Was je glazen pot en deksel af met heet water en afwasmiddel. Zet daarna de pot met de opening omhoog in de oven en laat deze in 15 minuten steriliseren.
Gember bereiden
Gebruik een kleine lepel om de schil van de gember af te schrapen. Haal hierbij ook de bruine plekken weg.
Gebruik een dunschiller, mandoline of mes om de gember in zeer dunne plakjes te snijden. Je moet er zowat doorheen kunnen kijken.
Leg de gember in een kom en strooi er 1 theelepel zout overheen en kneed dit er in. Laat dit voor 5 minuten staan.
Breng ondertussen een pan met water aan de kook. Als de gember 5 minuten in het zout heeft gelegen, doe deze in de pan en blancheer ze voor 2-3 minuten. Dit helpt om de scherpe smaak te verminderen.
Giet de gember af. Knijp dan het vocht er uit en leg de plakjes op keukenpapier om ze verder te drogen. Als de gember zo goed als droog is, doe de stukjes in de gesteriliseerde pot.
Azijnmengsel bereiden
Doe de rijstazijn, suiker en 0,5 theelepel zout in een pannetje en breng dit aan de kook.
Laat het azijnmengsel doorkoken totdat de suiker en zout zijn opgenomen en de sterke azijnlucht is verdampt.
Haal het azijnmengsel van het vuur en laat het even afkoelen. Giet het mengsel in de pot met gemberplakjes en zorg dat de gember onder staat. Meng het even en laat het afkoelen in de koelkast.
Na ongeveer 4 uur is de gember al lekker, maar de smaak zal zich nog ontwikkelen in de dagen na het maken.
Tips
Rijstazijn wordt gebruikt omdat deze vrij mild van smaak is. Een andere azijn kan gebruikt worden, maar dan is het verstandig om meer suiker toe te voegen.
Let er bij de rijstazijn die je gebruikt op dat er niet al suiker is toegevoegd. Hierdoor zal dit recept te zoet worden.
Gebruik altijd schoon bestek om de gember uit de pot te halen. Hierdoor zal de gember langer bewaard kunnen blijven.