Bibim Guksu

Spicy Koude Noedel Salade (Bibim Guksu)

24 februari 2022

Heb je een keer zin in een ander type salade? Of heb je geen zin om uitgebreid te koken? Probeer deze spicy koude noedelsalade dan eens. Het is een lekkere salade voor een warme dag en is makkelijk te maken.

Wat is Bibim Guksu?

Bibim guksu is een Koreaanse noedelsalade die koud wordt gegeten en geserveerd met een pittige en licht zure saus. De saus is echt de smaakmaker van dit recept en is op basis van gochujang wat een pittige pasta van gefermenteerde chili pepers is.

De term bibim guksu betekent gemixte noedels waar bibim gemixt betekent en guksu noedels. Dit gerecht is de noedelvariant van bibimbap, die met rijst wordt gemaakt.

Bibim Guksu

Deze salade wordt vaak op warme dagen gegeten, omdat het licht verteerbaar is en toch goed vullend. Het is daarnaast ook lekker verfrissend en makkelijk te maken. Je hoeft alleen maar de noedels te koken, saus te maken en wat groente te snijden.

Je kunt deze salade lekker op zichzelf eten, maar als je een uitgebreidere maaltijd wilt, kun je het ook als bijgerecht serveren. Het past bijvoorbeeld perfect bij dumplings of een Koreaanse BBQ.

Noedels

De noedels die in bibim guksu gebruikt worden, zijn dunne tarwe noedels (somyeon of somen) of boekweit noedels (memil guksu of soba noedels). Deze noedels zijn lekker chewy wat een fijne textuur geeft aan het gerecht.

In Korea, worden ook noedels in verschillende kleuren gebruikt. Deze zijn bijvoorbeeld gemaakt van groene thee, zeewier, pompoen, of zoete aardappel en geven een leuke kleur aan je gerecht.

Soba Noedels

Toppings

Bij dit gerecht maakt het bijna niet uit welke toppings je er bij serveert. Je kunt het daarom aanpassen aan de ingrediënten die jij lekker vindt of die je nog in huis hebt liggen. Vaak wordt het gerecht gegeten met een aantal groentes zoals kimchi, komkommer, radijs, wortel en sla. Andere opties zijn bijvoorbeeld paprika, taugé, waterkers en avocado of voeg ook eens een peer toe voor wat zoetigheid.

Als je wilt, zou je ook wat extra eiwitten kunnen toevoegen. Een aantal goede opties hiervoor zijn een ei, inktvis, garnalen, kip en tonijn. Kies wat jij lekker vindt!

Bibim Guksu maken

Deze koude noedelsalade is erg makkelijk te maken. Je hoeft alleen de noedels en een ei te koken, saus te maken en groente te snijden.

Om de saus te maken, snijd de knoflook fijn en meng dit in een kommetje met de gochujang, rijstazijn, sojasaus, honing, sesamolie en geroosterd sesamzaad. Proef de saus even en pas zo nodig aan.

Ingrediënten Bibim Guksu

Kook de noedels volgens de verpakking. Giet de noedels na het koken af, spoel ze af totdat ze koud zijn en laat ze uitlekken. Je wilt dat noedels helemaal koud zijn zodat ze niet doorgaren. Kook tegelijkertijd ook een eitje zacht in 6 minuten.

Soba Noedels Koken Voor Bibim Guksu

Snijd nu de komkommer, sla en wortel in dunne reepjes en de kimchi in kleine stukken.

Om de noedelsalade te serveren, leg je een portie noedels in een kom en meng hier de saus doorheen. Leg nu de komkommer, sla, wortel, kimchi en het doorgesneden ei er op. Mix alles door elkaar en eet meteen op.

Bibim Guksu Gemixt
Bibim Guksu Noedels Lift

Bewaartips

Het mooie van deze koude noedelsalade is dat je de saus en toppings makkelijk van tevoren kunt klaarmaken. Je kunt de saus 2 weken bewaren en de toppings kan je 3 dagen bewaren in de koelkast. Bewaar deze ingrediënten los van elkaar. De noedels kun je het beste klaarmaken op de dag dat je het gerecht eet, omdat ze dan lekker vers zijn.

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Bibim Guksu

Spicy Koude Noedelsalade (Bibim Guksu)

Deze spicy koude noedelsalade is heerlijke verfrissend voor een warme dag. Je hebt deze salade in 15 minuten gemaakt zonder al te veel werk.
4 van 1 stem
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 10 minuten
Totaal 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Koreaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 180 g soba noedels
  • ½ komkommer
  • 2 eieren
  • 75 g kimchi
  • 75 g sla
  • 1 wortel

Saus

  • 3 eetlepels gochujang
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepels sesamolie
  • 1 eetlepel geroosterd sesamzaad
  • 1 teen knoflook

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

  • Snijd de knoflook fijn en meng dit in een kommetje met de rest van de ingrediënten voor de saus.
  • Kook de noedels volgens de verpakking. Giet ze na het koken af, spoel ze af onder de kraan totdat de noedels koud zijn en laat ze uitlekken.
  • Kook de eieren zacht in 6 minuten.
  • Snijd de komkommer, sla en wortel in dunne reepjes. Snijd de kimchi in kleine stukken.
  • Leg de helft van de noedels in een kom, meng hier de saus doorheen en leg de groenten en het doorgesneden ei er op.

Tips

  • In principe kun je elke noedels gebruiken voor dit recept, maar het is wel lekker als ze dun en een beetje chewy zijn. Traditioneel worden dunne boekweit of tarwe noedels gebruikt.
  • Maak de saus als eerste, want dan kunnen alle smaken lekker intrekken.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten


Volg Ons Ook Hier