Chinese Ei Soep met Tomaat

Chinese Ei Soep met Tomaat (Fanqie Dan Tang)

28 oktober 2021

Fanqie Dan Tang is een van de meest populaire soepen in Chinese huishoudens en wordt vaak gegeten naast de andere gerechten die op tafel staan, zoals gebakken rijst, Mantou of verschillende groenten. Maar hij kan ook heerlijk op zichzelf of als lunch gegeten worden.

De ei soep wordt vaak zonder tomaat gegeten (Dan Hua Tang), maar ook deze variant met tomaat is erg populair. Ei en tomaat is een erg goede combinatie en wordt veel  gebruikt in verschillende keukens rond de wereld. In China wordt deze soep vaak in de zomer gegeten, omdat dan de tomaten in het seizoen zijn. Ook als het erg warm is, is de ei soep makkelijk te eten en hij vult vocht en zout aan. Daarnaast is hij op elke gewenste temperatuur te eten.

‘Fanqie Dan Tang’ betekent letterlijk tomaten ei soep. De naam voor de ei soep zonder tomaat ‘Dan Hua Tang’ betekent ei bloem. Dit komt door de slierten ei die in de soep drijven die er uit zien als bloesem. Deze slierten ontstaan door een geklutst ei rustig in kokende soep te gieten.

Ei Soep met Tomaat maken

Fanqie Dan Tang is makkelijk te maken met ingrediënten die je waarschijnlijk al in je voorraadkast hebt staan.

Ik maak hem altijd met gepelde tomaten uit blik. Deze tomaten zijn goed afgerijpt en hebben daardoor een goede smaak. Ook kan ik hierdoor de soep het hele jaar door maken. Als je hem met verse tomaten maakt is het belangrijk dat je er voor zorgt dat je goede afgerijpte tomaten gebruikt. De smaak zal hierdoor veel beter zijn.

Om de soep te maken, verwarm dan eerst wat zonnebloemolie en bak hier de lente ui kort in aan. Voeg dan de tomaten toe, steek deze in wat stukken en bak ze mee totdat ze wat zachter zijn.

Chinese Ei Soep met Tomaat

Voeg het water toe en breng het aan de kook met de deksel op de pan.

Chinese tomatensoep

Als het water kookt, breng het water in beweging met een lepel en giet hier het geklutste ei rustig in. De structuur van het ei hangt af van hoe hard het water kookt, hoe snel het water beweegt en hoe snel je het ei erin giet. Om de beste structuur te krijgen giet je het ei rustig in de soep wanneer deze rustig kookt en rustig rond draait.

Chinese Ei Soep met Tomaat Eggdrop

Breng de soep op smaak met zout, witte peper en sesamolie en serveer hem met wat koriander. Als je niet van koriander houdt of dit niet in huis hebt, probeer dan ook eens wat bieslook, dille, peterselie of munt.

Chinese Ei Soep met Tomaat

Bewaartips

Je kunt de soep 5 dagen bewaren in de koelkast. Als je hem wilt eten, dan kan hij gewoon opgewarmd worden in de magnetron of in de pan. Je kunt hem natuurlijk ook koud eten.

Hij kan ook ingevroren worden, maar het ei wordt dan wel rubberachtig. Daardoor is het slim om hem in te vriezen zonder het ei en dit dan toe te voegen als je hem wilt gaan eten.

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Chinese Ei Soep met Tomaat

Chinese Ei Soep met Tomaat (Fanqie Dan Tang)

Makkelijke Chinese ei soep met tomaat die binnen 15 minuten op tafel staat.
5 van 1 stem
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 10 minuten
Totaal 15 minuten
Gang Soep
Keuken Chinees
Porties 4 Personen

Ingrediënten
  

  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 lente ui
  • 1 L water
  • ¾ theelepel zout
  • Witte peper
  • ¼ theelepel sesamolie
  • Verse koriander

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

  • Breek de eieren in een kommetje en voeg 1 eetlepel water toe. Klop de eieren los totdat het mengsel egaal is.
  • Snijd de lente ui in ringetjes.
  • Verwarm de zonnebloemolie in een soeppan op hoog vuur en voeg als de olie heet is de lente ui toe. Bak de lente ui even kort aan.
  • Zet het vuur lager en voeg de gepelde tomaten toe en steek deze in een aantal stukken met een spatel. Bak de tomaten totdat ze wat zachter zijn geworden. Voeg dan de rest van het water toe en doe de deksel op de pan.
  • Als de rustig soep kookt, haal de deksel van de pan en roer de soep om deze in beweging te brengen. Giet hier rustig het ei in en laat het ei nog even stollen zodat er kleine ei slierten ontstaan.
  • Breng de soep weer aan de kook en voeg het zout en sesamolie toe. Voeg naar smaak de witte peper en wellicht nog meer zout en sesamolie toe.
  • Serveer met wat gehakte koriander.

Tips

  • Je kunt dit recept ook met verse tomaten maken. Gebruik dan goede smaakvolle tomaten uit het seizoen.
  • Eet de soep ook eens koud of lauw-warm.
  • In plaats van koriander kan je ook bieslook, dille, peterselie of munt toevoegen.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten


Volg Ons Ook Hier

Mijn Kookboek Smaakvol China is nu beschikbaar!

X