
Bami Goreng uit Bali
Echte authentieke bami goreng uit Bali. Deze gewokte noedels met ei, verse boemboe en groente is een heerlijk gerecht dat niet moeilijk is om te maken. Bami goreng is natuurlijk al bekend in Nederland, maar tijdens mijn vakantie in Bali heb ik het ook veel gegeten. Dit recept is van een kookworkshop die ik daar ook gedaan heb. Het is dus een echt authentiek recept rechtstreeks uit Indonesië.
Wat is Bami Goreng?
Bami goreng, ook wel bekend als bakmi goreng of mie goreng, is een Indonesisch wokgerecht met noedels. “Ba” betekent vlees, “mi” is een noedel en “goreng” betekent gebakken. Bami goreng betekent dus eigenlijk gebakken noedels voor vleesgerechten. In dit recept maak ik hem vegetarisch, maar je kunt makkelijk wat vlees toevoegen. Het gerecht is een van de meest voorkomende gerechten in Indonesië. Je kunt het vinden als streetfood, maar ook in high-end restaurants.

De bami goreng wordt vaak gemaakt met dunne eiernoedels die gewokt worden met ui, knoflook, kool, tomaat en ei. Omdat bami goreng zo veel wordt gemaakt in Indonesië, zijn er ook veel variaties te vinden. De noedels die het meest worden gebruikt zijn eiernoedels, maar ook dunne rijstnoedels zoals mihoen wordt gebruikt. Je kunt ook bijvoorbeeld ramen noedels gebruiken. Of maak de bami goreng met een combinatie van meerdere type noedels.
Ook de ingrediënten en toppings die gebruikt worden verschillen erg. Zo wordt de bami goreng bijvoorbeeld gemaakt met ei, verschillende groentes, kip, rund, garnalen of andere zeevruchten. Je kunt dus toevoegen wat je zelf lekker vindt of nog in huis hebt.

Zelf een Boemboe Maken
Boemboes zijn fijngewreven kruidenmengsels die in veel Indonesische gerechten gebruikt worden. Er zijn veel verschillende soorten boemboes die elk voor andere gerechten worden gebruikt. Traditioneel worden de ingrediënten fijngewreven in een cobek, wat een soort vijzel is. Hierdoor komen de smaken en geuren vrij en ontstaat er een mooie pasta. De boemboe voor deze bami goreng bestaat uit sjalot, knoflook, rode peper, kemirinoot en witte peper.
Vaak is het slim om een boemboe in grotere hoeveelheden te maken. Je kunt deze namelijk heel goed bewaren. Doe hiervoor de gemaakte boemboe in een schone pot en schenk wat olie er overheen totdat er een laagje olie op staat. Vaak wordt kokosolie gebruikt, maar je kunt ook andere neutrale oliën gebruiken. Op deze manier kun je de boemboe een maand bewaren.
Kemirinoot
In dit recept gebruiken we een kemirinoot. Deze noot groeit overal in de tropen en wordt in Indonesië dus ook veel gebruikt in gerechten. Deze noot bevat veel olie en kan daarom ook branden. De Engelse naam is dan ook candlenut. Rauw zijn deze noten licht giftig en kunnen buikklachten veroorzaken. Daarom moet deze noot altijd verwarmd worden.

De kemirinoot heeft een bittere en beetje vettige smaak. Als je deze noot in een gerecht verwerkt, zal deze het gerecht binden en romig maken. Verder geeft het een hartige en bijzondere nootachtige geur en smaak aan het gerecht.
Een goede vervanger van een kemirinoot is de macadamianoot. Deze zit in dezelfde familie en heeft ook hetzelfde effect in een gerecht. Je zult dan wel de smaak van de kemirinoot missen in het gerecht.
Bami Goreng maken
Deze bami goreng is niet moeilijk te bereiden. Voordat je alles klaarmaakt, is het belangrijk dat alle ingrediënten voorbereid worden. Zo hoef je tijdens het wokken nergens anders op te letten.
Ingrediënten voorbereiden
Voor het klaarmaken van de bami goreng is het belangrijk om alle ingrediënten voor te bereiden. Kook als eerste de eiermie volgens de verpakking. Giet en spoel daarna de mie af en laat dit uitlekken. Eventueel kun je nog een klein beetje olie toevoegen zodat de mie minder gaat plakken.
Ondertussen maak je de kruidenpasta door 1 sjalot, 1 teen knoflook en 1 rode peper fijn te snijden. Doe deze ingrediënten samen met 1 kemirinoot en ¼ theelepel witte peper in een vijzel of keukenmachine en maal het totdat er een fijne pasta ontstaat. Deze hoeft niet helemaal glad te zijn.

