Ramen Ei

Ramen Ei (Ajitsuke Tamago)

30 december 2021

Een kom ramen heeft een aantal essentiële componenten. Je hebt de bouillon en de verse noedels, maar ook typerende toppings zoals nori vellen en lente-ui. Voor velen is een kom ramen echter niet compleet zonder dit ramen ei.

De Japanse naam voor ramen eieren is Ajitsuke Tamago (Gekruid Ei) of in het kort Ajitama. Ze worden zo genoemd, omdat de eieren in een marinade worden gepekeld voor 1-2 dagen. Hierdoor krijgen ze een stevigere structuur en nemen ze smaak van de marinade op. Het resultaat hiervan zijn romige eieren die vol zitten met umami smaak.

Deze eieren zijn niet alleen lekker bij een kom ramen, maar kunnen bij veel gerechten gebruikt worden. Ze zijn bijvoorbeeld heerlijk als snack, maar je kunt ze ook op een broodje of bij een salade serveren.

Ramen Ei

7 Essentiële Tips om een Ramen Ei te maken

Om goede ramen eieren te maken is het belangrijk om een goede marinade te maken en het perfecte zachtgekookt eitje te maken. Hier zijn enkele tips om dit voor elkaar te krijgen:

  1. Marinade koken: In de marinade wordt sake gebruikt. Als je deze kookt, zal de alcohol in de saus verdampen. Nu blijft alleen de natuurlijke umami en zoete smaak achter.
  2. Gaatje prikken: Een gaatje in het ei prikken zorgt er voor dat de lucht die in het ei zit kan ontsnappen tijdens het koken. Hierdoor zal het ei minder snel breken. Daarnaast zal tijdens het schrikken het ijswater naar binnen worden gezogen waardoor het membraan beter loslaat. Hierdoor is het ei beter te pellen.
  3. Eieren roeren: Als je tijdens de eerste minuut van het koken het ei in bewegen houdt, zal de eidooier zich in het ei centreren. Hierdoor zal de dooier dus altijd in het midden van het ei zitten.
  4. 5 minuten koken: Ik gebruik de methode waarbij ik de eieren direct in kokend water doe. Hierdoor is de kooktijd niet afhankelijk van hoe snel het water kookt en hoef ik niet te wachten totdat het water kookt. Als je grotere eieren hebt, kook ze dan 1 minuut langer.
  5. IJsbad: Het is belangrijk om na het koken het ei te laten schrikken. Tijdens het schrikken zal de binnenkant van het ei ietsjes kleiner worden waardoor deze loslaat van de schil. Hierdoor is deze beter te pellen. Daarnaast zal de garing gestopt worden en zal het ei dus niet harder gekookt worden.
  6. Schil breken: Als je de eieren gaat pellen, breek dan de schil van boven naar beneden door deze over het aanrecht te rollen. Hierdoor laat de schil goed los en blijft deze niet plakken.
  7. Eieren pekelen: De eieren worden 1-2 dagen in de marinade gepekeld. Dit pekelen zorgt er voor dat het ei een stevigere structuur krijgt en deze neemt ook de smaak van de marinade op. Je wilt de eieren niet langer dan 2 dagen laten marineren, dan zullen ze te vast en te zout worden.  

Ramen Ei maken

Om de ramen eieren te maken moeten de eieren zacht gekookt worden en de marinade gemaakt worden. De eieren worden dan 1-2 dagen in de marinade gepekeld.

De marinade maak je door de mirin en sake in een steelpan te warmen op laag vuur totdat dit kookt. Door dit 1 minuut te laten doorkoken zal de alcohol verdampen. Voeg dan de sojasaus en water toe en laat dit compleet afkoelen. De marinade is nu klaar.

Sake en mriin koken
Ramen Ei marinade

De tweede stap is om het perfect zachtgekookte ei te maken. Breng hiervoor een pan met ruim water aan de kook en zet alvast een kom met ijswater klaar. Zorg er voor dat je eieren op kamertemperatuur zijn en prik in de bolle kant van het ei een klein gaatje. Doe de eieren in het kokende water en kook ze voor 5 minuten. Houd de eieren in de eerste minuut in beweging om het eigeel in het midden van het te krijgen.

Gaatje in ei
Eieren koken

Haal de eieren uit het kokende water en laat ze schrikken in het ijswater. Laat ze hier 6 minuten in liggen om compleet af te koelen en pel ze daarna. Leg de eieren in de marinade en zorg ervoor dat ze compleet onder staan. Laat dit 1-2 dagen marineren in de koelkast.

Eieren schrikken
Ramen eieren marineren

Bewaartips

Je wilt de eieren maximaal 2 dagen in de koelkast laten marineren. Als ze langer marineren, zullen ze te vast qua structuur worden en te zout worden. Als je ze hierna nog wilt bewaren, kun je ze uit de marinade halen en nog 2 dagen bewaren in de koelkast.

De marinade kun je gebruiken om nog 2 keer ramen eieren mee te maken. Deze hoef je dus niet weg te doen.

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Ramen Ei

Ramen Ei (Ajitsuke Tamago)

Een Japanse kom ramen is niet compleet zonder dit ramen ei. Maak met dit recept deze heerlijke gepekelde eieren.
5 van 1 stem
Bereiding 10 minuten
Rusttijd 2 dagen
Gang Bijgerecht
Keuken Japans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 eieren (M) (op kamertemperatuur)
  • 60 ml sojasaus
  • 30 ml mirin
  • 30 ml sake
  • 250 ml water

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

  • Om de marinade te maken, doe de mirin en sake in een steelpan en verwarm dit op laag vuur totdat het kookt. Laat dit 1 minuut doorkoken om de alcohol eruit te koken. Voeg dan de sojasaus en water toe en laat dit compleet afkoelen
  • Breng een pan met ruim water aan de kook en prik een gaatje in de bolle kant van de eieren. Doe de eieren rustig in het kokende water en kook ze voor 5 minuten. Houd de eieren de eerste minuut in beweging. Dit zorgt er voor dat het eigeel in het midden komt te zitten.
  • Als de eieren gekookt zijn, haal ze uit het water en leg ze in een kom met ijswater om ze te laten schrikken. Laat ze hier 6 minuten in liggen zodat ze helemaal zijn afgekoeld.
  • Pel de eieren en leg ze in een bakje in de marinade. Zorg er voor dat de eieren helemaal onder staan. Laat dit 1-2 dagen marineren in de koelkast.

Tips

  • Als je grotere eieren hebt, kook ze dan 1 minuut langer.
  • Als de eieren op kamertemperatuur zijn, dan zullen ze minder snel breken als je ze in het kokende water doet. Dit komt omdat het temperatuurverschil minder groot is.
  • Een gaatje prikken in de schil van de eieren zorgt er voor dat het ei minder snel breekt tijdens het koken en dat de schil makkelijker los laat bij het pellen
  • Het schrikken van de eieren zorgt er ook voor dat de schil beter loslaat, zodat het ei gepeld kan worden. Daarnaast wordt het kookproces gestopt, waardoor je ei niet doorgaart en harder wordt.
  • De marinade kan bewaard worden om nog 2 keer ramen eieren te maken.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten


Volg Ons Ook Hier

Mijn Kookboek Smaakvol China is nu beschikbaar!

X