
Indische Bapao met Kip
Bapao, de ene vindt ze heerlijk en de andere vindt het maar kleffe broodjes. Maar deze Indische bapao met kip is er eentje die je moet uitproberen. Ze zijn veel beter dan die uit de supermarkt. Daar is het toch altijd de vraag of de vulling er wel in zit of dat het alleen maar een wit broodje is. Deze bapao is een heerlijk zacht gestoomd broodje met een kruidige vulling van kippenvlees. En je weet dat de vulling er altijd in zit.
Wat is een Indische Bapao met Kip?
Een heerlijk wit, gestoomd broodje met een kruidige kippenvlees vulling dat is een Indische bapao met kip. Eigenlijk is het afgeleid van de Chinese snack baozi, waar bao broodje betekent. Dit is verbasterd naar pao en ba betekent vlees, waardoor het eigenlijk dus een broodje met vlees is. Je hoeft dus ook geen broodje bapao te zeggen, want dan zeg je broodje broodje vlees.
Deze broodjes kun je met veel verschillende vulling maken. Met dit recept kun je ze maken met een heerlijke kruidige kippenvlees vulling. Ik gebruikt onder andere kurkuma, citroengras en djeroek poeroetblaadjes voor een frisse en toch kruidige smaak.
Maar je kunt ze ook vullen met iets anders. Zo is het erg lekker om ze ook te vullen met bijvoorbeeld varkensvlees of rundsvlees. Of maak een groente vulling. Bak dan alles even goed uit dat er niet te veel vocht in zit.
In China is er ook een variant zonder vulling, namelijk een mantou. Deze is erg lekker om naast een maaltijd of een soep te serveren. En ook al smaakt deze bijna nergens naar, wil je ze toch blijven eten.

Is Bapao Indonesisch?
De bapao die wij hier zo goed kennen, klinkt als een echte Indonesische snack. Maar eigenlijk komt dit lekkere broodje oorspronkelijk uit China. Het is namelijk afgeleid van de baozi die al lang deel uitmaakt van de Chinese keuken. Chinese immigranten hebben dit gerecht meegenomen naar Indonesië, waar het gerecht is overgenomen.
In Indonesië is de bapao weer aangepast aan de lokale smaken. Zo worden er in de bapao veel meer verse kruiden gebruikt dan in een baozi. Maar ook hier is het een geliefde snack geworden. Daarna is de snack ook in Nederland terecht gekomen. Zo kunnen wij ook hier van genieten. En ook al zijn ze heerlijk met een beetje chilisaus, worden ze meestal niet zo gegeten in China of Indonesië.
Bapao Meel Gebruiken
Er is speciaal bapao meel te koop om bapaobroodjes mee te maken. Het verschil met normaal bloem is dat dit meel fijner gemalen is en een lager eiwitgehalte heeft. Hierdoor zullen er dus ook minder gluten ontstaan tijdens het kneden van het deeg. Het resultaat is een zachtere textuur van het broodje.
Maar je hoeft niet per se te gebruiken. In dit recept gebruik ik patentbloem, wat ook al een lager eiwitgehalte heeft dan normale bloem. Dit zorgt dus al voor een zachtere textuur. Als je wilt, kun je altijd bapao meel uit proberen en kiezen wat je lekkerder vindt.