Snipper ook 2 sjalotten en snijd een halve wortel in blokjes. Snijd ook 2 bladeren paksoi en 100g witte kool in reepjes en 60g boontjes in stukken. Dan snijd je 1 lente-ui in ringetjes en een tomaat in dunne partjes.

Wokken
Verhit een wok op hoog vuur met 2 eetlepels olie en bak de sjalot totdat deze lekker begint te ruiken. Dit duurt ongeveer 1-2 minuten. Voeg dan ook de eieren toe en bak deze als roer ei.

Voeg nu ook de kruidenpasta toe en bak deze 1 minuut mee. Doe nu ook de bonen en de wortel in de wok en bak deze kort mee. Giet 250ml water in de wok, breng dit aan de kook en laat dit koken totdat de bonen en wortel bijna gaar zijn.

Voeg de eiermie, paksoi en witte kool toe en laat dit ook meekoken totdat het gaar is. Maak daarna op smaak met 1,5 theelepel suiker, ¼ theelepel zout en 2 eetlepels ketjap manis. Voeg als laatste de lente-ui en tomaat toe en serveer meteen met wat gebakken uitjes en kroepoek.


Bewaartips
De bami goreng is goed te bewaren in de koelkast voor 3 dagen. De restjes kunnen gewoon weer in de magnetron opgewarmd worden. Je kunt de bami goreng ook weer even opbakken in de pan.
Meer Indonesische Gerechten
- Indonesische Nasi Goreng
- Atjar Tjampoer
- Kwee Klepon (Indonesische Zoete Balletjes)
- Authentieke Ketjap Tempé
Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Bami Goreng uit Bali
Ingrediënten
- 150 g eiermie
- 2 eieren
- 2 sjalotten
- ½ wortel
- 60 g boontjes
- 2 bladeren paksoi
- 100 g witte kool
- 1 lente-ui
- 1 tomaat
- 250 ml water
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1,5 theelepel suiker
- ¼ theelepel zout
- Gebakken uitjes
- Kroepoek (om te serveren)
Kruidenpasta
- 1 sjalot
- 1 teen knoflook
- 1 rode peper
- 1 kemirienoot
- ¼ theelepel witte peper
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Benodigdheden
- Vijzel
Instructies
- Kook de eiermie volgens de verpakking. Giet en spoel de mie af en laat het uitlekken. Eventueel kun je nog een klein beetje olie toevoegen zodat het minder plakt.
- Maak de kruidenpasta door 1 sjalot, knoflook en rode peper fijn te snijden. Voeg deze toe aan een vijzel of keukenmachine samen met de kemirienoot en witte peper en maal het totdat er een fijne pasta ontstaat. Er mogen nog steeds wat stukjes in zitten.
- Snipper de overige sjalotten en snijd de wortel in blokjes. Snijd de paksoi en witte kool in reepjes, de lente-ui in ringetjes, de bonen in stukken en de tomaat in plakjes.
- Verhit een wok op hoog vuur met 2 eetlepels olie en bak hier de sjalot in totdat deze begint te ruiken (ongeveer 1-2 minuten). Voeg de eieren toe en bak deze als roerei. Voeg dan de kruidenpasta toe en bak deze 1 minuut mee.
- Voeg de bonen en wortel toe en bak deze kort aan. Voeg het water toe en breng dit aan de kook. Laat dit koken totdat de bonen en wortel bijna gaar zijn.
- Voeg de eiermie, paksoi en witte kool toe en laat dit meekoken totdat het gaar is.
- Maak op smaak met de ketjap manis, suiker en zout en voeg als laatste de lente-ui en tomaat toe. Serveer met wat gebakken uitjes en kroepoek.
Tips
- Als je wilt, kun je ook nog aardappel, mais en selderij toevoegen.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.





In mijn Indische familie heb ik diverse bamivarianten mogen proeven. Dit is een niet al te moeilijk recept met een vrij goed resultaat!
Hoi Gert-Jan, wat leuk om te horen. Fijn dat je er van hebt genoten.