Japanse aardappelkroket Korokke

Japanse Aardappelkroket (Korokke)

29 september 2022

Deze aardappelkroket is erg geliefd in Japan, zowel thuis als streetfood. Je kunt ze op veel plekken halen om even snel als snack tussendoor te eten. Maar ze worden ook als voorgerecht, bijgerecht of tijdens de lunch gegeten. Het maakt dus niet uit wanneer je er zin in hebt.

Westerse Gerechten in Japan

Korokke is een Japans gerecht wat gebaseerd is op de westerse keuken. Het woord lijkt daarom ook zoveel op kroket of de Franse croquette. Deze westerse gerechten staan in Japan bekend als yoshoku. In deze stijl worden gerechten gemaakt zoals omurice (omelet met rijst), hambagu (gehaktbal), kareraisu (curry met rijst) en natuurlijk deze korokke.

Deze korokke is eind 1800 geïntroduceerd in Japan. Doordat er weinig zuivel werd geconsumeerd in Japan, werd deze Franse croquette met aardappel gemaakt in plaats van een bechamelsaus. Nu is het een van de 3 meest bekende westerse gerechten in Japan.

Japanse aardappelkroket Korokke

Lekker Variëren met deze Kroket

In tegenstelling tot een normale aardappelkroket kan je met deze korokke lekker variëren. Je kunt bijvoorbeeld de aardappel vervangen door pompoen of voeg eens wat curry kruiden toe. Een andere manier om te variëren is om het gehakt te vervangen door kipgehakt, tonijn of bijvoorbeeld garnaal.

Zou je graag een vegetarische variant willen maken dan is dat ook mogelijk. Als eerste kan je natuurlijk het vlees weglaten en alleen aardappel gebruiken. Maar je kunt bijvoorbeeld het vlees vervangen door shiitake of andere paddenstoelen. Daarnaast kun je ook verschillende groentes toevoegen zoals wortel, mais of andere groenten. Snijd deze groentes erg fijn zodat er geen grote stukken in de korokke zitten.

Je kunt zelfs deze aardappelkroket serveren als een hamburger. Snijd hiervoor een broodje open en toast beide helften even in een pan. Lekker om te serveren met wat geraspte kool en wat tonkatsusaus, ketchup, mayonaise of Worcestershire sauce.

Japanse aardappelkroket Korokke

Welke Aardappel Gebruiken voor Korokke?

De aardappel is natuurlijk de basis van deze kroket. Het is daarom belangrijk om de goede variant te gebruiken. In principe kan je elke aardappel gebruiken, maar je wilt graag een lichte en luchtige vulling maken.

De beste aardappel is daarom een kruimige aardappel zoals Doré, Bintje of Bildstar. Deze zal wat makkelijker uit elkaar vallen waardoor een mooie lichte vulling ontstaat.

Japanse aardappelkroket maken

Deze Japanse aardappelkroket maken we door eerst een puree te maken. Daarna vormen we ze in een soort balletjes en worden ze gepaneerd. Dan nog even frituren en ze zijn klaar.

Vulling maken

Als eerste gaan we de vulling maken. Schil hiervoor 500g kruimige aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Doe deze in een pan en vul de pan met koud water totdat ze onder staan.

Breng het water aan de kook en laat ze ongeveer 10 minuten koken totdat de aardappelen gaar zijn. Als een satéprikker er zonder weerstand in en uit gaat, zijn ze gaar.

Aardappels koken voor Japanse aardappelkroket

Ondertussen kan het gehakt mengsel gemaakt worden. Snipper hiervoor een halve ui heel fijn.

Verwarm een koekenpan op middelmatig vuur met een eetlepel olie. Doe de ui in de pan en bak dit totdat deze glazig en zacht is. Voeg dan ook 150g rundergehakt toe en bak dit rul.

Gehakt vulling voor Korokke

Als de aardappelen gaar zijn, giet deze af, schud ze even in de pan door elkaar en laat ze uitstomen. Dit zorgt er voor dat er zo weinig mogelijk vocht in de aardappelen zitten. Stamp dan de aardappelen fijn met een pureestamper of vork. Er mogen nog wat stukjes in zitten.

Voeg het gehakt mengsel toe, roer alles door elkaar en maak op smaak met ½ tl zout en peper naar smaak.

Puree voor Korokke

Laat de puree iets afkoelen totdat deze warm is en niet heet. Verdeel het in 8 gelijke delen en vorm elk van de delen in een ovale hamburger. Leg ze op een bord of plaat.

Laat ze 15-30 minuten rusten in de koelkast. Hierdoor worden ze wat steviger en zijn ze makkelijker te paneren. Ook zullen ze minder snel exploderen tijdens het frituren.

Japanse aardappelkroket vormen

Korokke paneren

Als de korokke hebben gerust, mogen ze gepaneerd worden. Neem hiervoor 3 kommen en vul een met 30g bloem. Breek in de tweede een ei en klop deze los. Vul de laatste met 50g panko.

