
Authentieke Ketjap Tempé
Heerlijke tempé ketjap zoals die in Bali gemaakt wordt. De notige tempé wordt gecoat met een zoete en zoute ketjapsaus voor een lekker gerecht. Tempé is een product gemaakt van sojabonen die veel gegeten wordt in Indonesië en is een mooie basis voor een vegetarisch gerecht.
Ik heb lange tijd geen tempé gegeten. Dit was voornamelijk, omdat ik een keer kant-en-klare tempé ketjap had gegeten die echt niet lekker was. Maar nadat ik dit gerecht had gemaakt tijdens een kookcursus in Bali was ik weer om. Het smaakte echt heel erg goed.

Wat is Tempé?
Tempé is traditioneel Indonesisch eten dat is gemaakt van gefermenteerde sojabonen en is vooral populair op Java. De sojabonen worden gekookt en gemengd met een tempé starter. Hierdoor beginnen de bonen te fermenteren en ontstaat er uiteindelijk een soort cake. Tempé neemt erg makkelijk verschillende smaken op is daarom geschikt als ingrediënt voor veel gerechten.
Tempé moet niet verward worden met tofu. Hoewel het beide van sojabonen worden gemaakt, zijn het twee verschillende producten. Tofu wordt bereid door de vaste en vloeibare delen van sojamelk te scheiden en de vaste delen in blokken te persen. Het is dus een soort kaas van sojamelk.

Wat is Goede Tempé?
Aangezien tempé een gefermenteerd product is, is het belangrijk dat je een goede tempé hebt. Tussen de sojabonen zit een laag die ontstaan is tijdens de fermentatie en die houdt de sojabonen bij elkaar. Deze laag zou een witte kleur moeten hebben. Als de tempé ouder wordt, kan deze geler worden of ontstaan er grijze of zwarte plekjes. Dit is normaal en eetbaar, maar de smaak kan wel sterker worden.
Daarnaast zou de geur niet sterk moeten zijn en lichte frisse en notige aroma’s moeten hebben. Als je de tempé van een afstandje kan ruiken of erg sterk ruikt, is deze waarschijnlijk niet meer goed. Als de tempé een geur heeft die sterk naar alcohol, aceton of ammoniak ruikt, is deze niet meer goed en moet je hem weg doen.
Het beste kun je een tempé in een toko halen. Hier kun je goede verse tempé vinden die mooi wit van kleur zijn en niet sterk ruiken. De tempé in de supermarkt kunnen vaak wat ouder zijn en veel sterker van smaak, wat ik persoonlijk niet lekker vindt in dit gerecht. De tempé die ik gebruikt heb, is van Tempehting die een lekkere notige smaak heeft.

Ketjap Manis of Ketjap Asin
Ketjap is Indonesische sojasaus waar er veel verschillende varianten van zijn zoals ketjap manis en ketjap asin. De meeste bekende is ketjap manis en wordt in veel verschillende gerechten gebruikt zoals deze tempé ketjap, saté of bami goreng. De saus wordt gemaakt door sojasaus te koken met suiker en eventueel specerijen zoals steranijs, kaneel, zwarte peper, koriander en kruidnagel.
Ketjap asin is de zoute ketjap en is vergelijkbaar met Chinese sojasaus. Net zoals in China wordt deze sojasaus gebruikt in onder andere stir-fries, soepen en marinades. Gebruik de ketjap asin in bijvoorbeeld in een saté marinade of bami goreng. Ook wordt het vaak als vervanging van zout gebruikt.
Tempé Ketjap maken
Snijd als eerste 1 sjalot, 2 tenen knoflook en 3cm gember fijn. Snijd een rode peper over de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en snijd de peper in dunne ringetjes. Voeg alles toe aan een vijzel of keukenmachine met 2 theelepels korianderzaad en maal alles totdat een mooie kruidenpasta ontstaat. Deze hoeft niet helemaal fijn te zijn.

Om de rest van de ingrediënten voor te bereiden, snijd je 250g tempé over de lengte doormidden snijd beide helften in plakken. 2 stengels lente-ui snijd je in ringetjes en 100g paksoi in repen. Snijd ook de bovenkant en onderkant van een stengel citroengras af en plet het dikke gedeelte met de zijkant van je mes of ander breed voorwerp. Mix ook 3 eetlepels ketjap manis, 5 eetlepels water, 3 theelepels suiker en ¼ theelepel zout in een kommetje.

