
Koreaans Gebakken Aardappelen (Gamja Bokkeum)
Deze gebakken aardappelen zijn een bijgerecht die vaak geserveerd worden bij een maaltijd. Dit gerecht is makkelijk te maken met maar een paar ingrediënten. In dit recept gebruik ik naast aardappelen ook nog ui, wortel en knoflook om een beetje extra kleur en smaak te geven. Ga hier lekker mee variëren of gebruik wat je nog in huis hebt.

Een Koreaanse maaltijd is niet compleet zonder een aantal Banchan. Banchan is de naam voor alle Koreaanse bijgerechten die geserveerd worden naast de gekookte rijst, soep, en kimchi. Deze gerechten maken de maaltijd compleet en geven wat variatie. Er zijn veel verschillende banchan gerechten zoals deze gebakken aardappelen, maar je hebt bijvoorbeeld ook gebakken spinazie, gestoofde aardappelen, boontjes met knoflook en gebakken courgette.

Gamja Bokkeum maken
Het maken van dit Koreaans bijgerecht is erg makkelijk. Je begint met de aardappelen in dunne reepjes te snijden van ongeveer 3 mm. Dit is ongeveer de grootte van dunne franse frietjes. Dit kun je doen door de aardappelen eerst in dunne plakken te snijden. Waaier deze uit en snijd deze weer in dunne reepjes. Spoel de aardappelen af onder koud water om het overtollige zetmeel eraf te krijgen. Dit zorgt ervoor dat ze minder snel vastplakken in de pan. Laat ze nu goed uit lekken.

Snijd ook de wortel en ui in deze grootte en snijd de knoflook fijn.

Verhit een pan met wat olie op middelmatig vuur en bak hier de aardappelen 3 minuten in totdat deze iets zachter zijn geworden. Voeg nu ook de wortel, ui en knoflook toe. Strooi het zout er overheen om het gerecht op smaak te brengen. Bak dit nog 3 minuten mee totdat alles beetgaar is. Als je van een zachtere textuur houdt, kun je alles nog even doorgaren.

Maak het gerecht op smaak met 1 theelepel sesamolie, 1 theelepel geroosterd sesamzaad en zwarte peper naar smaak. Voeg eventueel nog extra zout toe.

Bewaartips
Je kunt deze gewokte aardappelen 4 dagen bewaren in een afgesloten bakje. Warm ze daarna weer op in de magnetron of in de pan. Je kunt het gerecht ook heel goed koud eten.
Meer Lekkere Koreaanse Gerechten
- Koreaanse Gestoofde Aardappelen (Gamja Jorim)
- Spicy Koude Noedelsalade (Bibim Guksu)
- Koreaans Gebakken Courgette (Hobak Jeon)
- Kimchi Pannenkoeken (Kimchi Buchimgae)

Koreaans Gebakken Aardappelen (Gamja Bokkeum)
Ingrediënten
- 3 aardappelen (vastkokend)
- ½ ui
- ⅓ wortel
- 1 teen knoflook
- 1 theelepel sesamolie
- 1 theelepel geroosterd sesamzaad
- ½ theelepel zout
- Zwarte peper
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Instructies
- Schil de aardappelen en snijd deze in dunne reepjes (ongeveer 3 mm). Snijd ook de wortel en ui in evengrote dunne reepjes. Snijd de knoflook fijn.
- Spoel de aardappelen af onder koud water om het overtollige zetmeel er af te krijgen. Laat ze daarna goed uitlekken.
- Verhit een pan met 1 eetlepel olie op middelmatig vuur. Bak hier de aardappelen 3 minuten totdat ze iets zachter worden. Roer niet te hard, want dan kunnen de aardappelen breken.
- Voeg de wortel, ui, knoflook toe en strooi het zout er overheen. Bak dit nog 3 minuten mee totdat alles beetgaar is.
- Maak het gerecht op smaak met de sesamolie, geroosterd sesamzaad en zwarte peper naar smaak. Voeg eventueel ook nog extra zout toe.
Tips
- Eet dit gerecht ook eens koud.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.





0 Reacties