Sambal Badjak

Sambal Badjak

26 januari 2023

Sambal badjak is een heerlijke sambal die je bij elk gerecht kunt serveren. Hij is niet zo pittig als een sambal oelek en veel kruidiger en zoeter, omdat er onder andere citroengras en goela djawa aan toe zit gevoegd. In dit recept leer je hoe je deze sambal makkelijk zelf kunt maken.

Wat is een Sambal?

Een sambal is een condiment die in de basis gemaakt wordt van pepers. Dit zijn vaak Spaanse pepers, maar dit kunnen ook andere zijn zoals rawit pepers, cayenne en madame Jeanette. Een sambal wordt vaak bij een maaltijd geserveerd als extra smaakmaker. Ook worden ze vaak in gerechten gebruikt om deze op smaak te brengen.

Er zijn veel verschillende soorten sambals zoals sambal oelek, deze sambal badjak en sambal ketjap met elk weer andere ingrediënten. Zo worden er bijvoorbeeld in veel sambals knoflook, gember, sjalot, lente-ui, trassi, palmsuiker of limoensap toegevoegd. In totaal zijn er wel zo’n 200-300 verschillende varianten.

Sambal Badjak

Sambal Badjak – De Boeren Sambal

Sambal badjak is een sambal uit de provincie Bantam in het westen van Java. In het Indonesisch betekent badjak omploegen. De naam heeft niks te maken met hoe deze wordt gemaakt, maar het is een sambal die gemaakt werd voor de boeren die de hele dag op het veld aan het werken waren.

De sambal werd gemaakt om de honger van de boeren te stimuleren, zodat ze meer aten en dus daarna genoeg energie hadden om door te kunnen werken. Deze sambal is minder pittig dan andere varianten. Zo kregen ze geen last van de pittigheid bij het werken.

Sambal Badjak

In deze sambal badjak zit bijvoorbeeld Spaanse pepers, ui, knoflook, kemirienoten, trassi, citroengras, tamarinde en gula djawa. Hierdoor heeft deze sambal een donkerdere kleur. Ook is hij minder pittig en veel smaakvoller dan bijvoorbeeld een sambal oelek of sambal asam.

Sambal Badjak maken

Begin met 10 rode pepers over de lengte doormidden te snijden en dan in halve ringen te snijden. Voor een minder pittige sambal kun je de zaadjes en zaadlijsten er uit halen. Snipper ook 1 ui en snijd 3 tenen knoflook fijn. Kneus een stengel citroengras met de stamper van een vijzel of een breed mes.

Doe de fijngesneden pepers, ui en knoflook in een vijzel (of keukenmachine) en voeg 5 kemirinoten en ½ tl trassi toe. Maal dit tot een mooie grove pasta.

Sambal Badjak ingrediënten

Verhit een koekenpan of wok op middelmatig vuur met 2 eetlepels zonnebloemolie. Fruit hier de pasta en citroengras al roerend in en laat deze rustig inkoken tot al het vochtig is verdampt. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

Sambal Badjak bakken

Voeg 1 theelepel tamarinde en ½ eetlepel gula djawa (of bruine suiker toe) en roer dit goed door. Proef de sambal badjak en maak deze eventueel verder op smaak met wat zout en suiker.

Sambal Badjak klaar

Laat de sambal wat afkoelen en schep deze in een gesteriliseerde pot. Draai de deksel op de pot en zet deze op de kop voor 15 minuten. Hierdoor kan je de sambal nog langer bewaren.

Sambal Badjak

Bewaartips

De sambal badjak kun je het beste in de koelkast bewaren. Als je de sambal in een gesteriliseerde pot hebt gedaan, kun je deze weken bewaren. Zo kun je lekker lang van de zelfgemaakt sambal badjak genieten.

Meer Indonesische Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

 

Sambal Badjak

Sambal Badjak

Heerlijke zelfgemaakte sambal badjak die je bij elk gerecht kunt serveren. Hij heeft een lekkere pittige, kruidige en zoete smaak.
Nog geen stemmen
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 10 minuten
Totaal 30 minuten
Gang Saus
Keuken Indonesië
Porties 1 pot

Ingrediënten
  

  • 10 rode pepers
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 5 kemirinoten
  • ½ theelepel trassi (zie tip 1)
  • 1 stengel citroengras
  • 1 theelepel tamarinde (zie tip 2)
  • ½ eetlepel gula djawa (of bruine suiker)
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Benodigdheden

Instructies
 

  • Snijd de rode pepers over de lengte doormidden en snijd in halve ringen (zie tip 4). Snijd de ui en knoflook fijn. Kneus het citroengras met de stamper van een vijzel of een breed mes.
  • Doe de pepers, ui, knoflook, kemirinoten en trassi in een vijzel (of keukenmachine) en maal tot een grove pasta.
  • Verhit een koekenpan of wok op middelmatig vuur met de olie. Fruit de pasta en citroengras en laat al roerend al het vocht verdampen (ongeveer 10 minuten).
  • Voeg de tamarinde en gula djawa toe en roer goed door.
  • Proef de sambal badjak en maak eventueel verder op smaak met wat zout en suiker.
  • Laat de sambal wat afkoelen en schep in een gesteriliseerde pot. Draai de deksel op de pot en zet deze op de kop voor 15 minuten.

Tips

  1. Voor een vegetarische sambal badjak, kun je een vegetarische trassi gebruiken of het weglaten.
  2. Tamarinde kun je vervangen door verse limoensap of citroensap.
  3. Een pot kun je makkelijk steriliseren door deze 15 minuten te koken. Je kunt ook de oven voorverwarmen op 160°C en hier de pot met opening naar boven in zetten voor 15 minuten.
  4. Voor een minder pittige sambal, verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de pepers.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten


Volg Ons Ook Hier

Mijn Kookboek Smaakvol China is nu beschikbaar!

X