Ga terug
vegetarische shoyu ramen

Vegetarische Noedelsoep met Sojasaus (Shoyu Ramen)

Heerlijke vegetarische shoyu (sojasaus) ramen soep met zelfgemaakte dashi bouillon.
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 1 uur
Weektijd 1 dag
Gang Hoofdgerecht
Keuken Japans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Dashi

  • 1,5 L water
  • 10 g kombu (gedroogd kelp)
  • 4 gedroogde shiitake
  • 0,5 theelepel zout

Tare

  • 90 ml sojasaus
  • 45 ml sake
  • 45 ml mirin
  • 1 teen knoflook
  • 1,5 cm gember
  • 1 lente-ui

Noedels en Toppings

  • 700 g verse ramen noedels (400g gedroogde noedels)
  • 5 eieren
  • 1 blikje mais
  • 125 g taugé
  • 2 vellen nori
  • Sesamolie (optioneel)
  • Chili olie (optioneel)

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

Dashi

  • Snijd de steeltjes van de shiitake. Plaats de kombu en de shiitake in een pan met 1.5L water en laat dit een nacht weken.
  • Breng het water met kombu en de shiitake rustig aan de kook en schep het schuim wat ontstaat er af. Hierdoor ontstaat er een schonere soep. Als de dashi begint te koken haal de kombu en shiitake er uit en bewaar de shiitake als topping.
  • Hang een zeef in een andere pan en leg hier een kaasdoek of keukenpapier in. Filtreer hier de dashi doorheen.
  • Breng de dashi weer aan de kook en voeg het zout toe.

Tare

  • Snij de knoflook en gember in een aantal plakken. Scheid het witte en groene deel van de lente-ui en snijd het witte gedeelte over de lengte doormidden. Gebruik het groene gedeelte voor de toppings.
  • Doe de sojasaus, sake, mirin, knoflook, gember en lente-ui in een pannetje en breng dit aan de kook.
  • Laat dit mengsel nog 5-7 minuten rustig doorkoken. Haal daarna de gember, knoflook en lente uit de tare.
  • Voeg de tare aan de dashi toe en proef de soep. Voeg eventueel wat water, zout, sake, mirin of sojasaus toe. Doe de shiitake weer in de pan en laat deze nog 2 minuten meekoken.

Ramen en toppings

  • Kook de noedels volgens de verpakking en kook het ei zacht.
  • Snijd het groene gedeelte van de lente-ui in dunne ringetjes en snijd de shiitake van de dashi in plakjes.
  • Blancheer de taugé in 1-2 minuten en spoel deze af onder koud water.
  • Leg de noedels in een kom en giet hier de soep overheen. Leg hier het zachtgekookte ei, shiitake, mais, taugé, lente-ui en een stuk nori op.  Voeg optioneel nog wat sesamolie en chili olie toe.

Tips

  • Bij de toko kun je ook dashi bouillon vinden zodat je dit niet zelf hoeft te maken.
  • Je kunt makkelijk variëren met de toppings. Andere lekkere toppings zijn: paprika, verschillende paddenstoelen, wakame (zeewier) of spinazie.
  • Sake kun je vervangen, maar dit is wel een veel gebruikt ingrediënt in de Japanse keuken. Je kunt het vervangen met bijvoorbeeld een Chinese rijstwijn of een droge sherry.
  • Net zoals Sake is Mirin een veel gebruikt ingrediënt. Je kunt dit vervangen door 2 eetlepels rijstazijn en 1 theelepel suiker.