Indische Bapao met Kip Stomen zonder Stoommandje
Een bapao moet natuurlijk gestoomd worden, anders krijgt je niet dat heerlijke witte broodje. Gelukkig zijn er een aantal opties als je geen stoommandje hebt. Als eerste kun je een grote pan pakken en daar een rekje in zetten. Gebruik bijvoorbeeld een metalen onderzetter. Vul de pan met water tot onder het rekje en leg de bapao op het rekje. Zorg er wel voor dat het water de bapao niet aanraakt.
Ook zou je het rekje kunnen vervangen door een paar ballen van aluminiumfolie en een hittebestendig bord. Leg de aluminiumfolie onder in de pan en ziet hier het bord op. Zo kun je de bapao gewoon stomen.
Een laatste optie is om een vergiet of zeef in een pan te hangen en de pan te vullen met water. Dit werkt vooral erg goed bij bijvoorbeeld groenten. Bij een bapao kan het iets lastiger zijn, omdat deze vaak rond zijn en de bapao naar het midden zullen schuiven. Maar het werkt wel.
Indische Bapao met Kip maken
Deeg maken
Begin met het maken van het deeg. Neem hiervoor een grote kom en voeg 450g patentbloem, 7g gedroogd gist en 1,5 theelepel suiker toe. Roer dit goed door elkaar en voeg ook 1,5 el zonnebloemolie en 225 ml lauwwarm water toe. Roer het water door de bloem met stokjes of een pollepel totdat het een loshangend deeg wordt.
Kneed het deeg met de hand of met een mixer met deeghaken tot een mooi glad deeg. Dit zal ongeveer 10 minuten duren. Voelt het deeg droog aan, voeg dan een paar druppels water toe. Als het deeg erg nat is, strooi wat bloem op het aanrecht en kneed dit er in.
Als het deeg mooi glad is, leg het in een grote kom en dek het af met een vochtige theedoek. Laat het deeg rijzen totdat het twee keer zo groot is. Dit duurt zo’n 40 minuten tot anderhalf uur.

Vulling maken
De tweede stap is het maken van de vulling. Neem hiervoor 300g kipfilet en leg deze in een kookpan. Vul de pan met water totdat de kip zo’n 2cm onder staat. Voeg 2 bouillonblokjes toe en breng de bouillon aan de kook op middelhoog vuur.
Als de bouillon kookt, zet het vuur lager en laat de kip koken totdat deze gaar is. Laat de kip niet te lang koken, want dan kan deze droog worden. Het makkelijkste is om de kerntemperatuur te meten. Als deze 72°C is, is de kip gaar. Een andere manier is om de kipfilet open te snijden en kijken of deze niet meer roze is.
Als de kip klaar is, haal deze uit de bouillon, maar bewaar de bouillon. Laat de kip 5-10 minuten afkoelen en trek daarna het vlees uit elkaar met 2 vorken zodat er mooie reepjes ontstaan. Grote of lange stukken kun je nog iets kleiner snijden.

Wanneer de kip aan het koken is, kun je de boemboe klaarmaken. Snijd hiervoor 3 sjalotten en 3 tenen knoflook fijn. Voeg deze toe aan een vijzel samen met 2 kemirinoten, 1 tl gemalen korianderzaad, ½ tl gemalen komijnzaad, 2 tl kurkuma en een snuf zout. Maal dit totdat er een fijne pasta ontstaat.
Het kan handig zijn om eerst de sjalotten en knoflook fijn te wrijven met het zout, dan de kemirinoten toe te voegen en als laatste de kruiden.

Verhit een eetlepel olie in een wok of koekenpan op middelhoog vuur. Schep de boemboe in de pan en fruit deze een aantal minuten aan totdat deze lekker begint te ruiken.
Plet ondertussen een stengel citroengras met een stamper of zijkant van een koksmes. Voeg deze toe aan de pan met 3 blaadjes djeroek poeroet. Bak deze 1 tot 2 minuten mee.
Voeg nu 200ml van de bouillon (waar de kip in heeft gekookt) toe en breng aan de kook. Zet het vuur iets lager en laat 50g santen hierin smelten.
Voeg ook de stukjes kip toe en maak het geheel op smaak met 1 tl suiker, ½ tl zout en zwarte peper naar smaak. Roer even goed door.
Laat de vulling even inkoken totdat het dik is geworden. Zet daarna het vuur uit, verwijder het citroengras en de djeroek poeroet blaadjes en laat het helemaal afkoelen.