Verwarm nu een wok op middelmatig vuur met een ruime hoeveelheid olie en bak hierin de tempé totdat deze mooi goudbruin is. Haal de tempé uit de pan en zet aan de kant.

Verwarm de wok weer op middelmatig vuur en voeg zo nodig extra olie toe. Doe de kruidenpasta en citroengras in de wok en bak deze totdat het lekker begint te ruiken (ongeveer 1-2 minuten). Voeg de saus toe en breng dit aan de kook. Laat het rustig doorkoken totdat het een beetje is ingedikt.

Voeg de tempé, paksoi en lente-ui toe en roer alles even door. Bak dit 1-2 minuten mee en voeg als laatste nog 2 eetlepels pinda’s toe en 1 eetlepel gebakken uitjes.

Serveer meteen. Je kunt eventueel nog extra pinda’s, gebakken uitjes of lente-ui toevoegen. Het citroengras hoef je niet op te eten.

Bewaartips
De ketjap tempé is goed te bewaren in de koelkast voor 4 dagen. Het gerecht zal dan wel minder krokant zijn. Je kunt de tempé weer opwarmen in de magnetron of in de pan. In de pan zal het krokanter zijn dan in de magnetron.
Meer Indonesische Recepten
- Indonesische Nasi Goreng
- Kwee Klepon (Indonesische Zoete Balletjes)
- Atjar Tjampoer
- Bami Goreng uit Bali
Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Authentieke Tempeh Ketjap
Ingrediënten
- 250 g tempé
- 100 g paksoi
- 2 lente-ui
- 1 stengel citroengras
- 2 eetlepels pinda's
- 1 eetlepel gebakken uitjes
Saus
- 3 eetlepels ketjap manis
- 5 eetlepels water
- 3 theelepels suiker
- ¼ theelepel zout
Boemboe
- 3 cm gember
- 1 rode peper
- 1 sjalot
- 2 tenen knoflook
- 2 theelepels koriander zaad (of 1 theelepel gemalen koriander)
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Benodigdheden
Instructies
- Snijd de gember, rode peper, sjalot en knoflook fijn en voeg toe aan een vijzel of keukenmachine samen met het korianderzaad. Maal de ingrediënten totdat er een mooie kruidenpasta ontstaat. Deze hoeft niet helemaal fijn te zijn.
- Snijd de tempé over de lengte doormidden en snijd dan in plakken. Snijd de lente-ui in ringetjes en de paksoi in repen. Snijd de boven en onderkant van het citroengras af en plet het dikke gedeelte met de zijkant van je mes of ander breed voorwerp. Mix ook de ketjap manis, water, suiker en zout in een kommetje.
- Verwarm een wok op middelmatig vuur met een ruime hoeveelheid olie. Bak hierin de tempé mooi goudbruin. Haal de tempé uit de pan en zet aan de kant.
- Verwarm de wok weer op middelmatig vuur en voeg zo nodig extra olie toe. Bak de kruidenpasta en citroengras totdat deze lekker begint te ruiken (ongeveer 1-2 minuten). Voeg de saus toe en breng dit aan de kook. Laat dit koken totdat het een beetje is ingedikt.
- Voeg de tempé, paksoi en lente-ui toe. Roer dit door en bak dit 1-2 minuten mee. Voeg als laatste nog de pinda’s en gebakken uitjes toe.
Tips
- Zorg er voor dat je een goede tempé hebt. Deze is wit van kleur, ruikt niet sterk met een licht notige geur en is mooi vast en droog.
- Als je het gerecht minder pittig wilt hebben, voeg dan maar een halve peper toe of laat hem helemaal weg.
- Het citroengras hoef je niet op te eten. Je kunt wel als je hem op je bord hebt verder uitknijpen voor extra smaak.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.
Hahahaha, grappig. Er staat dat je de tempe weer kunt opwarmen in de koelkast. Moet natuurlijk magnetron zijn….Slip of the pen, zal ik maar denken…
Haha, dan duurt het opwarmen natuurlijk erg lang. Bedankt voor het laten weten!