
Chinese Maissoep met Kip en Ei
In de winter is niks lekkerder dan een stevige en verwarmende soep. Deze Chinese maissoep is daar perfect voor, maar ook in de zomer is deze soep erg lekker voor wat extra zout. De combinatie van mais, kipgehakt en eieren geeft de soep een rijke smaak. Daarnaast heeft de bouillon een mooie volle en zachte structuur doordat deze is ingedikt met maizena. Het mooie is dat deze maissoep makkelijk te maken is en in 20 minuten op tafel staat.
In China houden ze van ‘Egg Drop Soup’. Bij deze soepen wordt een ei rustig in de soep gegoten waardoor er mooie vlokken ei ontstaan. Deze techniek wordt bij dit recept gebruikt, maar heb ik ook al bij deze Chinese eisoep met tomaat gebruikt. Deze maissoep heeft in vergelijking met andere ‘egg drop soups’ een vollere smaak.

Maak Er Een Maaltijd Van
Deze soep is natuurlijk lekker om zo te eten of als bijgerecht. Als je echter niet zo’n zin hebt om uitgebreid te koken, kun je van deze soep ook een maaltijd maken. Dit is heel makkelijk te doen door extra ingrediënten toe te voegen.
Om van deze soep een maaltijd te maken, zou ik noedels en wat extra groentes toevoegen. De noedels kun je apart koken en aan het einde toevoegen aan de soep. De groentes die je bijvoorbeeld zou kunnen toevoegen, zijn courgette, wortel en verschillende groene bladgroenten zoals spinazie en paksoi. De hardere groenten kun je het beste meebakken in het begin en de zachte groenten laat je een paar minuten meekoken aan het einde.

Maak Deze Chinese Maissoep Vegetarisch/Vegan
Je kunt deze soep ook makkelijk vegetarisch of vegan maken. Als je de maissoep vegetarisch wilt maken, kun je de kippenbouillon vervangen door een groentebouillon. Daarnaast kun je het kipgehakt weglaten en voeg je daarvoor in de plaats een extra ei toe.
Als je de maissoep vegan wilt maken, kun je net zoals de vegetarische variant groentebouillon gebruiken. Daarnaast laat je het ei en kipgehakt weg en voeg wat blokjes tofu toe om de soep wat extra body te geven.

Chinese Maissoep Maken
Als eerste gaan we alle ingrediënten voorbereiden. Scheid hiervoor het witte en groene deel van de lente-ui en snijd beide delen in dunne ringetjes. Giet ook de mais af, mix de maizena met 4 eetlepels water en klop de eieren los in een kommetje.

Verwarm olie in een soeppan en bak hier het kipgehakt mooi bruin in aan. Voeg dan ook het witte gedeelte van de lente-ui toe en bak dit kort mee. Voeg nu ook de kippenbouillon en mais toe en schraap met een spatel de aanbaksels goed los van de bodem van de pan. Dit geeft extra veel smaak. Breng de soep aan de kook en laat het 10 minuten rustig doorkoken.

Nu voegen we het maizenamengsel toe. Aangezien de maizena en water altijd scheiden als het een paar minuten staat, roeren we dit even door voordat we het toevoegen. Giet het mainzenamengsel in de pan terwijl je de soep doorroert. De soep zal nu in ongeveer 30 seconden indikken. Als de soep te dik is kan je wat water of bouillon toevoegen en als de soep te dun is, kun je deze langer laten indikken of meer maizena toevoegen.

Nu voegen we ook het ei toe in de kokende soep om de eivlokken te maken. Klop het ei nog een keer door en breng de soep in een ronddraaiende beweging met een lepel of spatel. Giet het ei nu rustig in de soep. De grootte van de eivlokken hangen af van hoe veel de soep beweegt. Als je hard roert, dan zullen kleine vlokken ontstaan en als je rustig roert ontstaan grotere vlokken. Bepaal dus zelf wat je mooi vindt.

Maak als laatste de soep op smaak met de sesamolie, zout en witte peper. Serveer deze meteen met de rest van de lente-ui.
Bewaartips
De soep kun je ongeveer 3 dagen bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. Je kunt het daarna makkelijk opwarmen in de magnetron of in een pan. Zorg ervoor dat je deze niet te snel opwarmt, want het ei kan dan rubberachtig worden.
Hij kan ook ingevroren worden voor 3 maanden. Zorg ervoor dat de soep van tevoren goed is afgekoeld en wordt ingevroren in een goed afgesloten bakje. Laat de soep compleet ontdooien voordat je deze weer opwarmt.
Meer Chinese Gerechten
- Chinese Lente-ui Pannenkoeken (Cong You Bing)
- Chinese Gewokte Rijstnoedels met Kip (Chow Fun)
- Gebakken Rijst met Ei
- Gewokte Broccoli met Knoflook
Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Chinese Maissoep met Kip en Ei
Ingrediënten
- 1 L kippenbouillon
- 150 g kipgehakt
- 300 g mais
- 1 lente-ui
- 2 eieren
- 2 eetlepels maizena
- ½ theelepel sesamolie
- ½ theelepel zout
- Snufje witte peper
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Instructies
- Giet en spoel de mais af en laat het even uitlekken. Scheid het witte en groene deel van de lente-ui en snijd beide delen in dunne ringetjes. Mix de maizena met 4 eetlepels water totdat er geen klontjes meer zijn en klop ook de eieren los in een kommetje.
- Verwarm een eetlepel zonnebloemolie in een soeppan en bak hier het kipgehakt mooi bruin in aan. Voeg dan ook het witte gedeelte van de lente-ui en bak dit even kort mee (ongeveer 30 seconden).
- Voeg nu ook de kippenbouillon en mais toe en schraap met een spatel de aanbaksels goed los. Breng dit aan de kook en laat het 10 minuten rustig doorkoken.
- Roer het maizenamengsel weer even door, giet dit in de soep en laat de soep in ongeveer 30 seconden indikken terwijl je de soep doorroert. Als de soep te dik is kan je wat water of bouillon toevoegen en als de soep te dun is, kun je deze langer laten indikken of meer maizena toevoegen.
- Als de soep weer rustig kookt, breng deze in beweging door met een lepel of spatel rond te roeren. Giet dan rustig het ei in de soep en laat deze 10 seconden stollen in de soep.
- Maak de soep op smaak met de sesamolie, zout en witte peper. Serveer direct en garneer met het groene gedeelte van de lente-ui.
Tips
- De grootte van de ei-vlokken is bepaald door hoe veel de soep in beweging is. Als je hard roert, dan zullen kleine vlokken ontstaan en als je rustig roert ontstaan grotere vlokken.
- Als je de maissoep vegetarisch wilt maken, laat het kippengehakt weg, gebruik groentebouillon in plaats van kippenbouillon en voeg een extra ei toe.
- Als je de maissoep vegan wilt maken, laat het kippengehakt en de eieren weg, gebruik groentebouillon in plaats van kippenbouillon en voeg wat blokjes tofu toe.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.
0 Reacties