Bapao vouwen en stomen
Als laatste kunnen we de bapao vouwen en stomen. Knip als eerste bakpapier in 12 vierkante stukken van 10cm. Hier worden de bapao op gelegd voor het stomen.
Als het deeg twee keer zo groot is geworden, haal deze uit de kom en leg op een met bloem bestuift aanrecht. Kneed weer het deeg 3 tot 4 minuten totdat alle luchtbellen er uit zijn en weer helemaal glad is geworden. Je kunt het eventueel doormidden snijden om te zien of er nog luchtbellen in zitten.
Verdeel het deeg nu in 12 gelijken stukken van zo’n 60 gram en leg deze onder een vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen.

Neem een stuk deeg en maak hier een mooi rond balletje van. Leg op het aanrecht en duw een beetje plat zodat er een soort schijf ontstaat.
Gebruik een deegroller en rol de buitenste rand uit met een deegroller. Laat een in het midden een dikker stuk deeg zitten. Dit zorgt er voor dat de vulling mooi verdeeld in het broodje zit.
Schep ongeveer 2 eetlepels vulling in het midden van het deeg en vouw het deeg om de vulling heen. Knijp het deeg goed samen zodat deze dicht is en leg op z’n kop op een stuk bakpapier. Met de opening naar beneden dus.
Herhaal met alle andere stukken deeg.

Laat de bapao 15 minuten rijzen. Leg daarna de bapao in een stoommandje of stoompan. Zorg er voor dat er genoeg ruimte is tussen de bapao, want ze zullen nog groeien.

Vul de pan met een laag koud water en zet het stoommandje op de pan. Zet het vuur hoog en laat de bapao in 15 minuten gaar stomen. Wanneer het water kookt, kun je het vuur iets lager zetten.
Haal de stoommand van de pan. Serveer de Indische bapao met kip warm met wat chilisaus.

