Ga terug
+ servings
Soto Ayam

Soto Ayam (Indonesische Kippensoep)

Heerlijke authentieke Indonesische Soto ayam. Deze kippensoep is een lekkere maaltijdsoep met een mooie frisse smaak.
4 van 1 stem
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 1 uur 10 minuten
Totaal 1 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesië
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Kip

  • 2 kippenpoten
  • 1,5 L water
  • 2 djeroek poeroetblaadjes (kaffir limoenblaadjes)
  • 1 stengel citroengras (sereh)
  • 0,5 tl zout
  • 2 kippenbouillonblokjes

Boemboe

  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1,5 cm kurkuma (of 1,5 tl poeder)
  • 1,5 cm gember
  • 2 kemirinoten
  • 0,5 tl korianderpoeder

Toppings

  • 3 aardappelen
  • 100 g glasnoedels (so-oen noedels)
  • 100 g witte kool
  • 4 eieren
  • 1 bosje selderij
  • Gebakken uitjes
  • Kroepoek (optioneel)

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Benodigdheden

Instructies
 

Bouillon maken

  • Leg de kip in een grote pan en vul deze met het water. Kneus het citroengras met de stamper van een vijzel of een breed mes. Voeg de djeroek poeroetblaadjes, citroengras en zout toe en breng het water aan de kook op hoog vuur. Laat de kip in 30 minuten rustig gaar koken. Als er wat schuim ontstaat, schep dit er af met een schuimspaan.
  • Snijd de sjalotten, knoflook, gember en kurkuma fijn. Doe de kemirinoten in een vijzel en stamp deze fijn. Voeg dan de sjalotten, knoflook, gember, kurkuma en korianderpoeder toe en maal dit tot een fijne boemboe.
  • Verwarm een kleine koekenpan op middel vuur met een eetlepel olie. Bak de boemboe 3-5 totdat deze begint te kleuren.
  • Voeg de boemboe en de bouillonblokjes toe aan de bouillon en roer dit goed door.
  • Als de kip gaar is, haal deze uit de bouillon en laat deze afkoelen. Verwijder ook de djeroek poeroetblaadjes en citroengras. Bewaar de bouillon. Verwijder de botten en vel van de kip en trek het vlees in hapklare stukken.
  • Breng de bouillon nog verder op smaak met wat zout en peper.

Toppings voorbereiden

  • Schil de aardappelen en snijd in plakjes. Kook de aardappelen in 5 minuten gaar.
  • Wel de glasnoedels 4 minuten in heet water, giet af en spoel koud af. Kook de eieren zacht in 6 minuten, laat schrikken en pel ze.
  • Snijd de witte kool in reepjes en kook deze gaar in 5 minuten gaar. Giet af en zet aan de kant.

Serveren

  • Om te serveren, leg wat kip op een bord, samen met wat glasnoedels, plakjes aardappel, witte kool en een gehalveerd eitje. Giet hier de bouillon overheen en garneer met wat selderij en gebakken uitjes.

Tips

  • Als je een dubbel recept maakt, kun je ook een hele kip gebruiken.