Neem een aardappelkroket en rol deze door de bloem heen. Schud het overtollige bloem er af en rol deze door het ei. Schud het overtollige ei er af en rol deze door de panko. Druk de panko een beetje aan en leg op een bord of schaal. Herhaal voor de andere kroketten.

Korokke paneren

Korokke frituren

Als laatste wordt de Japanse aardappelkroket gefrituurd. Vul hiervoor een pan met een laag zonnebloemolie van minstens 5 cm. Zorg ervoor dat de kroketten onder kunnen liggen. Verwarm deze olie tot 180°C.

Om er voor te zorgen dat ze genoeg ruimte hebben in de pan frituur er 2-3 per keer. Frituur de korokke ongeveer 2-3 minuten totdat ze mooi bruin zijn. De vulling is al gaar, dus ze hoeven alleen krokant te worden.

Japanse aardappelkroket frituren

Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Frituur nu ook de andere korokke.

Serveer meteen met wat tonkatsusaus of Japanse mayonaise. Vaak wordt ook wat fijngesneden kool er bij geserveerd.

Japanse aardappelkroket Korokke

Bewaartips

De overgebleven korokke kunnen een maand bewaard worden in de vriezer in een afgesloten bakje. Om ze weer op te warmen, verwarm de oven voor op 180°C en leg ze op wat bakpapier. Bak de ontdooide korokke 15-20 minuten en de bevroren korokke 45 minuten totdat ze warm van binnen zijn.

Meer Japanse Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Japanse aardappelkroket Korokke

Japanse Aardappelkroketten (Korokke)

Deze Japanse aardappelkroket (Korokke) is de perfecte snack of bijgerecht. De heerlijke combinatie van de krokante buitenkant en de zachte binnenkant is onweerstaanbaar.
Nog geen stemmen
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 1 uur
Rusttijd 15 minuten
Totaal 1 uur 25 minuten
Gang Snack
Keuken Japans
Porties 8 kroketten

Ingrediënten
  

  • 500 g kruimige aardappel
  • 150 g rundergehakt
  • ½ ui
  • 1 ei
  • 30 g bloem
  • 50 g panko
  • ½ tl zout
  • Peper
  • Zonnebloemolie (om te frituren)
  • Tonkatsu saus (optioneel)
  • Japanse mayonaise (optioneel)

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

Vulling maken

  • Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Doe ze in een pan en vul de pan met koud water totdat ze onder staan. Breng het water aan de kook en laat ze ongeveer 10 minuten koken totdat de aardappelen gaar zijn. Ze zijn gaar als een satéprikker er zonder weerstand in en uit gaat.
  • Als de aardappelen aan het koken zijn, snipper de ui fijn.
  • Verwarm een koekenpan op middelmatig vuur met een eetlepel olie en bak hier de ui in totdat deze glazig en zacht is. Voeg dan ook het gehakt toe en bak dit rul.
  • Als de aardappelen gaar zijn, giet deze af en laat ze uitstomen in de pan. Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper of vork. Er mogen nog wat stukjes in zitten. Voeg het gehakt-mengsel toe en roer alles goed door. Maak op smaak met ½ tl zout en peper naar smaak.
  • Als de puree nog warm is (niet heet), verdeel het in 8 gelijke delen. Vorm de delen puree in een soort van ovale hamburger vorm en leg ze op een bord of plaat. Laat ze daarna 15-30 minuten rusten in de koelkast. Hierdoor worden ze wat steviger en zullen ze minder snel exploderen tijdens het frituren.

Korokke paneren

  • Neem 3 kommen en vul een met het bloem, een met een losgeklopt ei en de laatste met de panko. Neem elke korokke, leg deze eerst in de bloem en rol deze er doorheen.
  • Schud het overtollige bloem er af en leg deze in het losgeklopte ei. Rol deze er doorheen en schud het overtollige ei er vanaf.
  • Leg als laatste in de panko en bedek de korokke goed met de panko. Leg op een bord en herhaal met de andere korokke.

Korokke frituren

  • Vul een pan met een laag zonnebloemolie van minstens 5cm. Verwarm de olie tot 180°C.
  • Frituur 2-3 korokke per keer totdat ze mooi bruin zijn (ongeveer 2-3 minuten). De vulling is al gaar, dus ze hoeven alleen krokant te worden.
  • Haal ze er uit en laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Herhaal voor de andere korokke.
  • Serveer met wat tonkatsu saus of Japanse mayonaise.

Tips

  • Om een vegetarische variant te maken, vervang het gehakt door shiitake paddenstoelen. Snijd deze dan heel fijn.
  • Laat de aardappelen na het koken goed uitstomen, zo zit er minder vocht in en gaat het frituren makkelijker.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten


Volg Ons Ook Hier

Mijn Kookboek Smaakvol China is nu beschikbaar!

X