Ga terug
Kimchi

Zelf Kimchi Maken

Maak je eigen kimchi! Dit gefermenteerde Koreaanse bijgerecht zit vol smaak en pit. Eenvoudig recept voor knapperige, zelfgemaakte kimchi.
Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 1 uur 30 minuten
Fermentatieduur 14 dagen
Totaal 2 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Koreaans
Porties 2 potten

Ingrediënten
  

  • 1 Chinese kool (ongeveer 900g – 1kg)
  • 70 g grof zeezout
  • 2 tl kleefrijstmeel (zie tip 1)
  • 2 tl suiker
  • 6 tenen knoflook
  • 1 schijfje gember
  • 2 el vissaus (zie tip 2)
  • 4 el gochugaru (zie tip 3&4)
  • 200 g rettich (optioneel)
  • 100 g wortel
  • 3 lente-ui

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

Chinese Kool zouten

  • Snijd de Chinese kool in kwarten en verwijder de harde kern. Snijd alle bladeren in stukken van 4-5cm. Leg de stukken in een grote kom en was deze met koud water. Giet het water af.
  • Strooi een deel van het zout over de gesneden Chinese kool, schep alles om en strooi de rest van het zout er overheen. Kneed het zout goed in de Chinese kool, totdat het iets zacht wordt.
  • Schep de kool elke 30 minuten om en laat het totaal 1,5 uur pekelen.
  • Spoel de kool goed af en laat het uitlekken.

Kruidenpasta maken

  • Voeg 60ml water en de kleefrijstmeel toe aan een pannetje en verwarm het op middelmatig vuur. Mix dit tot het een geheel is en verwarm het een aantal minuten totdat het begint te bubbelen.
  • Voeg de suiker toe, roer door en verwarm nog een paar minuten totdat het iets doorzichtig is. Zet het vuur uit en laat compleet afkoelen.
  • Voeg de knoflook, gember, vissaus, gochugaru en kleefrijstpap toe aan een keukenmachine en blend tot het een gladde pasta is.
  • Snijd ondertussen de rettich en wortel julienne en de lente-ui in stukken van 2-3cm.
  • Schep de kruidenpasta in een kom en voeg ook de gesneden groente toe. Mix dit goed door elkaar tot alles goed gemengd is.

Kimchi afmaken (zie tip 5)

  • Neem de afgespoelde Chinese kool en doe deze in een grote kom. Voeg de kruidenpasta toe en schep alles goed door elkaar heen.
  • Schep alles in schone glazen potten en druk de kimchi goed aan. Laat nog wat ruimte aan de bovenkant over voor gassen die vrijkomen. Laat de kimchi 2 dagen buiten de koelkast fermenteren. Er zouden nu belletjes ontstaan moeten zijn.
  • Druk de kimchi nog een keer goed aan zodat de groente onder water staat en laat het nog 1-2 weken fermenteren in de koelkast. Open de pot af en toe zodat opgebouwd gas kan ontsnappen.

Tips

  1. De kleefrijstmeel wordt gebruikt om er voor te zorgen dat de kruidenpasta goed aan de Chinese kool plakt. Je kunt het ook vervangen door rijstbloem of compleet weglaten.
  2. Om een vegan kimchi te maken, kun je de vissaus vervangen door sojasaus.
  3. Deze hoeveelheid gochugaru geeft een lichtpittige kimchi. Je kunt dit aanpassen naar 2-8 el voor een mildere of pittigere kimchi.
  4. Gochugaru is een Koreaanse peper die niet erg pittig is. Kun je deze niet vinden in een toko, gebruik dan dezelfde hoeveelheid gochujangof een halve hoeveelheid gewone chilivlokken.
  5. De kimchi kan al meteen vers gegeten worden en ook gedurende de fermentatie. De smaak zal tijdens de fermentatie veranderen en zuurder worden.