Kimchi Pannenkoeken

Kimchi Pannenkoeken (Kimchi Buchimgae)

25 november 2021

Kimchi Buchimgae zijn hartige pannenkoeken die gemaakt worden met Kimchi. Deze pannenkoeken zijn heerlijk om te eten als voorgerecht, snack of een lichte maaltijd en kunnen ook heel goed mee genomen worden als lunch. Door de Kimchi hebben deze pannenkoeken een lekkere combinatie van pittig, krokant, zuur en een beetje zout.

Wat is Kimchi?

Kimchi is gepekelde en gefermenteerde groenten en is een van de belangrijkste gerechten in Korea. Het wordt bij bijna elke maaltijd gegeten inclusief ontbijt. Vaak wordt het gegeten als bijgerecht bij de maaltijd, maar het wordt ook veel gebruikt als ingrediënt voor andere gerechten. Een zeer populair gerecht met Kimchi is een Koreaanse stoofpot Kimchi Jjigae. Het wordt verder ook gebruikt bij bijvoorbeeld gebakken rijst, wokgerechten, noedelgerechten of als dipsauzen.

Kimchi

Er zijn veel variaties in de recepten voor Kimchi waarbij veel verschillende ingrediënten gebruikt worden. Vaak wordt het gemaakt van een combinatie van groenten, knoflook, gember, pepers, zout en vissaus. Chinese kool is de meest voorkomende groente, maar ook wortel, radijsjes, komkommer, en lente ui worden gebruikt. Deze groenten worden dan gepekeld en daarna gefermenteerd op kamertemperatuur voor 1-2 dagen.

Afhankelijk van het recept zullen de smaken in de Kimchi verschillen, maar de meest voorkomende zijn zuur, pittig en umami. Door het fermentatieproces krijgt de Kimchi zijn zure smaak. De pittige smaak komt door de pepers en de umami van de vissaus die in het gerecht zit.

Kimchi Pannenkoeken maken

De Kimchi pannenkoeken maken we door een beslag met de Kimchi te maken en daarnaast nog een dipsaus. Maak eerst de dipsaus door de sojasaus, water, rijstazijn en suiker te mixen in een kom. Roer totdat de suiker is opgelost. Als de suiker niet oplost, verwarm dan de saus in een pan of de magnetron.

Dipsaus voor Kimchi pannenkoeken

Maak een beslag door het water in een kom te doen en hier rustig bloem doorheen te mixen met een garde. Als alle bloem is toegevoegd, voeg dan ook het ei en zout toe en mix dit er doorheen tot een egaal beslag.

Beslag voor Kimchi pannenkoeken

Giet de Kimchi af en bewaar het vocht. Snijd de lente ui in dunne ringetjes en snijd de Kimchi in stukken. Voeg de lente ui, Kimchi en Kimchi vocht toe aan het beslag en mix dit er doorheen. Je zou een beslag moeten hebben wat makkelijk van een lepel af loopt.

Beslag voor Kimchi pannenkoeken

Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Als de pan warm is, doe hier een kwart van het beslag in en verspreid dit tot een mooie egale laag.

Kimchi Pannenkoeken Bakken

Bak de pannenkoek totdat deze goudbruin en krokant is. Dit zal ongeveer 3-5 minuten duren. Draai de pannenkoek dan om en bak deze nog een keer 3-5 minuten totdat deze kant ook goudbruin en krokant is.

Kimchi pannenkoeken bakken in koekenpan

Serveer de pannenkoek meteen met de dipsaus.

Bewaartips

Je kunt de Kimchi pannenkoeken makkelijk bewaren in de koelkast voor 2-3 dagen. Je kunt ze dan weer opwarmen in de magnetron of in de pan met wat olie. Als je ze in de pan opwarmt dan worden ze weer krokant. In de magnetron is dit niet het geval.

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Kimchi Pannenkoeken

Kimchi Pannenkoeken (Kimchi Buchimgae)

Echte Koreaanse Kimchi pannenkoeken. De Kimchi geeft deze pannenkoeken een lekkere combinatie van pittig, krokant, zuur en een beetje zout.
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 10 minuten
Totaal 15 minuten
Gang Snack
Keuken Koreaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Pannenkoeken

  • 300 g Kimchi
  • 3 el kimchi vocht
  • 250 g bloem
  • 450 ml koud water
  • 0,25 tl zout
  • 1 ei
  • 3 lente-ui
  • Zonnebloemolie

Dipsaus (optioneel)

  • 1 el sojasaus
  • 1 el water
  • 1 el rijstazijn
  • 0,5 el suiker

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

  • Om de dipsaus te maken, meng de sojasaus, water, rijstazijn en suiker in een kommetje. Roer totdat de suiker is opgelost. Als de suiker niet oplost, kun je de saus even verwarmen in een pan of magnetron zodat de suiker oplost.
  • Doe het water in een grote kom en voeg al mixend met een garde bloem toe tot een egaal beslag. Als alle bloem is toegevoegd, voeg dan ook het ei en zout toe en mix dit er doorheen tot een egaal beslag.
  • Giet de Kimchi af en bewaar het vocht. Snijd de lente-ui in dunne ringetjes en snijd de kimchi in grove stukken. Voeg de lente-ui, Kimchi en Kimchi vocht ook toe aan het beslag en mix dit er door heen.
  • Doe 1 eetlepel zonnebloemolie in een koekenpan en verwarm deze op een middelhoog vuur. Als de pan warm is, doe een kwart van het beslag in de pan en verspreid dit tot een egale pannenkoek.
  • Bak de pannenkoek 3-5 minuten of totdat deze goudbruin en krokant is aan de onderkant. Draai deze om en bak deze ook goudbruin en krokant, ongeveer 3-5 minuten.
  • Serveer warm met de dipsaus.

Tips

  • Gebruik genoeg olie bij het bakken. Zo ontstaat er een mooie krokante pannenkoek.
  • Als je van pittigheid houdt, voeg dan ook eens wat pittige saus toe als topping of voeg meer Kimchi vocht toe in het beslag.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten


Volg Ons Ook Hier

Mijn Kookboek Smaakvol China is nu beschikbaar!

X