Doe het water in een soeppan en leg hier de kombu en de shiitake in. Laat dit 10 minuten staan.
Zet het water met de kombu en shiitake op een laag vuur. Breng dit dan in 10 minuten rustig aan de kook. Schep ondertussen het schuim dat ontstaat van het water af. Net voordat het kookt, haal je de kombu uit het water.
Leg een zeef met keukenpapier in een andere pan en giet hier de dashi doorheen om deze te filteren. Laat de shiitake even afkoelen en knijp al het vocht er uit.
Ingrediënten voorbereiden
Leg de wakame zeewier in warm water voor 5 minuten om te rehydrateren.
Snij de lente-ui in dunne ringetjes en de wortel in dunne plakjes. Scheid het witte en groene deel van de paksoi en snijd beide delen in grove stukken.
Kook de eieren zacht.
Udon Noedelsoep bereiden
Kook de verse noedels 1 minuut totdat ze los van elkaar komen. Als je gedroogde noedels hebt, kook ze volgens de verpakking. Spoel ze af totdat ze koud zijn en laat ze even uitlekken.
Doe de dashi in een soeppan en voeg hier de sojasaus, mirin, suiker en zout aan toe en breng dit aan de kook. Proef de soep en maak eventueel verder op smaak.
Voeg de wortel en de witte delen van de paksoi toe aan de pan en laat dit 4 minuten meekoken. Voeg dan ook de shiitake van de dashi en het groene deel van de paksoi toe en kook dit nog 2 minuten mee.
Zorg er voor dat de soep goed heet is. Verdeel dan de noedels over twee kommen en giet hier de soep met de wortel, shiitake en paksoi overheen. Leg het ei, de wakame en lente-ui hier bovenop en strooi nog wat geroosterd sesamzaad en shichimi togarashi overheen.
Tips
Als je geen shichimi togarashi hebt, kun je ook wat chili vlokken en extra sesamzaad toevoegen.
Om de noedelsoep sneller te maken, gebruik ook eens instant dashi of een noedelsoepbasis (mentsuyu) zoals omschreven in de tekst.