gari

Sushi Gember (Gari)

11 november 2021

Als je ooit sushi bent gaan eten, dan heb je vast ook de roze ingelegde gember (Gari) erbij gegeten. In de Japanse keuken moet Gari bij sushi geserveerd worden voor de presentatie. Daarnaast wordt het vaak tussen of na verschillende sushi gerechten gegeten om de smaak te neutraliseren waardoor je zo meer van het volgende gerecht te kunnen genieten.

Jonge verse gember

In originele recepten van Gari wordt jonge gember of baby-gember gebruikt. Deze gember wordt in het voorjaar geplukt en heeft nog een hele dunne schil en roze scheuten. De structuur en de smaak zijn nog erg zacht waardoor deze gember ook rauw lekker is om te eten.

Deze jonge gember is echter moeilijk aan te komen in Nederland, omdat deze snel uitdroogt en zijn fijne structuur verliest. Om sushi gember te maken, kan ook gewone gember gebruikt worden. Hiervoor is het wel belangrijk om zo vers mogelijke gember te gebruiken. Als de gember ouder wordt, zal de structuur erg vezelig worden waardoor de Gari wordt ook minder lekker.

De roze scheuten die aan de jonge gember zitten, geven de ingelegde gember zijn typerende roze kleur. Als de gember die je gebruikt geen roze scheuten heeft en je toch de roze kleur wilt, kan deze ook gemaakt worden door bijvoorbeeld een radijsje, bietensap of kleurstoffen toe te voegen. Dit beïnvloed de smaak echter niet. In dit recept gebruik ik geen extra ingrediënten om deze kleur te maken. De gember zal dus gewoon geel zijn.

Sushi gember maken

Zoals hierboven gezegd, zou je Gari het liefst met jonge gember maken, maar aangezien dit in Nederland lastig te verkrijgen is, gebruikt dit recept gewone gember. Naast de gember zijn er maar 3 ingrediënten nodig:

  • Rijstazijn
  • Suiker
  • Zout

Gari wordt specifiek met rijstazijn gemaakt, omdat deze azijn een stuk milder van smaak is in vergelijking met andere. Daardoor hoef je minder suiker te gebruiken. Je kan ook een andere azijn gebruiken, maar dan zul je meer suiker moeten toevoegen. Anders zal het azijnmengsel te zuur worden. Let er ook op dat in de rijstazijn die je gebruikt geen suiker is toegevoegd. Als er al suiker in de rijstazijn zit, zal de Gari te zoet worden. Dit kan het geval zijn bij de rijstazijn van de supermarkt. In de toko is rijstazijn te vinden waar geen suiker aan toegevoegd is.

De eerste stap is om de gember goed schoon te maken en te schillen. Dit kan het beste met een kleine lepel om zo min mogelijk afval te hebben. Daarna snijd je de gember in dunne plakjes met een dunschiller of mandoline, maar je kunt ook heel goed een mes gebruiken. De plakjes mogen zo dun zijn dat je er zowat doorheen kunt kijken.

Leg daarna de gember in een kom en strooi er een theelepel zout overheen en kneed dit er goed in. Hierdoor zal het vocht er uitgetrokken worden en zal het azijnmengsel er beter in kunnen trekken.

Breng tegelijkertijd een pan met water aan de kook en blancheer hierin de gemberplakjes voor 2-3 minuten. Als ze geblancheerd zijn, knijp het water uit de gember en leg ze op keukenpapier om uit te laten lekken. Als ze droog zijn, doe ze in een gesteriliseerde glazen pot.

Om het azijnmengsel te maken, doe de rijstazijn, suiker en zout in een pan en breng dit aan de kook. Laat dit mengsel doorkoken totdat de ergste azijnlucht er vanaf is. De smaak zal hierdoor een stuk zachter zijn.

Laat het azijnmengsel wat afkoelen, omdat anders het glas kan breken. Vul dan de pot met gemberplakjes met het azijnmengsel totdat de gember onder staat. De gember kan na ongeveer 4 uur gegeten worden, maar zal na een paar dagen nog lekkerder zijn.

Bewaartips

Je kunt de Gari ongeveer 6 maanden in de koelkast bewaren. Je kunt dit recept dus makkelijk in grotere hoeveelheden maken. Zorg er wel voor dat je schoon bestek gebruikt om de sushi gember uit het potje te scheppen. Dit zorgt er voor dat het langer goed blijft.

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

sushi gember front

Sushi Gember (Gari)

Heerlijke zoet en zure gember voor bij de sushi. Met dit recept kun je de bekende Gari ook zelf maken en naast je sushi eten.
Nog geen stemmen
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 5 minuten
Inlegtijd 4 uur
Totaal 4 uur 20 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Japans
Porties 1 pot

Ingrediënten
  

  • 200 g gember (zo vers mogelijk)
  • 200 ml rijstazijn
  • 130 g suiker
  • 1,5 theelepel zout

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

Pot steriliseren

  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Was je glazen pot en deksel af met heet water en afwasmiddel. Zet daarna de pot met de opening omhoog in de oven en laat deze in 15 minuten steriliseren.

Gember bereiden

  • Gebruik een kleine lepel om de schil van de gember af te schrapen. Haal hierbij ook de bruine plekken weg.
  • Gebruik een dunschiller, mandoline of mes om de gember in zeer dunne plakjes te snijden. Je moet er zowat doorheen kunnen kijken. 
  • Leg de gember in een kom en strooi er 1 theelepel zout overheen en kneed dit er in. Laat dit voor 5 minuten staan.
  • Breng ondertussen een pan met water aan de kook. Als de gember 5 minuten in het zout heeft gelegen, doe deze in de pan en blancheer ze voor 2-3 minuten. Dit helpt om de scherpe smaak te verminderen.
  • Giet de gember af. Knijp dan het vocht er uit en leg de plakjes op keukenpapier om ze verder te drogen. Als de gember zo goed als droog is, doe de stukjes in de gesteriliseerde pot.

Azijnmengsel bereiden

  • Doe de rijstazijn, suiker en 0,5 theelepel zout in een pannetje en breng dit aan de kook.
  • Laat het azijnmengsel doorkoken totdat de suiker en zout zijn opgenomen en de sterke azijnlucht is verdampt.
  • Haal het azijnmengsel van het vuur en laat het even afkoelen. Giet het mengsel in de pot met gemberplakjes en zorg dat de gember onder staat. Meng het even en laat het afkoelen in de koelkast.
  • Na ongeveer 4 uur is de gember al lekker, maar de smaak zal zich nog ontwikkelen in de dagen na het maken.

Tips

  • Rijstazijn wordt gebruikt omdat deze vrij mild van smaak is. Een andere azijn kan gebruikt worden, maar dan is het verstandig om meer suiker toe te voegen.
  • Let er bij de rijstazijn die je gebruikt op dat er niet al suiker is toegevoegd. Hierdoor zal dit recept te zoet worden. 
  • Gebruik altijd schoon bestek om de gember uit de pot te halen. Hierdoor zal de gember langer bewaard kunnen blijven.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten


Volg Ons Ook Hier

Mijn Kookboek Smaakvol China is nu beschikbaar!

X