Gebakken Krieltjes met Chinese 5-spice

Gebakken Krieltjes met Chinese 5-spice

20 oktober 2022

Heb je zin in gebakken aardappeltjes met een twist? Deze gebakken krieltjes met 5-spice zijn daar perfect voor. De 5-spice kruiden geven een heerlijke kruidige smaak aan de krieltjes die er erg goed bij past. Erg lekker als bijgerecht naast andere Chinese gerechten, maar het past ook erg goed bij een Hollandse maaltijd.

Krieltjes in Plaats van Aardappelen

Krieltjes zijn aardappelen die geoogst worden voordat ze rijp zijn. Hierdoor zijn ze maar een paar centimeter groot en hebben ze een dunne schil. De krieltjes die ik gebruik zijn verse, vastkokende krieltjes. Doordat de schil er nog aan zit, krijgen ze een lekkere bite. Het fijne aan krieltjes is dat je weinig hoeft te snijden en er zit lekker veel schil aan in verhouding met de binnenkant.

Gebakken Krieltjes met Chinese 5-spice

Wat is Chinese 5-spice?

5-spice is waarschijnlijk een van de meeste bekende kruidenmixen uit de Chinese keuken. Je kunt daarom met deze mix meteen een Chinese smaak creëren. De kruidenmix is erg sterk en je hoeft daarom maar een klein beetje toe te voegen om een gerecht op smaak te maken.

Kaneelstokjes, venkelzaad, steranijs en kruidnagel zitten altijd in de kruidenmix. Het vijfde ingrediënt kan nog wel een anders zijn. Het vijfde ingrediënt dat het meest wordt gebruik is de Szechuan peperkorrel. Deze heeft een uitgesproken smaak en verdovend effect in de mond en wordt daarom nog wel eens vervangen door bijvoorbeeld witte peper of gember.

Deze kruidenmix wordt veel gebruikt als kruidenrub voor bijvoorbeeld varkensvlees, eend of gans en is ook een belangrijk ingrediënt in Peking eend. Het werkt ook erg goed in soepen, wokgerechten en gebakken rijst. Ik heb het ook gebruikt in mijn Chinese lente-ui pannenkoeken.

Gebakken Krieltjes met Chinese 5-spice

Gebakken Krieltjes met Chinese 5-spice maken

Was als eerste 500g krieltjes grondig en verwijder eventuele slechte plekken. Je kunt de krieltjes nu door de helft of in kwarten snijden.

Doe de krieltjes in een pan en vul deze met water totdat ze net onder staan. Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook. Kook ze in 5 minuten net niet gaar. Je kunt dit testen door met een vork er in te prikken. Deze moet er met een klein beetje weerstand in en uit gaan.

Giet de krieltjes af en laat ze even uitstomen.

Krieltjes koken voor Gebakken Krieltjes met Chinese 5-spice

Zet nu een koekenpan of wok op hoog vuur met 2 eetlepels olie. Doe de krieltjes in de pan en bak deze mooi goudbruin in ongeveer 5 minuten. Roer niet te veel. Zo krijgen de krieltjes de tijd om te bakken en worden ze sneller bruin.

Krieltjes bakken voor Gebakken Krieltjes met Chinese 5-spice

Maak de krieltjes op smaak met ½ theelepel 5-spice poeder, ¼ theelepel zout en wat verse zwarte peper. Bak nog even kort mee en serveer meteen.

Gebakken Krieltjes met Chinese 5-spice

Bewaartips

Deze gebakken krieltjes zijn 4 dagen te bewaren in de koelkast. Je kunt ze daarna weer opwarmen in de magnetron. Maar als je ze weer krokant wilt hebben, bak ze dan weer even op in een koekenpan.

Meer Aardappel Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Gebakken Krieltjes met Chinese 5-spice

Gebakken Krieltjes met Chinese 5-spice

Chinese 5-spice geeft een lekkere kruidige smaak aan de gebakken krieltjes. Het is een lekkere variatie op gewone gebakken aardappelen.
Nog geen stemmen
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 10 minuten
Totaal 25 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Chinees
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 500 g krieltjes (vastkokend)
  • ½ theelepel 5-spice
  • ¼ theelepel zout
  • 2 eetlepels olie
  • Zwarte peper

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

  • Was de krieltjes grondig en verwijder donkere plekken. Snijd ze door de helft.
  • Doe de krieltjes in een pan en vul deze met water totdat de krieltjes onder staan. Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook.
  • Kook de krieltjes voor 5 minuten net niet gaar totdat een vork met een klein beetje weerstand er in en uit gaat. Giet de krieltjes af en laat ze even uitstomen.
  • Verwarm een koekenpan of wok op hoog vuur met 2 eetlepels olie. Doe de krieltjes in de pan en bak deze rondom mooi goudbruin (ongeveer 5 minuten). Roer niet te veel, want dan krijgen de aardappels sneller een mooi kleurtje.
  • Maak de krieltjes op smaak met de 5-spice, zout en wat verse zwarte peper. Bak nog even kort mee en serveer meteen.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten


Volg Ons Ook Hier

Mijn Kookboek Smaakvol China is nu beschikbaar!

X