Bewaartips
Deze Indische bapao met kip zijn erg goed te bewaren. Je kunt daarom een grote hoeveelheid maken om later te eten. Om dit te doen, kun je ze het beste volledig bereiden. Stoom ze dus gaar.
Plaats ze daarna in bakjes of op een plaat met wat vershoudfolie er overheen. Zorg er voor dat ze elkaar niet aanraken en plaats in de vriezer voor 30 minuten. Haal uit de vriezer en doe ze in een diepvrieszak. Het is nu niet erg als ze elkaar aanraken. Bewaar in de vriezer tot 2 maanden.
Bevroren bapao kun je weer opwarmen door ze 15 minuten te stomen in een stoommandje. Ontdooien is niet nodig.
De bapao kunnen ook 3 dagen bewaard worden in de koelkast. Opwarmen kan weer door ze 8 minuten te stomen. Of leg eentje op een bordje met vochtige keukenpapier er overheen en warm hem op in de magnetron voor 30 seconden tot 1 minuut.
Meer Indonesische Recepten
- Indonesische Pindasaus
- Sajoer Lodeh – Indonesische Groente Stoofpot
- Soto Ayam (Indonesische Kippensoep)
- Indonesische Nasi Goreng
- Frikadel Djagoeng (Indische Maiskoekjes)
Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Indische Bapao met Kip
Ingrediënten
Deeg
- 450 g patentbloem
- 7 g gedroogde gist
- 1,5 theelepel suiker
- 1,5 eetlepel zonnebloemolie
- 225 ml lauwwarm water
Boemboe
- 3 sjalotten
- 3 tenen knoflook
- 2 kemirinoten
- 1 tl gemalen korianderzaad
- ½ tl gemalen komijnzaad
- 2 tl kurkuma
Vulling
- 300 g kipfilet
- 2 kippenbouillonblokjes
- 1 stengel citroengras
- 3 djeroek poeroet (kafir limoenblad)
- 50 g santen
- ½ tl zout
- 1 tl suiker
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Benodigdheden
- 1 Stoommandje
Instructies
Deeg maken
- Voeg de bloem, gist en suiker toe aan een grote kom en roer goed door. Voeg ook het water en zonnebloemolie toe en roer door.
- Kneed de ingrediënten met de hand of met een mixer met deeghaken tot een mooi glad deeg. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Als het deeg te droog is voeg een aantal druppels water toe en als het deeg te nat is voeg wat bloem toe.
- Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg rijzen totdat het twee keer zo groot is geworden. Dit duurt 40 minuten tot anderhalf uur afhankelijk van de temperatuur in de kamer.
Vulling maken
- Doe de kipfilet in een pan en vul deze met water tot 2cm boven de kip. Voeg de bouillonblokjes toe en breng het water aan de kook op middelhoog vuur. Als het water kookt, zet het vuur lager en laat de kip rustig gaar koken. Laat de kip niet te lang koken, want dan kan deze droog worden. Check bijvoorbeeld de temperatuur met een thermometer. Bij 72°C is het vlees gaar.
- Haal de kip uit de bouillon, maar bewaar de bouillon. Laat de kip 5-10 minuten afkoelen en trek daarna de kip met 2 vorken uit elkaar zodat er mooie reepjes ontstaan. Snijd lange stukken eventueel iets kleiner.
- Als de kip aan het koken is, maak de boemboe. Snijd hiervoor de sjalotten en knoflook fijn. Voeg toe aan een vijzel samen met de kemirinoten, korianderzaad, komijnzaad, kurkuma en een snuf zout. Maal tot een fijne pasta.
- Verhit een eetlepel olie in een wok of koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de boemboe toe en fruit dit een aantal minuten aan totdat het lekker begint te geuren. Plet de citroengras met een stamper of mes en voeg samen met de djeroek poeroetblaadjes toe. Bak dit 1 tot 2 minuten mee.
- Voeg 200ml bouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager, voeg de santen toe en laat dit erin smelten. Voeg de kip toe en maak de vulling op smaak het zout, suiker en zwarte peper naar smaak.
- Laat het geheel inkoken totdat het dik is geworden. Zet daarna het vuur uit, verwijder het citroengras en djeroek poeroet blaadjes en laat de vulling afkoelen.
Bapao vouwen en stomen
- Knip bakpapier in 12 vierkante stukken van 10 cm.
- Als het deeg twee keer zo groot is geworden, leg deze op een met bloem bestuift aanrecht. Kneed het deeg 3-4 minuten totdat deze weer helemaal glad is geworden en er geen grote luchtbellen meer in zitten.
- Verdeel het deeg in 12 gelijken stukken van ongeveer 60 gram. Leg de stukken deeg onder een vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen.
- Neem een stuk deeg en maak hier een balletje van. Leg deze op het aanrecht en druk een beetje plat. Rol de buitenste rand uit met een deegroller. Laat hierbij in het midden een dik stuk deeg zitten.
- Schep 2 eetlepels vulling hier op, vouw het deeg om de vulling heen en knijp samen zodat de bapao goed dicht is. Leg de bapao op z’n kop op een stukje bakpapier en leg weer onder de theedoek. Herhaal met alle stukken deeg.
- Laat de bapao 15 minuten rijzen. Leg daarna de bapao in een stoommandje of stoompan. Laat genoeg ruimte tussen de bapao, want ze zullen nog groeien. Vul de pan met koud water en zet het stoommandje hierop. (zie tip 2)
- Zet het vuur hoog en laat de bapao in 15 minuten gaar stomen. Zet het vuur lager wanneer het water kookt.
- Haal de stoommand van de pan, neem de bapao er uit en serveer warm met chilisaus.
Tips
- Je kunt ook gewone bloem of bapaomeel gebruiken. De broodjes zullen iets anders zijn qua luchtigheid, maar nog steeds erg lekker.
- Als er kuiltjes in je bapao zitten na het stomen, komt dit doordat er water tegen de deksel condenseert en op je bapao valt. Je kunt dit verhelpen door een theedoek tussen de deksel en pan te doen. Let natuurlijk wel op dat deze niet in de brand vliegt.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.





0 Reacties