
Miso Paddenstoelen uit de Oven
Deze paddenstoelen met miso uit de oven hebben een lekkere volle en diepe smaak. Ze zijn makkelijk te maken, want je kunt ze bijna zo de oven in schuiven. Het is een mooi bijgerecht wat bij veel Japanse gerechten past zoals een zalm teriyaki en geblancheerde spinazie.
Wat is Miso?
Miso is een gefermenteerde pasta van sojabonen, granen (rijst of gerst), zout en een fermentatiestarter. Door het fermentatieproces ontstaat een zoute, lichtzoete en umami-rijke smaak. Afhankelijk van de ingrediënten en duur van de fermentatie zijn er verschillende soorten miso met een andere smaak.

Vaak worden de verschillende miso’s gesorteerd op basis van hun kleur, maar er zijn ook verschillen tussen merken. Dit hangt af van de ingrediënten die gebruikt zijn en hoe lang de pasta’s zijn gefermenteerd. Op basis van kleur worden de miso pasta’s als volgt onderverdeeld.
- Witte miso (Shiro Miso) Deze miso is gemaakt met 40% sojabonen en 60% granen en heeft een fermentatieduur van ongeveer 3-6 maanden. Doordat er veel granen in de miso zitten, is deze minder zout en een stuk zoeter dan de rode miso.
- Rode miso (Aka Miso) De rode miso is gemaakt met 70% sojabonen en 30% granen en heeft een fermentatieduur van 1-1,5 jaar. De kleur varieert van rood tot donkerbruin afhankelijk van de fermentatieduur. Omdat deze miso langer heeft gefermenteerd, is deze zouter en ook sterker. Het kan een hartige, notige en rokerige smaak hebben.
- Gemixte miso (Awase Miso) De laatste is de gemixte miso. Hierbij worden de witte en rode miso gemixt om een complexe smaak te maken zonder dat deze te sterk wordt. Je kunt deze ook zelf maken door witte en rode miso’s te mixen.
Verschillende Paddenstoelen Proberen
Er zijn veel verschillende soorten paddenstoelen die allemaal hun eigen smaak en structuur hebben. Het is dus erg leuk om ze allemaal uit te proberen. Paddenstoelen die vaak in Japan worden gegeten zijn shiitake, shimeji, maitake, enoki, koningsoesterzwammen en oesterzwammen.

De paddenstoelen verschillen erg in smaak. Zo hebben shiitake en maitake een aardse smaak, maar zijn oesterzwammen erg licht en bijna zoet. Als je bij dit gerecht dus verschillende paddenstoelen gebruikt, kun je de verschillen proeven en heb je een lekkere afwisseling.
Miso Paddenstoelen maken
Deze miso paddenstoelen uit de oven zijn erg makkelijk te maken. Je bereidt eerst de ingrediënten voor en kun dan wachten totdat ze gaar worden in de oven.
Begin dus met de oven voor te verwarmen op 220°C. Snijd ondertussen 400g paddenstoelen naar keuze in even grote stukken van ongeveer 5cm. Snijd 1 teen knoflook fijn en een halve ui in dunne reepjes.

Neem een grote kom en doe hier 1,5 eetlepels miso, 1,5 eetlepels sake, 1,5 theelepels sojasaus en de knoflook in. Roer alles door totdat het goed gemengd is.
Voeg de gesneden paddenstoelen en ui toe en roer door totdat de alles is gecoat met de saus.

Verdeel 20g boter over de bodem van een overschaal. Leg de paddenstoelen hier op en verdeel ze over de ovenschaal.
Bak de paddenstoelen 20-25 minuten in de voorverwarmde oven totdat ze gaar zijn.

Serveer meteen met wat rijst en een hoofdgerecht. Het is erg lekker om de paddenstoelen nog te garneren met een klontje boter en wat bieslook.

Bewaartips
De miso paddenstoelen uit de oven kunnen 2-3 dagen bewaard worden in de koelkast. Je kunt ze daarna weer opwarmen in de magnetron.
Meer Japanse gerechten
- Zalm Teriyaki
- Japanse Geblancheerde Spinazie (Goma-ae)
- Onigiri (Japanse rijstballen)
- Japanse Aardappelkroket (Korokke)
- Miso Aubergine uit de Wok
Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Miso Paddenstoelen uit de Oven
Ingrediënten
- 400 g gemengde paddenstoelen (zie tips)
- ½ ui
- 1 teen knoflook
- 1,5 eetlepels witte miso
- 1,5 eetlepels sake
- 1,5 theelepels sojasaus
- 20 g roomboter
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Snijd de paddenstoelen in even grote stukken van ongeveer 5cm en snijd de knoflook fijn. Snijd de ui in dunne reepjes.
- Doe de miso, sake, sojasaus en knoflook in een grote kom en roer totdat alles goed is gemengd. Voeg de paddenstoelen en ui toe en roer door totdat alles is gecoat met de saus.
- Verdeel de boter over de bodem van een ovenschaal. Verdeel de paddenstoelen over de ovenschaal.
- Bak de paddenstoelen 20-25 minuten in de voorverwarmde oven totdat ze gaar zijn.
- Serveer meteen met wat rijst en een hoofdgerecht. Het is erg lekker om de paddenstoelen nog te garneren met een klontje boter en wat bieslook.
Tips
- Paddenstoelen die erg lekker zijn, zijn kastanje champignons, shiitake, beukenzwam (shimeji) , maitake, enoki, koningsoesterzwammen en oesterzwammen.
- Sake kun je ook vervangen met water.
- Probeer ook eens een andere miso variant.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.
0 Reacties