar in 5 minuten. Giet de kool af en zet aan de kant.

Toppings voor Soto Ayam

Serveren

Het laatste wat overblijft, is het serveren van de soto ayam. Neem hiervoor een bord en leg wat kip er op. Leg hier wat glasnoedels, plakjes aardappel, witte kool en een gehalveerd eitje bij. Giet de bouillon er overheen en garneer met wat selderij en gebakken uitjes.

Soto Ayam

Bewaartips

Het beste kun je de bouillon en ingrediënten apart bewaren. De bouillon kun je 3 dagen bewaren in de koelkast. Alle toppings kun je 2 dagen bewaren. Opwarmen van de soto ayam kun je gewoon in de magnetron doen.

Meer Indonesische Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Soto Ayam

Soto Ayam (Indonesische Kippensoep)

Heerlijke authentieke Indonesische Soto ayam. Deze kippensoep is een lekkere maaltijdsoep met een mooie frisse smaak.
Nog geen stemmen
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 1 uur 10 minuten
Totaal 1 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesië
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Kip

  • 2 kippenpoten
  • 1,5 L water
  • 2 djeroek poeroetblaadjes (kaffir limoenblaadjes)
  • 1 stengel citroengras (sereh)
  • 0,5 tl zout
  • 2 kippenbouillonblokjes

Boemboe

  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1,5 cm kurkuma (of 1,5 tl poeder)
  • 1,5 cm gember
  • 2 kemirinoten
  • 0,5 tl korianderpoeder

Toppings

  • 3 aardappelen
  • 100 g glasnoedels (so-oen noedels)
  • 100 g witte kool
  • 4 eieren
  • 1 bosje selderij
  • Gebakken uitjes

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Benodigdheden

Instructies
 

Bouillon maken

  • Leg de kip in een grote pan en vul deze met het water. Kneus het citroengras met de stamper van een vijzel of een breed mes. Voeg de djeroek poeroetblaadjes, citroengras en zout toe en breng het water aan de kook op hoog vuur. Laat de kip in 30 minuten rustig gaar koken. Als er wat schuim ontstaat, schep dit er af met een schuimspaan.
  • Snijd de sjalotten, knoflook, gember en kurkuma fijn. Doe de kemirinoten in een vijzel en stamp deze fijn. Voeg dan de sjalotten, knoflook, gember, kurkuma en korianderpoeder toe en maal dit tot een fijne boemboe.
  • Verwarm een kleine koekenpan op middel vuur met een eetlepel olie. Bak de boemboe 3-5 totdat deze begint te kleuren.
  • Voeg de boemboe en de bouillonblokjes toe aan de bouillon en roer dit goed door.
  • Als de kip gaar is, haal deze uit de bouillon en laat deze afkoelen. Verwijder ook de djeroek poeroetblaadjes en citroengras. Bewaar de bouillon. Verwijder de botten en vel van de kip en trek het vlees in hapklare stukken.
  • Breng de bouillon nog verder op smaak met wat zout en peper.

Toppings voorbereiden

  • Schil de aardappelen en snijd in plakjes. Kook de aardappelen in 5 minuten gaar.
  • Wel de glasnoedels 4 minuten in heet water, giet af en spoel koud af. Kook de eieren zacht in 6 minuten, laat schrikken en pel ze.
  • Snijd de witte kool in reepjes en kook deze gaar in 5 minuten gaar. Giet af en zet aan de kant.

Serveren

  • Om te serveren, leg wat kip op een bord, samen met wat glasnoedels, plakjes aardappel, witte kool en een gehalveerd eitje. Giet hier de bouillon overheen en garneer met wat selderij en gebakken uitjes.

Tips

  • Als je een dubbel recept maakt, kun je ook een hele kip gebruiken.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten